Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Μπλανσάρ: «Η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα»


..

Τη δήλωση ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση σε περίπτωση που δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα έκανε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ.

 
 

Πρόσφατα σε άλλες δηλώσεις του ο κ. Μπλανσάρ είχε εκφράσει την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς όπως τόνισε μία έξοδος από το ευρώ θα ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα. Σε μία δήλωση που έδειχνε ότι το Ταμείο προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ο κ. Μπλανσάρ είχε πει μεν ότι η έξοδος δεν θα ήταν περίπατος» για την Ευρωζώνη, αλλά πρόσθεσε ότι θα ήταν μια «ευκαιρία» να προχωρήσει προς τη δημοσιονομική ένωση.
Ερωτηθείς τότε για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (για το οποίο δεν τοποθετήθηκε) είχε πει «Είμαστε εν μέσω διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και θέλουμε πολύ να φτάσουμε σε συμφωνία, και ελπίζουμε ότι θα το κάνουμε. Σχετικά με το τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει συμφωνία, μια σειρά πραγμάτων είναι αρκετά καθαρή: Πρώτον, μια έξοδος από το ευρώ θα είναι εξαιρετικά κοστοβόρα για την Ελλάδα, εξαιρετικά επώδυνη. Δεύτερον, η υπόλοιπη Ευρωζώνη βρίσκεται σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, οι τοίχοι προστασίας που δεν υπήρχαν έχουν στηθεί. Δεν θα είναι βέβαια περίπατος... Τρίτον, εάν συμβεί η έξοδος της Ελλάδας, νομίζω ότι ένας τρόπος να καθησυχάσουν (οι Ευρωπαίοι) τις αγορές και να υπάρξει πρόοδος θα ήταν να προχωρήσουν περαιτέρω, να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να προχωρήσουν στη δημοσιονομική ένωση, αυτή θα ήταν σίγουρα η κατάλληλη κίνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: