Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βίντεο-ανατριχίλα: Έφηβος έφτιαξε drone αυτόματο πυροβόλο

Ένα βίντεο που αποδεικνύει πως η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον χειρότερο τρόπο (Vid)
Ένα βίντεο που καταγράφει αυτοσχέδιο drone με ενσωματωμένο ημιαυτόματο πιστόλι, κάνει τον γύρο του πλανήτη και αποδεικνύει ..
πως η τεχνολογία εκτός από θαύματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον χειρότερο τρόπο αν πέσει σε λάθος χέρια.
Οι αρχές του Connecticut εντόπισαν τον δημιουργό του ημιαυτόματου αυτοσχέδιου όπλου, που κοινοποίησε και τα πλάνα στο Youtube.
Πρόκειται για έναν 18χρονο έφηβο ονόματι Austin Haughwout.
==============================================


Το αυτοσχέδιο ιπτάμενο drone μπορεί να πυροβολεί κάθε τρία δευτερόλεπτα λαμβάνοντας εντολή από απόσταση. Ο πατέρας του νεαρού με δηλώσεις του στο δίκτυο WFSB, ανέφερε πως ο γιος του ολοκλήρωσε το drone με τη βοήθεια καθηγητή του από το Πανεπιστήμιο "Central Connecticut State University" στο οποίο είναι πρωτοετής φοιτητής.
Αναφέρει μάλιστα πως δεν παραβιάζεται η νομοθεσία της Πολιτείας περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας. Η υπόθεση έχει περάσει στα χέρια της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας των ΗΠΑ που διεξάγει έρευνα για τον τρόπο κατασκευής του drone. Διερευνάται επίσης αν παραβιάστηκαν οι σχετικοί νόμοι ή αν η κατασκευή βασίστηκε όντως σε "νομικό κενό".

Drones: Για καλό και για κακό

Σημειώνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιστοιχούν περισσότερα όπλα ανά άνθρωπο, από κάθε άλλη χώρα στον πλανήτη. Από το κατοχυρωμένο συνταγματικά δικαίωμα, της οπλοκατοχής, έχει δημιουργηθεί μια πανίσχυρη βιομηχανία, που το 2013 παρείχε 250.000 θέσεις εργασίας, άμεσα ή έμμεσα, με μια ετήσια οικονομική δραστηριότητα ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σήμερα, με συνολικό αριθμό που αγγίζει τους 140.000, υπάρχουν 10 φορές περισσότεροι πωλητές όπλων στις Η.Π.Α από καταστήματα των McDonalds. Απόδειξη πως η βιομηχανία όπλων επεκτείνεται διαρκώς αποτελεί το γεγονός πως μόνο το 2013, κατασκευάστηκαν περισσότερα από 10.8 εκατομμύρια όπλα στις Η.Π.Α. Πρόκειται για μία αύξηση 220% σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια. Στο νούμερο αυτό δεν υπολογίζονται τα 5.5 εκατομμύρια όπλα που εισήχθησαν εντός των Πολιτειών από το εξωτερικό.
Όπως εύλογα μπορεί να αντιληφθεί κανείς, όπου υπάρχουν όπλα, υπάρχουν και θάνατοι από αυτά. Οι Η.Π.Α έχουν την υψηλότερη τιμή θνησιμότητας ανά πολίτη από πυροβόλο όπλο, από κάθε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Μόνο για το 2013 σημειώθηκαν περίπου 100.598 πυροβολισμοί που δεν οδήγησαν σε θάνατο, με 33.636 στον αντίποδα να έχουν αποβεί μοιραίοι (αυτοκτονιών περιλαμβανομένων).
Σύμφωνα με στοιχεία του FBI, 1.075 άνθρωποι νεότεροι των 19 ετών σκοτώθηκαν από όπλα το 2013- 37 από αυτούς ήταν μικρότεροι από 5 χρόνων. Εκείνη τη χρονιά, πέθαναν περισσότερα παιδιά και περισσότεροι έφηβοι, από πυροβολισμούς, στην Ελλάδα, από ότι στρατιώτες των αμερικανικών δυνάμεων, οποιαδήποτε χρονιά, στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν.

5 ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα της οπλοκατοχής όπως παρουσιάστηκαν από το Euronews:

1. Ποιά είναι η νομική βάση για την οπλοκατοχή;
Είναι η Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που υιοθετήθηκε το 1791 και έχει επηρεαστεί από το Αγγλικό Δίκαιο και τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του 1689.
Η τροπολογία εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή, αλλά και στη συγκρότηση ομάδων πολιτοφυλακής.
Κάτι τέτοιο είχε κριθεί αναγκαίο από τους πρώτους αποίκους για την προστασία της ζωής, της απώθησης οποιασδήποτε εισβολής, αλλά και για την άμυνα εναντίον τυραννικού καθεστώτος.
Το πολιτικό περιβάλλον του 18ου αιώνα για πολλούς στις ΗΠΑ δεν μπορεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα βάσει του οποίου να καθορίζεται η σύγχρονη χρήση όπλων από τους πολίτες.
Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.
2. Μπορούν οι πολίτες να κατέχουν όπλα ελεύθερα, όπως στις ταινίες γουέστερν;
Ναι και όχι, η νομοθεσία ποικίλλει από πολιτεία σε πολιτεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αποφάσισε εάν η Δεύτερη Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος προστατεύει ή όχι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή με σκοπό την αυτοάμυνα.
Ομοσπονδιακά εφετεία έχουν εκδόσει αντιφατικές αποφάσεις επί του θέματος.
Η πρακτική της ελεύθερης οπλοκατοχής, δηλαδή το να έχει κάποιος το όπλο του ενώ πηγαίνει στη δουλειά του, αυξάνεται σταδιακά στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Γίνονται μάλιστά και εκδηλώσεις που προωθούν αυτήν την πρακτική, έτσι ώστε και η κοινή γνώμη να συνηθίζει σε αυτή.
3. Πόσα όπλα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ;
Μπορεί η ερώτηση να μοιάζει εύκολη, η απάντηση όμως είναι περίπλοκη.
Δεν υπάρχει αρίθμηση στα όπλα που υπάρχουν στις ΗΠΑ και έτσι δεν είναι απλό να ειπωθεί ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των όπλων που κυκλοφορούν.
Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την Επισκόπηση Μικρών Όπλων, με έδρα τη Γενεύη,- την καλύτερη πηγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο για την οπλοκατοχή- στις ΗΠΑ διαμένουν οι καλύτερα οπλισμένοι πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Εκτιμάται ότι υπάρχουν 270 εκατ. όπλα.
Οι ΗΠΑ θεωρείται πως είναι η πατρίδα του 35% με 50% των ιδιοκτητών όπλων σε όλο τον κόσμο.
Αυτό σημαίνει ότι κατά μέσο όρο 89 όπλα αντιστοιχούν σε κάθε 100 κατοίκους, αριθμός πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την Υεμένη, που έρχεται στη δεύτερη θέση με 55 όπλα για κάθε 100 πολίτες, ή την Ελβετία, που είναι τρίτη με 46 όπλα για κάθε 100 άτομα.
4. Είναι ο κάθε Αμερικανός κάτοχος όπλου;
Όχι βεβαίως. Μια μεγάλη πλειοψηφία Αμερικανών δεν διαθέτει όπλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2014, που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια από το 1972, η οπλοκατοχή βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο, όπως είχε συμβεί και το 2010. Μόνον το 32% των Αμερικανών έχουν όπλο στην κατοχή του ή ζουν με κάποιον που διαθέτει όπλο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας είχε όπλο.
Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι το 22% των Αμερικανών είναι οι ίδιοι κάτοχοι οπλων. Το 1985 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31%.
Το ποσοστό των ανδρών που έχουν όπλο ήταν 50% το 1980 και 35% το 2014. Το ποσοστό των γυναικών παραμένει σταθερό από το 1980. Το 2014 έφτασε στο 12%.
Σημαντικό όμως είναι και το στοιχείο που προκύπτει από τις έρευνες, σύμφωνα με το οποίο ο μέσος κάτοχος όπλων, διαθέτει παραπάνω από ένα.
5. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να βρεθούν ακριβείς πληροφορίες για την οπλοκατοχή;
Το 1996 η πανίσχυση (ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο) NRA, Εθνική Ένωση Όπλων, πίεσε το μέλος του Κογκρέσου, Jay Dickey, έναν Δημοκρατικό από το Αρκάνσας, να συμπεριλάβει διατάξεις σε νομοσχέδιο ώστε να απαγορεύσει στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να προωθούν τους ελέγχους για την οπλοκατοχή. Η απαγόρευση αργότερα επεκτάθηκε στο σύνολο της έρευνα που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με επιστήμονες, το γεγονός αυτό έκανε την έρευνα για τα όπλα πιο δύσκολη, μείωσε τον αριθμό των μελετών και αποθάρρυνε τους επιστήμονες ακόμη και να συζητούν για την ένοπλη βία σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια.
Το 2013, μετά την αιματηρή επίθεση στο σχολείο Σάντι Χουκ, ο Πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε να χρηματοδοτηθεί η έρευνα για τους ελέγχους που αφορούν την οπλοκατοχή. Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι, που είχαν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, το αρνήθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: