Ειρηνικά τα συλλαλητήρια.στά εγκαίνια της ΔΕΘ


 
Ολοκληρώθηκαν, χωρίς επεισόδια, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο..
των εγκαινίων της ΔΕΘ.
Οι πορείες ξεκίνησαν από τρία διαφορετικά σημεία, τις πλατείες Αριστοτέλους και Αγίας Σοφίας και την Καμάρα, και οι διαδηλωτές κατέληξαν έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου φώναξαν συνθήματα και στη συνέχεια διαλύθηκαν. Χωρίς προβλήματα ολοκληρώθηκε και η πορεία που πραγματοποίησε νωρίτερα το ΠΑΜΕ με τερματισμό στο λιμάνι.

Αυτή την ώρα παραμένουν κοντά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μικρές ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαθίσταται σταδιακά.
 

Στην πόλη έγιναν τέσσερα συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ είχαν αφετηρία από το άγαλμα του Βενιζέλου. Στο συλλαλητήριο παίρνει μέρος και το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής βουλευτές του κόμματος.

«Με το σημερινό μας μαζικό συλλαλητήριο εγκαινιάζουμε τη νέα αγωνιστική σεζόν. Οι εξαγγελίες είναι στον αέρα. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και κυρίως οι άνεργοι συνάδελφοι μας υποφέρουν. Ημίμετρα δεν αρκούν. Χρειάζεται μια ριζική αλλαγή πολιτικής, που θα δώσει στον κόσμο της εργασίας την ώθηση που απαιτείται και θα δώσει στην οικονομία μια αναπτυξιακή ώθηση και προοπτική», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, αναφέρθηκε στην υψηλή ανεργία, την αποβιομηχάνιση, τα φαινόμενα απλήρωτης και μαύρης εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις επιχειρήσεις που κλείνουν και σε άλλες «εργασιακές πληγές» και σε «προβλήματα που ζητούν λύσεις».

«Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομική ανάκαμψη, το 40% της Β. Ελλάδας παλεύει με την ανεργία», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΘ και πρόσθεσε: «Αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε ούτε και θέλουμε να την αποδεχτούμε. Απαιτούμε να μπει εδώ και τώρα ένα τέλος».

Στη συγκέντρωση απηύθυνε χαιρεστιμό το μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παϊδας, που αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από την εφαρμογή μέτρων, όπως η κινητικότητα, η διαθεσιμότητα και η αξιολόγηση.

Προσυγκεντρώσεις πραγματοποίησαν, στην πλατεία Αγίας Σοφίας οργανώσεις πολιτών ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και, στη συμβολή της πλατείας Αριστοτέλους με την οδό Τσιμισκή σχολικοί φύλακες και καθαρίστριες, που με άλλους κλάδους και μαζί με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και βουλευτών του και μελών κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, κινήθηκαν προς το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και ενώθηκαν με την πορεία των συνδικάτων.


Το ΠΑΜΕ βρέθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους και το "παρών"έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Καμάρα και οι επιτροπές αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Άναψαν για λίγο τα αίματα , όταν πέρασαν η πορεία των αντιεξουσιαστών μπροστά από άντρες των ΜΑΤ στην οδό Αγγελάκη. Ομάδα ατόμων φώναζε συνθήματα κατά των αστυνομικών, προκλήθηκε ένταση και τα ΜΑΤ έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιεξουσιαστές άρχισαν να σπρώχνουν με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού.

Η Χρυσή Αυγή πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης.


Πρωινές εντάσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας και στη συνέχεια κρατώντας σημαίες και πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της τρόϊκας, πραγματοποίησαν πορεία με στόχο να φθάσουν μέχρι το συνεδριακό κέντρο και να διαμαρτυρηθούν.

Όμως, δυνάμεις της αστυνομίας, που είχαν παραταχθεί στο ύψος της πλατείας του Λευκού Πύργου, τους εμπόδισαν, τοποθετώντας κάθετα στο δρόμο κλούβες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί προς στιγμήν μικροένταση. Τελικά, οι διαδηλωτές εκπαιδευτικοί αποχώρησαν από το σημείο ύστερα από λίγη ώρα.

 

Στο μεταξύ, λίγο πριν ξεκινήσει η τελετή των εγκαινίων της ΔΕΘ, ομάδα κατόχων κρατικών ομολόγων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, απέναντι από την κεντρική είσοδο της έκθεσης, άνοιξαν πανό και φώναξαν συνθήματα, ζητώντας από την κυβέρνηση να τους αποζημιώσει για τις απώλειες που έχουν υποστεί από το «κούρεμα» των ομολόγων.

ΝΟΟΖ