Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Και τώρα οι δυο τους: Στις 21:00 η μάχη των αρχηγών Ντιμπέιτ Τσίπρα-Μεϊμαράκη: Η προετοιμασία, τα κρυφά χαρτιά και οι κόκκινες κάρτες

Δείτε αναλυτικά πώς θα διεξαχθεί η τηλεμαχία και πώς προετοιμάζονται οι δύο αρχηγοί.Ένα διαφορετικό ντιμπέιτ, που θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον και ίσως επηρεάσει την εκλογική αναμέτρηση -που σύμφωνα με τις ..
τελευταίες τέσσερις δημοσκοπήσεις είναι ντέρμπι- θα δούμε σήμερα το βράδυ στις 9.00.

Μειμαράκης και Τσίπρας θα σταθούν όρθιοι, ο ένας απέναντι στον άλλο, στο στούντιο της ΕΡΤ, που έχει την διοργάνωση με συντονιστή τον Πάνο Χαρίτο. Τους όρους αποφάσισαν τα επιτελεία των δύο κομμάτων. Οι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν την αρχική πρόταση επί της οποίας έγιναν παρατηρήσεις και προσθήκες από τη ΝΔ. Θα υπάρξουν τρεις κύκλοι με δύο ενδιάμεσα διαλείμματα. Οι έξι δημοσιογράφοι των καναλιών εθνικής εμβέλειας θα είναι παρόντες -μετά από την επιμονή τους- για να κάνουν ερωτήσεις στον πρώτο κύκλο. Ο ρόλος τους θα τελειώσει εκεί. Ο πρώτος κύκλος θα έχει δύο γύρους, ο ένας  θα αφορά εσωτερική πολιτική, οικονομία, ανάπτυξη και ο δεύτερος εξωτερική πολιτική, ασφάλεια, μεταναστευτικό. Ο κάθε δημοσιογράφος θα κάνει από μία ερώτηση σε κάθε θεματική σε κάθε αρχηγό. Η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση ενάμισι.  Οι αρχηγοί θα έχουν το δικαίωμα, σηκώνοντας μία κόκκινη κάρτα να πάρουν τον λόγο μετά από κάποια απάντηση του αντιπάλου και να κάνουν σχόλιο. Θα μπορούν να ζητήσουν τον λόγο τρεις φορές κατά την διάρκεια αυτού του κύκλου. 

Στον δεύτερο κύκλο ο κάθε πολιτικός αρχηγός έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλο πολιτικό αρχηγό. Η ερώτηση διαρκεί 1:00’ και η απάντηση 1:45’. Στη συνέχεια υπάρχει δυνατότητα για σχόλιο του ερωτώντος αρχηγού επί της απάντησης διάρκειας 0:30’. 

Στον τρίτο κύκλο θα απευθύνει δύο κοινές ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος, η ερώτηση θα είναι μισό λεπτό και η απάντηση 1.30. 

Μετά και από αυτόν τον κύκλο οι αρχηγοί θα κλείσουν με τοποθέτηση δύο λεπτών. 

Φροντιστήρια των δύο αρχηγών 

Τα επιτελεία και των δύο κομμάτων, συμφωνούν ότι αυτή η διαδικασία, που περιλαμβάνει, με κανόνες βέβαια, τον μεταξύ τους διάλογο, θα επιτρέψει στους δύο αρχηγούς να εκθέσουν καλύτερα τις θέσεις τους, να «στριμώξουν» τους αντιπάλους και εν τέλει να πείσουν για την υπεροχή τους. Οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να κρίνουν, να συγκρίνουν και να αποφασίσουν ποιος από τους Τσίπρα ή Μεϊμαράκη είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας την επόμενη κρίσιμη τριετία. 

Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον κ. Μεϊμαράκης που έχει δείξει επιθετικότητα έναντι του πολιτικού του αντιπάλου με σκληρές εκφράσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Ο ένας στόχος του παραμένει ο ίδιος, να δείξει την ανεπάρκεια και την ακαταλληλότητα του κ. Τσίπρα. Ο δεύτερος είναι να πείσει για την δική του ικανότητα και να φιλοτεχνήσει πρωθυπουργικό προφίλ. Προς τούτο θα περιορίσει τις λαϊκές εκφράσεις έναντι του αντιπάλου ενώ θα δώσει έμφαση σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής. Εδώ και δύο εβδομάδες έχει κάνει εντατικά φροντιστήρια για το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου το οποίο θα επιχειρήσει να χρεώσει στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι ο κ. Τσίπρας αποφεύγει κρίσιμες απαντήσεις ή ότι δεν γνωρίζει σε βάθος τί υπέγραψε. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα αξιοποιήσει την άρνηση του κ. Τσίπρα να μπει σε διάλογο για την επόμενη ημέρα και για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Θα το συνδυάσει με τα εσωκομματικά προβλήματα που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν θα αρχίσει να φέρνει τους εφαρμοστικούς νόμους όπως πχ από τους 53. Εν ολίγοις θα προσπαθήσει να πείσει ότι ο κ. Τσίπρας αρνείται τις συνεργασίες ενώ δεν έχει καν ομοιογενές εσωτερικό σύνολο και ότι το βέβαιο είναι ότι εάν είναι πρωθυπουργός θα έχει σύντομα προβλήματα από την δική του κοινοβουλευτική ομάδα όπως είχε και με την Αριστερή Πλατφόρμα που οδήγησε στην πτώση του. 

Θα προβάλλει τα δικά του “ατού” που είναι κυβερνητική σταθερότητα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει “για την ανωτερότητά του σε σχέση με τον αντίπαλό του”. Θα αμυνθεί για τα πεπραγμένα του με το γνωστό αφήγημα της διαπραγμάτευσης. Θα χτυπήσει τον αντίπαλο στις φιλελεύθερες πτυχές τους προγράμματός του. Θα τον αναγκάσει να υπερασπιστεί τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο και θα χτυπήσει στα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής όπου η ΝΔ έχει ευθύνη όχι μόνο για τα 2,5 χρόνια της πρόσφατης συγκυβέρνησης αλλά για τα 40 τελευταία χρόνια που οδήγησαν την χώρα στην καταστροφή. Στο επιχείρημα του κ. Μεϊμαράκη ότι η συμφωνία είναι δική του, η απάντηση είναι ότι το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο η ΝΔ τον πίεζε να υπογράψει ήταν χειρότερο και ως εκ τούτου η “χρέωση” που επιχειρεί είναι προσχηματική και για κομματικούς λόγους. Άλλωστε η ΝΔ σήκωσε το βάρος για το ναι στο δημοψήφισμα και ηττήθηκε. 

Παρασκήνιο για τους δημοσιογράφους 

Της συμφωνίας για το ντιμπέιτ προηγήθηκε αρκετή συζήτηση. Αν και η ΝΔ έλεγε “εμείς θέλουμε να γίνει το ντιμπέιτ, όπως θέλει, όποτε θέλει, με όποιους όρους θέλει”, έβαλε και εκείνη τους όρους της. Από την αρχή επέμεινε να είναι οι δύο αρχηγοί όρθιοι ενώ στο θέμα της συμμετοχής των δημοσιογράφων ενώ αρχικά είχε συμφωνήσει να είναι ένας παρουσιαστής τελικά υποχώρησε στις πιέσεις των καναλιών που ήθελαν οπωσδήποτε να κάνουν την αναμέτρηση σόου με τους εκπροσώπους του. Την Παρασκευή μάλιστα λίγο έλειψε να υπάρξει ναυάγιο από την επιμονή του Mega να στείλει τον κ. Γιάννη Πρετεντέρη, το οποίο θεώρησε casus belli ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πρετεντέρης μάλιστα επικοινώνησε και με τον κ. Μεϊμαράκη ο οποίος του απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει πρόβλημα όποιον κι αν στείλει το κανάλι του. 

Τελικά θα είναι οι ίδιοι δημοσιογράφοι που ήταν και στο ντιμπέιτ της περασμένης Τετάρτης.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: