Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Brussels Group: Σε έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα προσβλέπει η Αθήνα

...

Για τη διενέργεια νέου, έκτακτου Eurogroup, πιέζει, κατά τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά στο Brussels Group, προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να δουν δείγματα γραφής από τον Γ. Βαρουφάκη άμεσα και δη πριν το προκαθορισμένο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα επιδιώκει ένα έκτακτο Eurogroup, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων και να επιταχυνθεί η επίτευξη συμφωνίας που θα βγάλει από την πιστωτική ασφυξία τη χώρα.
Έλληνες αξιωματούχοι επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα ζητά έκτακτο Eurogroup, ωστόσο, για την ώρα, η ευρωπαϊκή πλευρά τηρεί σιγήν ιχθύος.
Την ίδια ώρα, μεγάλη ανάσα ρευστότητας προς την ελληνική οικονομία, ετοιμάζεται να χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ δείχνει να εμφανίζεται ελαφρώς πιο συγκαταβατική προς την Αθήνα, μην αποκλείοντας την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό δημόσιο.
Η έκδοση εντόκων γραμματίων αποτελεί τη μοναδική πηγή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται αποκλεισμένη από τις αγορές.
Η Ελλάδα έχει καταθέσει αίτημα να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων, αλλά η ΕΚΤ το έχει απορρίψει.
Η ΕΚΤ ίσως και να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων για την Ελλάδα, αποκάλυψε ο Μπ. Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της.
Ωστόσο ο ίδιος έθεσε μια βασική προϋπόθεση: Να επιβεβαιωθεί ότι αυξάνονται τα σημεία σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο τη συμφωνία.
Εάν Αθήνα και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, τότε δεν αποκλείεται να αυξηθεί το όριο έκδοσης ελληνικών εντόκων γραμματίων, εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: