Βαρουφάκης: Είχαμε εναλλακτικό σχέδιο που δεν εφαρμόσθηκε
Αναγνωρίζοντας ότι και από ελληνικής πλευράς έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση, ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι ..
δανειστές δεν  ήθελαν πραγματικά μιά αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία - επεδίωκαν να ταπεινώσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα. Μιλώντας στην εκπομπή της Κριστιάν  Αμανπούρ στο CNN,  ο πρώην  ΥΠΟΙΚ είπε ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για κάποια από αυτά τα λάθη, τόνισε όμως ότι δεν θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για μία πολιτική  εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκε.
«Η αλήθεια είναι ότι η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση» σημείωσε.
Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είχε εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο αναπτύχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, που τις είχε δώσει πριν αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο. 
«Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα σχέδια, τα εναλλακτικά, έχουν εξ ορισμού ατέλειες, γιατί πρέπει να κρατηθούν μέσα σε ένα μικρό κύκλο ανθρώπων, αλλιώς εάν μαθευτούν θα εμφανιστεί μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή αυτό το σχέδιο», ανέφερε ο Γ.Βαρουφάκης.
Ανέφερε ότι το σχέδιο δεν αφορούσε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά δημιουργία ρευστότητας σε ευρώ, που κατά τον ίδιο θα έδινε περισσότερη ελευθερία και δυναμική διαπραγμάτευσης με κλειστές τις τράπεζες. Το γεγονός πως το σχέδιο αυτό δεν πήρε το πράσινο φως, ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε.
Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ένα Grexit δεν θα μπορούσε να είναι καλό για την Ευρώπη και επισήμανε ότι εάν δεν μπορεί να είναι καλό για την Ευρώπη, δεν μπορεί να είναι καλό ούτε για την Ελλάδα. 
Αναφέρθηκε, επίσης, στο παράδοξο να προσπαθούν οι Ελληνες και οι Γερμανοί βουλευτές να πάρουν έγκριση στα Κοινοβούλια για ένα σχέδιο που δεν πιστεύουν.
«Έχουμε μια ελληνική κυβέρνηση που έρχεται στο Κοινοβούλιο και λέει στους βουλευτές της "αυτό είναι ένα σχέδιο, μια συμφωνία. Δεν πιστεύουμε σε αυτή, αλλά θα προσπαθήσουμε να την εφαρμόσουμε για να μείνουμε στην εξουσία. Και την ίδια στιγμή, ο κ. Σόιμπλε και η Άνγκελα Μέρκελ πηγαίνουν στην Μπούντεσταγκ και λένε "εδώ έχουμε μια συμφωνία για την Ελλάδα, δεν την πιστεύουμε, δεν πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει". Τι έχει κάνει η Ευρώπη στον εαυτό της;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρουφάκης.
Sofokleousin.gr