Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Πάτρα:Νηστικά για τρεις μέρες ήταν τέσσερα αδέλφια

Πάτρα:Νηστικά για τρεις μέρες ήταν τέσσερα αδέλφια - Το thebest.gr στη Δομή Συσσιτίων – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι αιτήσεις για ένταξη στο συσσίτιο αυξήθηκανΠάτρα:Νηστικά για τρεις μέρες ήταν τέσσερα αδέλφια
- Το thebest.gr στη Δομή Συσσιτίων – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ.Από τον Σεπτέμβριο ..





Πάτρα:Νηστικά για τρεις μέρες ήταν τέσσερα αδέλφια
- Το thebest.gr στη Δομή Συσσιτίων – ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ.Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι αιτήσεις για ένταξη στο συσσίτιο αυξήθηκαν .Άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και οποιοδήποτε άλλο εισόδημα, παιδιά μικρά που η οικογένεια δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα πιάτο φαγητό, μαθητές που πηγαίνουν στο ολοήμερο σχολείο, χωρίς μεσημεριανό από το σπίτι. Η ανέχεια και η πείνα πλέον δεν κρύβονται. Με ντροπή αλλά και με ευγνωμοσύνη, με το τάπερ ανά χείρας από τις 12 το μεσημέρι και μετά συμπολίτες φτάνουν στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στην Πάτρα και στον χώρο που στεγάζει τη Δομή Συσσιτίων, για να πάρουν το φαγητό της ημέρας.

Το thebest.gr την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου βρέθηκε στο χώρο που ετοιμάζονται καθημερινά τα γεύματα για 197 ανθρώπους . Την ίδια ώρα οι αιτήσεις για να ενταχθούν κι άλλοι στο πρόγραμμα, από τον Σεπτέμβριο και μετά αυξάνονται.

Της Ελευθερίας Μακρυγένη

Η συνομιλία μας με την κοινωνική λειτουργό της Δομής Μαρία Καλύβα είναι αποκαλυπτική. «Σιτίζουμε τους ανθρώπους μας και αργίες και Κυριακές, Χριστούγεννα και Πάσχα. Υπάρχουν κι άλλες αιτήσεις ,αλλά δεν υπάρχουν τρόφιμα για να εξυπηρετηθούν κι άλλοι άνθρωποι. Έχουμε σταματήσει να δεχόμαστε αιτήσεις , καθώς δεν υπάρχουν άλλοι πόροι. Κάθε εβδομάδα έχουμε γύρω στις 10 νέες αιτήσεις. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε αυτός ο αριθμός. Από τον Σεπτέμβριο και μετά παρατηρείται αυτή η αύξηση. Μέχρι τώρα βλέπαμε μεμονωμένα άτομα, ένα δύο, τώρα βλέπουμε οικογένειες, εξαμελείς, εφταμελείς, που ο σύζυγος ή η σύζυγος έχει χάσει τη δουλειά του και δεν υπάρχει εισόδημα». λέει στο thebest.gr.

Καθημερινά σχεδόν τα εφτά κορίτσια κι αγόρια που εργάζονται στη Δομή βλέπουν καταστάσεις που μοιάζουν απίστευτες για τη σύγχρονη εποχή. Τα φαινόμενα ασιτίας και μάλιστα παιδιών δεν είναι υπερβολή, αλλά πραγματικότητα.

«Πολύ πρόσφατα μας είχε έρθει μια παραπομπή από υπηρεσία εδώ στην Πάτρα για τέσσερα παιδιά, τα οποία δεν είχαν πατέρα και η μητέρα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ήταν τρεις μέρες νηστικά. Ήταν πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Εκεί πέρα από το φαγητό δώσαμε κι άλλες προμήθειες. Έφερε ο καθένας πράγματα από το σπίτι του, ρούχα κλπ. Ήταν ηλικίας από 8 έως 20 ετών».

Από την άλλη υπάρχουν περιπτώσεις απόρων, οι οποίοι ξεκινούν με τα πόδια από τα Σύνορα και τα Ζαρουχλαίικα για να πάνε μέχρι την Αγία Σοφία για να παραλάβουν το συσσίτιο. «Μας φιλάνε τα χέρια για να πάρουνε ένα μπολ φαγητό» λέει η κ. Καλύβα.

Οι άνθρωποι που σιτίζονται από τη Δομή είναι κυρίως ηλικίας 30 έως 60 ετών, ανάμεσα στους οποίους συναντάμε μεμονωμένα άτομα, πολυμελείς οικογένειες με μικρά παιδιά, αλλά και περιπτώσεις φοιτητών. «Είναι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους και δεν έχουν κανένα εισόδημα. Χαρακτηριστικά έχουμε μια κυρία με δύο παιδιά, η οποία βρίσκεται σε επίσχεση εργασίας, εργαζόταν σε οργάνωση στην Πάτρα, τυπικά δεν φαίνεται άνεργη αλλά έχει τρία χρόνια να πληρωθεί». Επιπλέον το συσσίτιο καλύπτει τις ανάγκες παιδιών από τρία ολοήμερα σχολεία της Πάτρας. «Έχουμε στείλει έγγραφα στα σχολεία, αν κάποιος διευθυντής ή εκπαιδευτικός εντοπίσει κάποιο περιστατικό παιδιού που υποσιτίζεται να μας ενημερώσει. Βέβαια είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά δίνουμε προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες. Αυτή είναι η μόνη προτεραιότητα και δεν δίνουμε σημασία γενικά σε άλλες προϋποθέσεις, δηλαδή αν κάποιος είναι Έλληνας, αν έχει άλλο πρόβλημα. Εμείς κοιτάμε να καλύψουμε ανθρώπους που πραγματικά πεινάνε».

Το φαγητό ετοιμάζεται κάθε πρωί. Η Ειρήνη βάζει στη φωτιά τις μεγάλες κατσαρόλες, ώστε μέχρι τις 12 περίπου να είναι έτοιμο να μοιραστεί.











Μεγάλες ανάγκες για τρόφιμα και ύλες

Η Δομή Συσσιτίου λόγω των αυξανόμενων περιστατικών έχει μεγάλη ανάγκη από πρώτες ύλες και τρόφιμα προκειμένου να καλυφθεί η σίτιση όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων. «Δυστυχώς αντιμετωπίζουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή με τα τρόφιμα. Κυρίως προέρχονται από εθελοντικές προσφορές και δωρεές. Αυτό γίνεται μέσα από δράσεις που κάνουμε για την ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της τοπικής κοινότητας, μέσα από συνεργασίες με σούπερ μάρκετ και μπορώ να σας πω ότι ένα είναι το σούπερ μάρκετ που μας έχει στηρίξει πολύ στο έργο μας. Έχουμε κάνει νύξη σε όλα τα σούπερ μάρκετ, για να μπουν καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων, να μας προσφέρουν πράγματα που δεν χρησιμοποιούν την επόμενη μέρα ή είναι κοντά στη λήξη τους, αλλά δεν έχουμε πάρει απάντηση, παρά μόνο από τη συγκεκριμένη αλυσίδα. Έχουμε πολύ μεγάλη βοήθεια από την ενορία της Αγίας Σοφίας και τον πατέρα Ερμόλαο. Βέβαια και αυτή έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση. 200 γεύματα την ημέρα είναι 6000 γεύματα το μήνα», εξηγεί η Μαρία Καλύβα

Από την πλευρά του Δήμου

«H προηγούμενη δημοτική αρχή μπορούμε να πούμε ότι βοήθησε αρκετά στο έργο μας. Δεν προσέφερε ύλες, αλλά προσέφερε υπηρεσίες. Π.Χ. να τρέξουμε ένα πρόγραμμα του ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, για τον εξοπλισμό της κουζίνας, που αποτελεί δωρεά του.Η τωρινή δημοτική αρχή, ενδεχομένως επειδή είναι στην αρχή ακόμα δεν έχει παρουσιάσει κάτι».

H λειτουργία της Δομής

«Η Δομή Συσσιτίου έχει γίνει από ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Άμεσης Αντιμετώπισης Φτώχειας. Ουσιαστικά το πρόγραμμα στηρίζει μόνο τους μισθούς μας και τα πάγια λειτουργικά έξοδα, χωρίς να υπάρχει ένας προϋπολογισμός για τρόφιμα. Είναι πολύ λίγα τα χρήματα και προσπαθούμε σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Στήριξη, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος να κάνουμε οικονομία από όλα τα άλλα, για να δώσουμε και κάποια χρήματα για τρόφιμα ή για μπουκάλες πχ υγραερίου, που χρησιμοποιούμε για να μαγειρεύουμε» δηλώνει η κοινωνική λειτουργός.

Η Δομή ξεκίνησε το 2013 και "λειτουργεί υπό την εποπτεία της Κοινωνικής Σύμπραξης που αφορά την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης για τη δημιουργία νέων ή και τη συνέχιση της λειτουργίας υφιστάμενων Κοινωνικών Δομων Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στον Δήμο Πατρέων.Η Κοινωνική Σύμπραξη αποτελείται από τους φορείς:Δήμος Πατρέων, Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΜΚΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου 'Αγκαλιάζω", Σοροπτιμιστικός Όμιλος Πάτρας, Σύλλογος Γεωπόνων Αχαΐας, Σύλλογος Βιοκαλλιεργητών Αχαΐας" αναφέρει το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο. Σε αυτή απασχολούνται επτά άτομα. Εκτός από τη Μαρία Καλύβα, είναι οι: Μαρία Ανδρικοπούλου, Σπύρος Αθανασίου, Γιώργος Κοντογεωργόπουλος, Ειρήνη Μπέκα, Αναστασία Χρυσικού και Χαράλαμπος Κωστόπουλος, οι οποίοι από το πόστο του ο καθένας, φροντίζoυν για την παρασκευή του φαγητού, τη διοικητική λειτουργία και την καθαριότητα του χώρου.











Οι άνθρωποι της Δομής καλούν πολίτες και επιχειρήσεις να δώσουν τη βοήθειά τους στο μέτρο του δυνατού. «Kαθημερινά παραλαμβάνουμε τρόφιμα εδώ. Ότι μπορεί να δώσει ο καθένας, έστω κι από ένα από ένα μακαρόνι να φέρει είναι χρήσιμο. Αρκετοί μάλιστα μας φέρνουν ότι μπορούν κάθε Πέμπτη που γίνεται λαϊκή αγορά στην περιοχή».

Δράσεις ευαισθητοποίησης και συγκέντρωσης τροφίμων

Στις 13 Δεκεμβρίου στην πλατεία Γεωργίου θα γίνει η δράση «Δώσε το παρών», όπου θα συγκεντρωθούν τρόφιμα.

Σχολεία θα βρεθούν στη δομή για να μαγειρέψουν φέρνοντας τα τρόφιμα, ενώ το ίδιο σχεδιάζεται να γίνει και με κάποιες αθλητικές ομάδες.

Σε σούπερ μάρκετ θα τοποθετηθούν καλάθια και στις 22 και 23 Δεκεμβρίου στο «Τeatro στη Veso Mare, θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικο παζάρι, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την αγορά προϊόντων.

Η Δομή Παροχής Συσσιτίου λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας. Τηλ. Επικοινωνίας: 2610 -462554.

Email:domiparoxis.syssitiwn@gmail.com

ΠΗΓΗ:http://www.thebest.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: