Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Εξεταστική για το Μνημόνιο: Μάρτυρες ακόμη και πρώην πρωθυπουργοί


..

Στην κατάρτιση ενός πρώτου καταλόγου μαρτύρων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσής της ακόμα και με την κλήση ξένων εμπειρογνωμόνων ή εμπλεκομένων προσώπων, αλλά και χωρίς να αποκλείεται η παρουσία πρώην πρωθυπουργών αν χρειαστεί, αποφάσισε στην πρώτη της συνεδρίαση, η Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια.
Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αποφασίστηκε να μην αμείβονται, ορίστηκε για την επόμενη Τρίτη, στην οποία θα οριστικοποιηθούν και τα πρώτα πρόσωπα που θα κληθούν.
Όπως αποφασίστηκε, θα διεξάγονται δύο συνεδριάσεις την εβδομάδα, με την δυνατότητα και τρίτης αν χρειαστεί, ενώ όλα τα κόμματα θα ορίσουν και αναπληρωματικά μέλη.
Το στίγμα για την πορεία της Εξεταστικής Επιτροπής έδωσε ο πρόεδρός της Δημήτρης Βίτσας που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα υπάρχει καμία δέσμευση για τίποτα», ενώ ως προς τους μάρτυρες τόνισε ότι «δεν θα κάνουμε εξαιρέσεις».
Ο Δημήτρης Βίτσας, εμφανίστηκε συγκαταβατικός προς όλες τις προτάσεις των κομμάτων, ακόμα και στις διαφωνίες που εκφράστηκαν ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής για το αν πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.
«Εγώ προσπαθώ να έχω ανοικτό μυαλό, όπως το αλεξίπτωτο. Αν δεν ανοίξει σκοτώνεσαι. Προσπαθώ να δω με συμπάθεια όλες τις προτάσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής.
Το θέμα της χρονικής επέκτασης της έρευνας έθεσε πρώτα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, πρόταση στην οποία συμφώνησαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΚΚΕ.
Την πλήρη αντίθεση της εξέφρασε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη τονίζοντας ότι δεν πρέπει χάριν σκοπιμοτήτων να βγει η Εξεταστική Επιτροπή εκτός θέματος.
«Η πρόταση μας αφορά την διερεύνηση ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και όχι την χρεοκοπία της και για το πώς και ποιες ενέργειες έγιναν από τις κυβερνήσεις μετά το 2009. Οτιδήποτε άλλο λέγεται δεν εξυπηρετεί καθόλου τον σκοπό της διαλεύκανσης της υπόθεσης», επεσήμανε η Νίνα Κασιμάτη.
Πάντως, διαφορετική προσέγγιση στο θέμα είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας που αφού επεσήμανε ότι πρέπει να κληθούν στην Επιτροπή εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς και Έλληνες και ξένοι τραπεζίτες, σημείωσε: «Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι κρίση ευρωπαϊκή και κρίση της νομισματικής ένωσης. Είναι πιο σημαντικό να μπούμε στην ουσία του μνημονίου παρά η περιοδολόγηση. Εκ προοιμίου είναι η ταξινόμηση της ευθύνης. Αν μπούμε στην ουσία θα την έχουμε. Συμφωνώ ότι μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι σήμερα, αν προκύψει. Δεν θα βάλουμε γκιλοτίνα. Τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έγινε».
ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: