Σχέδιο Ολάντ για κυβέρνηση Ευρωζώνης


Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, ενιαίο προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ και μία κυβέρνηση οραματίζεται σε άρθρο του σε γαλλική εφημερίδα με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Ζακ Ντελόρ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Το άρθρο του Φρ. Ολάντ σε γαλλική..
εφημερίδα για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη έγινε στο πλαίσιο αφιερώματος στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του. Στη φωτογρ
Το άρθρο του Φρ. Ολάντ σε γαλλική εφημερίδα για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη έγινε στο πλαίσιο αφιερώματος στον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ με αφορμή τα 90ά γενέθλιά του. Στη φωτογραφία αρχείου, οι δύο άνδρες το 2005 στην εκστρατεία για την υποστήριξη του «ναι» στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Γάλλος πρόεδρος στο σχετικό άρθρο στην «Journal du Dimanche», μετά την ελληνική κρίση και τη συμφωνία το επόμενο βήμα για την Ευρωζώνη είναι η επιτάχυνση της πολιτικής ενοποίησης και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Ευρωζώνη κατάφερε αυτή την εβδομάδα να επαναβεβαιώσει τη συνοχή της με την Ελλάδα. Για πολλούς η ποιότητα των γαλλογερμανικών σχέσεων έπαιξε ρόλο. Το ευρωπαϊκό πνεύμα επικράτησε. Ομως δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί».
Οπως εξηγεί: «Πρότεινα να επιστρέψουμε στην ιδέα του Ζακ Ντελόρ, για μια κυβέρνηση της Ευρωζώνης και να προσθέσουμε σε αυτήν έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό, καθώς και ένα Κοινοβούλιο για να διασφαλίσουμε τον δημοκρατικό έλεγχο. Το να μοιραζόμαστε το ίδιο νόμισμα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια σύγκλιση. Είναι μια επιλογή που έκαναν 19 χώρες επειδή ήταν προς το συμφέρον τους. Αλλωστε καμία κυβέρνηση εδώ και 15 χρόνια δεν ανέλαβε την ευθύνη να βγει από το ευρώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γαλλία προτίθεται να μπει στην πρωτοπορία μαζί με άλλες χώρες για να υλοποιηθεί αυτή «η επιλογή της ενισχυμένης οργάνωσης με όσες χώρες το αποφασίσουν» και όπως συμπληρώνει: «Η Γαλλία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο επειδή όπως μας έχει δείξει ο Ζακ Ντελόρ, μεγαλώνει όταν βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης».
Το άρθρο του Φρανσουά Ολάντ ήταν μέρος ενός 6σέλιδου αφιερώματος της «Journal du Dimanche» στον «σοφό οραματιστή της Ευρώπης» Ζακ Ντελόρ για τα 90ά του γενέθλια. Διευκρινίσεις για τις απόψεις που εκφράστηκαν στο σχετικό άρθρο, έδωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αβινιόν, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της πρωτοπορίας στις οποίες αναφερόταν ο Φρ. Ολάντ θα μπορούσαν να είναι «η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, οι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ και οι Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο)». Οπως δε ανέφερε: «Τις επόμενες εβδομάδες, η Γαλλία, κυρίως μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας, θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει πρωτοβουλίες για να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις».
Κατασκευαστική ατέλεια
Στην εφημερίδα δηλώσεις έκανε φυσικά και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος ανέφερε ότι «το σημερινό σύστημα της Ευρωζώνης δεν είναι πλέον διαχειρίσιμο. Υπήρξε εξαρχής μια κατασκευαστική ατέλεια. Θα πρέπει να επανιδρυθεί η οικονομική και νομισματική Ενωση. Θα το κάνουν; Στην παρούσα κατάσταση αποφύγαμε τα χειρότερα. Ομως η Ευρώπη δεν είναι πλέον μια ηθική δύναμη. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτή την ηθική δύναμη που ήταν η ισχύς της Ευρώπης σε άλλες περιόδους, όπως όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου».
ΕΘΝΟΣ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ