Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Το χρονικό μιας τραγωδίας... Θρήνος στο Φαρμακονήσι: 34 οι νεκροί, ανάμεσά τους 15 παιδιά

Ανείπωτη τραγωδία στο Φαρμακονήσι: 14 βρέφη και παιδιά μεταξύ των 33 νεκρών.Στα θύματα και τέσσερα βρέφη - Φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί - Μεγάλη επιχείρηση θα στηθεί από ελικόπτερα και πλοία του Ναυτικού και του Λιμενικού - Υπεράνθρωπες προσπάθειες από ..
τους άντρες του Λιμενικού που τελευταία στιγμή έσωσαν ένα βρέφος από βέβαιο θάνατο - Σε ξενοδοχεία της Λέρου φιλοξενούνται οι διασωθέντες

Ανείπωτη είναι η τραγωδία που γράφεται στο Φαρμακονήσι, καθώς τις προηγούμενες ώρες στη θαλάσσια περιοχή του εντοπίστηκαν 34 άνθρωποι νεκροί, όταν σκάφος με άγνωστο αριθμό μεταναστών ανατράπηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Θρήνος, απόγνωση και οργή τα συναισθήματα από τις τραγικές εικόνες...

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα βρέφη και έντεκα μικρά παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), ενώ ανάμεσα στα υπολοίπα θύματα, οι σοροί των οποίων έχουν ανασυρθεί από τη θαλάσσια περιοχή, περιλαμβάνονται δέκα γυναίκες και εννέα άντρες. Οι σοροί των άτυχων μεταναστών έχουν μεταφερθεί στη Ρόδο για ιατροδικαστική εξέταση.

Οι αρχές φοβούνται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί δραματικά. Κι αυτό διότι, όπως πληροφορείται το protothema.gr, οι διασωθέντες στις αντικρουόμενες μαρτυρίες τους αναφέρουν ότι ενδέχεται να αγνοούνται ακόμη 70 άνθρωποι... Τους φόβους για πολλούς αγνοούμενους, που απειλεί να μετατρέψει το Φαρμακονήσι σε Λαμπεντούζα του Αιγαίου, επιβεβαιώνουν οι αρμόδιες αρχές που θα ξεκινήσουν έρευνες σήμερα το πρωί με πλωτά μέσα του Λιμενικού αλλά και με τη συνδρομή Super Puma.

Στη Λέρο οι διασωθέντες

Οι διασωθέντες μετανάστες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λέρου, ενώ οι εικόνες από τη στιγμή που άρχισαν να καταφθάνουν στο νησί είναι ανατριχιαστικές: Σε τραγική κατάσταση κατέφτασε μία γυναίκα που έχασε και τα δύο της παιδιά στο ναυάγιο. Ενα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 9 ετών. Μία άλλη γυναίκα ούρλιαζε ψάχνοντας το παιδί της και άλλοι διασωθέντες της έλεγαν ότι έχει πνιγεί... Εθελοντής που βοηθάει τους διασωθέντες δήλωσε στο protothema.gr κλαίγοντας, ότι όλοι είναι συγκλονισμένοι στο νησί και οι εικόνες πόνου που αντικρίζουν είναι πρωτόγνωρες.  

Στο νοσοκομείο της Λέρου θρήνος και οδυρμός. Μια κοπέλα έψαχνε τον αρραβωνιαστικό της, ένας πατέρας πενθούσε για τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, μια μητέρα έψαχνε τα δικά της παιδιά, όπως αναφέρει το «Έθνος». τραγική η φιγούρα ενός πατέρα από την πόλη Χομς της Συρίας που, πήρε το παιδί του για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το έχασε στο νερό... Ακόμη και οι λιμενικοί στο χθεσινό ναυάγιο αντίκρισαν εικόνες που δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Όπως το βρέφος, ενός μήνα περίπου, που κατάφεραν να σώσουν τελευταία στιγμή από το θάνατο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν το ανέσυραν αό τη θάλασσα ήταν σχεδόν παγωμένο, το τύλιξαν σε μια κουβέρτα και προσπάθησαν να το κρατήσουν ζεστό κοντά σε ένα αερόθερμο μέσα στο σκάφος. Το μωρό, που κατάγεται από τη Συρία, επανήλθε και τελικά σώθηκε.

Το protothema.gr επικοινώνησε και με το λιμεναρχείο Λέρου και σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί: «Φοβόμαστε ότι η λίστα δυστυχώς θα μεγαλώσει μεταξύ αυτών είναι και μικρά παιδιά».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ναύαγιο έγινε γνωστό όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας στις 2.00-2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής δέχθηκε τηλεφώνημα μέσω του αριθμού 112 ότι μετανάστες βρίσκονται σε κίνδυνο στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή. Αμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma και πλωτό του λιμενικού από τη Μυτιλήνη για τον εντοπισμό τους. Το σκάφος εντοπίστηκε αναποδογυρισμένο στις 4.30 τα ξημερώματα χθες.

Άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους το οποίο έγινε γι' αυτούς υγρός τάφος. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα 69 άνθρωποι διασώθησαν από τη θάλασσα και άλλοι 30 είχαν καταφέρει μόνοι τους να βγουν σε παραλία του Φαρμακονησίου. Δυστυχώς, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να υπερβεί τους 40...

Οι έρευνες συνεχίζονται και σύμφωνα με το Λιμενικό, η εικόνα παραμένει ακόμα ασαφής αφού ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί πόσοι επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.

Συγκλονιστική αφήγηση εθελόντριας για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Συγκλονίζει εθελόντρια με την αφήγησή της για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι. «Παντού κλάμα δυστυχία βλέπεις στα μάτια των ανθρώπων που επέζησαν τρόμο είδαν δικούς τους ανθρώπους να πνίγονται μπροστά στα μάτια τους», λέει αποκλειστικά στο protothema.gr η κ. Ματίνα Κατσίβελη, εθελόντρια που βοηθά τους διασωθέντες.

Είναι η γυναίκα που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο λιμεναρχείο προκειμένου να παράσχει βοήθεια στους ανθρώπους που διασώθηκαν από το φρικτό ναυάγιο. «Το νησί έχει αναστατωθεί από αυτό που συνέβη είναι τρομαχτικό χαθήκανε ζωές μέχρι τώρα μας λένε για πάνω από 30 νεκρούς. Από όσα μου είπαν αυτοί που σώθηκαν πάντως συνολικά ήταν 190 άτομα φοβάμαι ότι θα αυξηθεί η λίστα των νεκρών. Υπάρχει και το πρόβλημα της κακοκαιρίας κάνει την επιχείρηση πιο δύσκολη τι να πω μακάρι να βρεθούν και άλλοι ζωντανοί», καταλήγει μιλώντας στο protothema.gr.

Ακούστε την εμπειρία της Ματίνας Κατσίβελη, η οποία μιλάει αποκλειστικά στο protothema.gr 

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δεν υπάρχουν σχόλια: