Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Αυτό είναι το νέο συμβόλαιο με τους δανειστές - Τι θα γίνει με ΦΠΑ, συντάξεις



.........

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές, αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο συνέδριο European Business Summit την Πέμπτη.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και σε ενοποιήσεις ταμείων ενώ προανήγγειλε ΦΠΑ με δύο συντελεστές, έναν χαμηλό για τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία και ένας πιο υψηλό για όλα τα άλλα.
Αναφορικά με τον ΦΠΑ ο κ. Βαρουφάκης δεν έδωσε στοιχεία και νούμερα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.
Τα προϊόντα και οι υπρεσίες που σήμερα έχουν συντελεστή 13% θα αυξηθούν. Οπως οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η εστίαση, οι μεταφορές προσώπων, θα ανέβουν στοστο 18% κι αυτό ασφαλώς θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Οσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, θα παραμείνουν σίγουρα τα φάρμακα και όπως προαναφέρθηκε, πιθανώς κάποια βασικά είδη διατροφής όπως τα αυγά, το γάλα, το ψωμί. Εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Αγνωστο είναι αν ο χαμηλός συντελεστής θα είναι 6,5% ή θα αυξηθεί έως και στο 9%, το μισό δηλαδή του ενιαίου συντελεστή.
Παρέχεται από: imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: