Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ρευστότητα και αργοπορία διαπραγματεύσεων στο επίκεντρο του ΔΝΤ

..

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - Στην ενημερωτική συνεδρίαση για την Ελλάδα που συγκάλεσε χθες η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η αργή πορεία των διαπραγματεύσεων. Αν και πηγές του Ταμείου τόνιζαν ότι η ίδια η διεύθυνση ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενημέρωση, ήταν τόσες οι ερωτήσεις από εκπροσώπους αναδυόμενων χωρών που δημιουργούνται ερωτηματικά για το αν κάποιοι από αυτούς είχαν ζητήσει ενημέρωση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.


Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν κατά το άτυπο εκτελεστικό συμβούλιο εστίασαν στο πρόβλημα της ρευστότητας, ιδιαίτερα μετά την οριακή καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ την περασμένη Τρίτη, αλλά και την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις μετά και το Eurogroup της Δευτέρας. Αν και σημείωσε ότι έχει γίνει πρόοδος ως προς τη διαδικασία, τόνισε ότι η παρούσα δομή του Brussels Group «κολλάει» στον ιδιότυπο αποκλεισμό των υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις, κάτι που δυσκολεύει την επικοινωνία.


Ως προς την ουσία, στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αγκάθια παραμένουν όπως είπε το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θέματα και οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, όπου είτε δεν έχει σημειωθεί πρόοδος είτε παρατηρούνται πισωγυρίσματα. Αντίθετα, προς συμφωνία φαίνεται να οδεύουν οι δύο πλευρές για τον ΦΠΑ, την φορολογική διοίκηση και το πτωχευτικό δίκαιο – αν και ο κ.  Τόμσεν παραπονέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για την απουσία συγκεκριμένων αριθμητικών στόχων.  


Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει σαφης εικόνα ούτε για τον στόχο για τη δημοσιονομική προσαρμογή, στον οποίο οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν. Αν και τόνισε ότι το Ταμείο είναι ευέλικτο να δεχθεί ένα στόχο πλεονάσματος χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ο κ. Τόμσεν πρόσθεσε ότι αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοσθούν -και να καλυφθούν- τα νούμερα για το χρηματοδοτικό κενό. Όσο για το χρέος, είπε ότι στο Eurogroup της Ρίγας δεν πίεσε για την αναδιάρθρωσή του, ενώ στις ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους απάντησε ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα.


Σχετικά με τη ρευστότητα της χώρας, ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 11 δισ. ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «μείζον πρόβλημα», ωστόσο δεν εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος. Αν και τόνισε ότι το  ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει χρήματα αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, υπέθεσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν από χορηγήσουν ρευστότητα έναντι κάποιων μέτρων για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες που πλέον φαίνονται ξεκάθαρα στον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: