Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Τύπος στον κόσμο.Τα γεγονότα οπως επιλέχθηκαν..

http://images32.inewsgr.com/1912/19122268/o-typos-ston-kosmo---to-dimopsifisma-sti-skotia-proto-thema-220.jpg 
Οι συνεχιζόμενες επιδρομές εναντίον θέσεων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από τις ΗΠΑ και τους Άραβες συμμάχους τους..
καθώς και ο νέος αποκεφαλισμός Γάλλου πολίτη αυτή τη φορά στην Αλγερία είναι μερικά από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για Ισλαμικό Κράτος: “Στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε για να πολεμήσει το δίκτυο του θανάτου” λένε οι NYTimes. “Έκκληση Ομπάμα για την αντιμετώπιση του δικτύου θανάτου” αναφέρουν και οι FT. Σε ομόφωνη έγκριση ψηφίσματος για την αντιμετώπιση του ισλαμικού εξτρεμισμού προχώρησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπό την προεδρία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Με το ψήφισμα επιχειρείται να μπει φρένο στην ροή και στρατολόγηση ακραίων ισλαμιστών από χώρες της Δύσης προς τις τάξεις της οργάνωσης των τζιχαντιστών που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος, αλλά και να συσταθεί αρραγές μέτωπο σε παγκόσμιο επίπεδο κατά του εξτρεμισμού.Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί ένας συνασπισμός που «θα καταστρέψει το δίκτυο του θανάτου». Προειδοποίησε όσους έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους «να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης όσο ακόμη μπορούν».

Ανάλυση: Σύμφωνα με τους αναλυτές, η χθεσινή μέρα στα Ηνωμένα Έθνη ήταν η μέρα του Μπαράκ Ομπάμα. Κάποιοι κάνουν λόγο για σημείο καμπής. Ο Ομπάμα περιέγραψε τις αεροπορικές επιδρομές ως κάτι το αναπόφευκτο. “Η μόνη γλώσσα που μπορούν να αναγνωρίσουν αυτοί οι δολοφόνοι είναι η γλώσσα της βίας” είπε. Είναι φανερή η αλλαγή στον τόνο που χρησιμοποιεί πλέον ο Ομπάμα που πρν από λίγες εβδομάδες χρησιμοποιούσε τους όρους “απώθηση” ή “καταπολέμηση” του Ισλαμικού Κράτους. Ένα μόνο δεν αλλάζει. Ο Ομπάμα δεν θέλει αυτός ο πόλεμος να γίνει πόλεμος μόνο της Αμερικής.

Για επιχειρήσεις: “Η συμμαχία βομβαρδίσει πηγές χρηματοδότησης της ISIS στη βορειοανατολική Συρία” αναφέρει η Monde. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των Αράβων Συμμάχων τους εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα σύνορα Συρίας - Ιράκ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.. Οι βομβαρδισμοί στοχεύουν για πρώτη φορά τις υποδομές των εγκαταστάσεων πετρελαίου στη Συρία που έχουν καταλάβει και εκμεταλλεύονται οι τζιχαντιστές προκειμένου να χρηματοδοτούνται, αναφέρει το Reuters. Τις αμερικανικές δυνάμεις στις επιθέσεις των τελευταίων ωρών ενίσχυσαν δυνάμεις από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ίδια ώρα πάντως ο Ζιλ Μερίτ, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και άμυνας στις Βρυξέλλες παραχωρώντας συνέντευξη στην Deutsche Welle δήλωσε σχετικά με τον εάν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποτελούν πραγματική απειλή για τους τζιχαντιστές: «Είναι δύσκολο να πει κανείς κάτι τέτοιο γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Δεν νομίζω πως κανείς πραγματικά πιστεύει πως μπορεί να ελέγξει έναν τόσο σύνθετο εμφύλιο πόλεμο μόνο από αέρος. Είναι σαν να παίρνουν ένα σφυρί για να χτυπήσουν ένα πιάτο με μακαρόνια. Είναι δύσκολο να πει κανείς πως μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Είμαι βέβαιος πάντως πως είναι πολύ δύσκολη προς το παρόν η κατάσταση για τις χερσαίες δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες βάλλονται από αέρος από τις αμερικανικές δυνάμεις. Αλλά έχω πολλές αμφιβολίες εάν αυτή μπορεί να είναι μια μακροπρόθεσμη λύση».

Για αποκεφαλισμό: διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η δολοφονία του 55χρονου Ερβέ Γκουρντέλ του πρώτου Γάλλου ομήρου, που εκτελέστηκε στην Αλγερία, από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την αποτρόπαια δολοφονία. Την είδηση επιβεβαίωσε στη Ν. Υόρκη ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζοντας την πράξη άνανδρη και απεχθή. “Ο Ολάντ επιβεβαιώνει ότι ο Γάλλος όμηρος αποκεφαλίστηκε στην Αλγερία” αναφέρει η WSJ. O Ερβέ Γκουρντέλ βρισκόταν στην Αλγερία για διακοπές και έπεσε θύμα απαγωγής από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Στρατιώτες του Χαλιφάτου» που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος. Σχεδόν το σύνολο των πολιτικών κομμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου υποστηρίζουν πλέον την απόφαση του Φρανσουά Ολάντ, η Γαλλία να εμπλακεί στρατιωτικά στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, αναφέρει η Monde. “Oλάντ: Ο Ερβέ Γκουρντέλ πέθανε γιατί απλά ήταν Γάλλος πολίτης” είναι ο τίτλος της Monde. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία πέφτει θύμα τρομοκρατικών ενεργειών. Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ. Κάθε φορά γινόμαστε πιο δυνατοί και είμαστε πιο ενωμένοι. Και άλλες χώρες έχουν πέσει θύματα αυτής της βαρβαρότητας. Γι’ αυτό η απάντηση θα πρέπει να είναι παγκόσμια. Πρέπει να είναι γρήγορη και πρέπει να είναι διαρκής» δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον του ΣΑ του ΟΗΕ.

Για Κάμερον: “Κάμερον: Δεν θα πρέπει να μας παγώσει ο φόβος για την ISIS” αναφέρει ο Guardian. Tην ανάγκη να ενταχθεί άμεσα η Βρετανία στον διεθνή συνασπισμό και να μετάσχει στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ υπογράμμισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Βρετανός πρωθυπουργός. Για τον λόγο αυτό συγκαλείται αύριο το βρετανικό κοινοβούλιο για να εξασφαλιστεί η σχετική έγκριση και το Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα χθες ιστορική συνάντηση είχε ο Ντέιβιντ Κάμερον με τον Ιρανό πρόεδρο καθώς επρόκειτο για τις πρώτες τέτοιου είδους συνομιλίες από την ιρανική επανάσταση του 1979. Ο Βρετανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθεί στο Ιράν η ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει σε μια λύση στο πρόβλημα της Συρίας

Για Γερμανία: Η Γερμανία συμμετέχει στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στέλνοντας όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους, Πεσμεργκά του Ιράκ, αναφέρει η DW.

Για Ντράγκι: “Χαλαρή νομισματική πολιτική όσο χρειαστεί δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι” αναφέρει η WSJ - “H βουτιά του ευρώ και η εκτόξευση του δολαρίου” αναφέρουν για το ίδιο θέμα οι FT. Την υποχώρηση του ευρώ κάτω από το 1,28 έναντι του αμερικανικού δολάρίου και την αντιστροφή της πτωτικής πορείας που ακολουθούσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκάλεσε η δέσμευση του Μάριο Ντράγκι ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια δανεισμού στο σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδο μέχρι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να επιστρέψει στο 2%

Για τράπεζα Κίνας: Προς αλλαγή ηγεσίας η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναφέρει η WSJ. Η διαφοροποίηση του προέδρου της Ζου Ξιάο Τσουάν που πιέζει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση των επιτοκίων δανεισμού τον οδηγεί στην έξοδο. Η κινεζική ηγεσία ανησυχεί ότι οι μεταρρυθμίσεις θα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ την οικονομία ενω είναι ήδη αμφίβολο αν ο ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα φθάσει το 7,5% του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο το Πεκίνο.

Για Γαλλία: Μειώθηκε η ανεργία αναφέρει τόσο η Monde όσο και οι FT. Μικρή υποχώρηση από τα επίπεδα- ρεκόρ του Ιουλίου σημείωσε, τον Αύγουστο, η ανεργία στη Γαλλία. Είναι η πρώτη μείωση που καταγράφεται τους τελευταίους δέκα μήνες, γεγονός που δίνει μικρή ανάσα στην κυβέρνηση Βαλς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 11.000. Παρόλα αυτά, με τον αριθμό των ανέργων να βρίσκεται στα 3.413.000, η γαλλική κυβέρνηση έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει για να ισχυριστεί ότι κατάφερε να αλλάξει την εικόνα της γαλλικής αγοράς εργασίας. 

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη


Πηγή: athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: