Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Οι επικουρικές θα μοιάζουν με... φιλοδώρημα.Στα 90 ευρώ

Πρόβλεψη για ...κλάματα: Οι επικουρικές θα μοιάζουν με... φιλοδώρημα- Θα φτάσουν τα 90 ευρώ Tην έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καλάκος 
Πρόβλεψη για ...κλάματα: Οι επικουρικές θα μοιάζουν με... φιλοδώρημα- Θα φτάσουν τα 90 ευρώ.Tην έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου ..
Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καλάκος.Την πρόβλεψη που προκαλεί σοκ, έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων Ν. Καλάκος, μιλώντας στην κυριακάτικη πρωινή εκπομπή του Mega, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εκτίμησε ότι μέσα στην επόμενη 4ετία, οι επικουρικές θα μοιάζουν με... φιλοδώρημα. Ο Ν. Καλάκος θεωρεί, μάλιστα, ότι τα σενάρια περί ένταξης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ, προαναγγέλλουν την ενσωμάτωση των επικουρικών στις κύριες συντάξεις.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να καθυστερήσουν τις επώδυνες νέες περικοπές- ήδη έχουν μειωθεί από 12,5% ως 47% από το 2011- και να συγκρατήσουν τα ελλείμματα τους, οι διοικήσεις των Ταμείων έχουν "φρενάρει" τις χορηγήσεις νέων επικουρικών, με ποιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ενώ ο ρυθμός ανά τρίμηνο ήταν περίπου 6 με 7 χιλιάδες, πλέον οι εγκρίσεις έχουν πέσει κάτω από τις 1.000!!!

Κι ενώ η κυβέρνηση επιμένει να διατρανώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις όσο ο Κρατικός Προϋπολογισμός μπορεί να χρηματοδοτεί το σύστημα, ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης, χαρακτήρισε κρίσιμο για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού το 2016, αφού θα πρέπει να βρεθούν πρόσθετοι πόροι. Σύμφωνα με μελέτες, εκτός από τις εισφορές και τις προγραμματισμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, θα απαιτηθούν άλλα 950 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη ότι οι πρόσθετοι πόροι θα φτάσουν στα 2,4 δισ ευρώ το 2019! Από το υπουργείο Εργασίας δηλώνουν καθησυχαστικά ότι ο "κουμπαράς" που έχει δημιουργηθεί, δηλαδή το ΑΚΑΓΕ, μπορεί να αρχίσει νωρίτερα από το 2020 τις "ενέσεις" ρευστότητας στο σύστημα, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι ήδη έχει ξεκινήσει η "αφαίμαξη" αυτού του αποθεματικού. Σημειώνεται ότι πέρα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης κατά περίπου 10 δισ ευρώ, το σύστημα χάνει περίπου 6,5 δισ ευρώ κάθε χρόνο λόγω της υψηλής ανεργίας κι άλλα περίπου 4 δισ ευρώ από τις μειώσεις μισθών.

"Άφαντος" παραμένει, εν τω μεταξύ, ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των νέων εφάπαξ, καθώς εάν εφαρμοζόταν κατά γράμμα ο νόμος, θα οδηγούσε σε απίστευτες μειώσεις αλλά και στρεβλώσεις, αφού θα έπρεπε να συνυπολογιστεί και ο αριθμός των αποχωρήσεων υπαλλήλων! Όπως παραδέχθηκε ο Ν. Καλάκος, το εφάπαξ δεν ήταν ανταποδοτικό, αφού όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, έπαιρναν και οι... περαστικοί, "καρφώνοντας" φωτογραφικές διατάξεις για τη χορήγηση εφάπαξ σε διαφόρους που είχαν μικρή ή μηδενική συνεισφορά.

Η αλλαγή του 2013, με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος οδήγησε, ωστόσο, στην αντίπερα όχθη κι αν εφαρμόζονταν οι προβλέψεις του, τότε τα εφάπαξ θα έπεφταν στις 3.000 ευρώ! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι, πάντως, ότι μόλις την Παρασκευή- κατόπιν έκτακτης χρηματοδότησης με 100 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό- πληρώθηκαν 3.600 αιτήσεις της περιόδου Ιουλίου- Οκτωβρίου 2013, ενώ για να πληρωθούν οι αιτήσεις της περιόδου Νοεμβρίου 2013- Φεβρουαρίου 2014 θα χρειαστούν άλλα 75 εκατ. ευρώ από τον Προϋπολογισμό. Ακόμα κι έτσι, θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα περίπου 4.500 "παλιές" αιτήσεις εφάπαξ!!!
iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια: