Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Τσίπρας: Στο ντιμπέιτ με τη διαφθορά στο επίκεντρο

Η λίστα Λαγκάρντ και η αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής θα έχουν την τιμητική τους στο σημερινό, εξαιρετικά κρίσιμο για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος ντιμπέιτ, την τηλεμαχία ανάμεσα...
στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Στο επιτελείο του τέως Πρωθυπουργού θεωρούν ευτυχή τη συγκυρία της συνάντησης των εισαγγελέων με τον Ερβέ Φαλτσιανί, ο οποίος υπέκλεψε τη λίστα με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταθετών της τράπεζας HSBC στην Ελβετία καθώς και τις δηλώσεις του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη διερεύνηση της υπόθεσης από την κυβέρνηση Τσίπρα και σκοπεύουν να τις αξιοποιήσουν επικοινωνιακά με διπλό τρόπο: αφενός μεν για να «στριμώξουν» τη ΝΔ, εκμεταλλευόμενοι την εμπλοκή στην λίστα αυτή του στενού συνεργάτη του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, αφετέρου δε να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη πειστικότητα στο επιχείρημα, ότι η ΝΔ εκπροσωπεί το καθεστώς της διαφθοράς και της διαπλοκής και ότι μια ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία μαζί της θα ακύρωνε την «κάθαρση» που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Τσίπρας έδειξε την διάθεση του, να θέσει αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο της τηλεοπτικής διαμάχης με τον Ευ. Μεϊμαράκη, κάνοντας αναφορές τόσο στις ομιλίες του το Σαββατοκύριακο, όσο και στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής στη ΝΕΤ. 

Η διαφθορά είναι το νέο στοιχείο στην ατζέντα του τέως Πρωθυπουργού, ο οποίος κατά τα άλλα θα επιχειρήσει να αναδείξει και στο αποψινό αυτά που έχει θέσει στο επίκεντρο της προεκλογικής του καμπάνιας, θέτοντας εμφατικά τους πολίτες προ του διλήμματος, ποιος θέλουν να κυβερνήσει τον τόπο, εκείνος ή ο κ. Μεϊμαράκης. 

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν μια δύναμη ανατροπής η οποία θέλει να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία, ενώ η νίκη της ΝΔ θα ισοδυναμεί με παλινόρθωση του παλαιού καθεστώτος που θα διαιωνίσει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την κοινωνική αδικία. Σε τακτικό επίπεδο, θα επιχειρήσει να ταυτίσει τον κ. Μεϊμαράκη με τη ΝΔ του κ. Αντ. Σαμαρά, η ανάμνηση της διακυβέρνησης του οποίου όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου είναι δυσάρεστη στους πολίτες .

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τέως Πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να επιδείξει μεγαλύτερη μαχητικότητα από το προηγούμενο ντιμπέιτ, όπου προείχε να μην κάνει το λάθος και να εκμεταλλευτεί την ανωτερότητα την οποία θεωρούν οι συνεργάτες του ότι διαθέτει απέναντι στον κ. Μεϊμαράκη. 

Ταυτόχρονα όμως θα προσπαθήσει να παραμείνει ψύχραιμος και να μην εμπλακεί σε προσωπικές αντιπαραθέσεις, αφού όπως λένε οι συνεργάτες του, θα πρέπει να δώσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ήρεμη δύναμη, που πάει με προβάδισμα νίκης στις εκλογές της επόμενης Κυριακής. 
Στα επί μέρους ζητήματα στρατηγικής, ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται να εστιάσει κυρίως σε τρία ζητήματα. 

Να δώσει στη διαμάχη ιδεολογικό χαρακτήρα αναδεικνύοντας το δίλημμα Αριστερά ή Δεξιά και να μην αφήσει καμιά αμφιβολία, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη της Αριστεράς ώστε να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους που αμφιταλαντεύονται, να επαναπατριστούν. 

Στο πλαίσιο αυτό θα επαναφέρει τις καταγγελίες για σχέδιο αριστερής παρένθεσης αλλά και το επιχείρημα κατά των συνεργασιών, δηλαδή ότι ένας μεγάλος συνασπισμός θα ακύρωνε το χαρακτήρα μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι η συμφωνία την οποία υπέγραψε στις 12 Ιουλίου έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και να πείσει, ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να πετύχει βελτιώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από μια κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία θα επιχειρήσει να απαξιώσει ως τη δύναμη του «ναι σε όλα» και στο ίδιο πλαίσιο, να πείσει τους πολίτες ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί και να πετύχει σημαντική και ωφέλιμη διευθέτηση στο θέμα του χρέους. 

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι ο τέως Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εξωραΐσει την κατάσταση της οικονομίας και των επιπτώσεων των capital controls, υποστηρίζοντας ότι η ύφεση θα είναι παροδική και ότι από το 2016 θα έχουμε ανάπτυξη.
http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: