Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Aθώος για το φόνο της Εύης Γατίδου.17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Aθώος για το φόνο της Εύης Γατίδου 
ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ 17 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.Aθώος για το φόνο της Εύης Γατίδου.Αθώος, οριστικά και αμετάκλητα,
καθίσταται με χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου (αριθμ. 1166) και ομόφωνη ψήφο των πέντε ανωτάτων δικαστών, ο 43χρονος, που από το έτος 2003 δικαζόταν, αθωωνόταν και ξαναδικαζόταν, για τον φόνο τα φοιτήτριας Εύης Γατίδου, ο οποίος έγινε τον Σεπτέμβριο του 1997, στη Λάρισα.

Αμετάκλητα αθώος και το έγκλημα, μετά από 17 χρόνια, παραμένει ανεξιχνίαστο…

Ένα δικαστικό θρίλερ, από τα σπάνια στα δικαστικά χρονικά, πανελληνίως, με τελευταία φάση του, την αίτηση αναίρεσης της αθωωτικής απόφασης του ΜΟΕ Λάρισας του Ιανουαρίου 2013, που είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο, ο αντεισαγγελέας του Α. Π. κ. Γεώργιος Μπόμπολης και συζητήθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Από τις τέσσερις δίκες που έγιναν, μόνο στο πρωτοβάθμιο είχε κριθεί ένοχος και ακολούθησαν… τρεις δίκες στο δευτεροβάθμιο, μετά από αναιρέσεις, που ήταν όλες αθωωτικές.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο φόνος της φοιτήτριας έγινε τον Σεπτέμβριο του 1997, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τον εισαγγελέα στις 13 Οκτωβρίου 1999, αφού από την αστυνομική έρευνα, δεν προέκυψε κατηγορία κατά οιουδήποτε. Ο φάκελος της υπόθεσης ανασύρθηκε από το αρχείο, έγινε τακτική ανάκριση και το 2003 με το βούλευμα 558/2003 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λάρισας, παραπέμφθηκε για πρώτη φορά, ο κατηγορούμενος σε δίκη, για τη δολοφονία. Έγινε έφεση κατά του βουλεύματος και με άλλο βούλευμα, το 157/2004, το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας παρέπεμψε οριστικά τον κατηγορούμενο σε δίκη. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έγινε το 2005 στον Βόλο και το ΜΟΔ Βόλου, ομόφωνα με ψήφους 7- 0 καταδίκασε τον κατηγορούμενο και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης, για τον φόνο της φοιτήτριας.

Τον Ιανουάριο του 2007 το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας τον αθώωσε ομόφωνα, με ψήφους 7- 0, ανατρέποντας πλήρως την πρωτοβάθμια απόφαση. Στη συνέχεια, έγινε η πρώτη αναίρεση στον Άρειο Πάγο που έγινε δεκτή και τον Φεβρουάριο του 2010 ολοκληρώθηκε το ΜΟΕ Λάρισας και η απόφαση ήταν και πάλι αθωωτική, με ψήφους 6 προς 1(μειοψήφησε ένας τακτικός δικαστής). Υπήρξε όμως και νέα αίτηση αναίρεσης, από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, στις αρχές του φθινοπώρου του 2010, που έγινε και αυτή δεκτή, η 707/2011. Το τέταρτο δικαστήριο ξεκίνησε στη Λάρισα στις 15 Ιανουαρίου 2013, στο ΜΟΕ Λάρισας και ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου, με την εκ νέου αθώωση του 42χρονου, με 6 ψήφους υπέρ και μία κατά (μειοψήφησε ο πρόεδρος του δικαστηρίου). Ακολούθησε η τελευταία αναίρεση στον Άρειο Πάγο, με τη χθεσινή, αμετάκλητη απόφαση.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ//ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: