Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Συγκρούσεις όλο το Σαββατοκύριακο, παρά την εκεχειρία

ΧΘΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ 68ΧΡΟΝΟΥ ΡΩΣΟΥ ΕΙΚΟΝΟΛΗΠΤΗ.
Με συνομιλίες του Ουκρανού Προέδρου Ποροσένκο με Πούτιν, Μέρκελ ..
και Ολάντ τελείωσε η παράταση που έδωσε το Κίεβο στην εκεχειρία στα ανατολικά μέχρι ψες το βράδυ, η οποία έχει στιγματιστεί από συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Ντόνετσκ. Στο ίδιο το Κίεβο, η εκεχειρία φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, συγκρούσεις μεταξύ στρατού και φιλορώσων ενόπλων σημειώθηκαν, παρά την εκεχειρία. Οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν όλμους για να πλήξουν σημείο ελέγχου στο Σλαβιάνσκ.
Το ρωσικό κανάλι Channel One ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε ένας εικονολήπτης συνεργείου του στο Ντόνετσκ από πυρά των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στα ρωσικά ΜΜΕ, υπάρχουν αναφορές ότι χτυπήθηκε επίσης μία αγορά και μία πολυκατοικία. O Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχαν την Κυριακή μια τηλεφωνική διάσκεψη, που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες με τους Προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ρώσος Πρόεδρος κάλεσε σε νέα παράταση της εκεχειρίας και συνομιλίες με τους ενόπλους. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν και νέες συνομιλίες μεταξύ των τεσσάρων ηγετών τη Δευτέρα και αργά ψες θα ανακοινωνόταν κατά πόσον θα αποφασιζόταν και νέα εκεχειρία.
Νεκρός Ρώσος εικονολήπτης
Τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακοινώθηκε ο θάνατος του 68χρονου Ανατόλι Κλίαν, εικονολήπτη του ρωσικού Channel One. Πρόκειται για το πέμπτο μέλος δημοσιογραφικής αποστολής που χάνει τη ζωή του από την ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία τον Απρίλιο. Το ρωσικό κανάλι ανέφερε πως ο Κλίαν τραυματίστηκε ενώ βρισκόταν σε λεωφορείο με γυναίκες που ήθελαν να απομακρύνουν τους γιους τους από στρατόπεδο, όπου υπηρετούσαν ως κληρωτοί.
Το δρομολόγιο, ανέφερε το Channel One, είχε διοργανωθεί από τους φιλορώσους ενόπλους. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επέρριψε την ευθύνη στον ουκρανικό στρατό και κάλεσε σε έρευνα και τιμωρία τους υπευθύνους. Ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι το περιστατικό «δείχνει ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση». Στην κρίση στα ανατολικά της Ουκρανίας έχουν ήδη σκοτωθεί άλλα τέσσερα μέλη δημοσιογραφικών αποστολών, ένα διμελές συνεργείο του Russia Today, ένας Ιταλός φωτογράφος και ο ρώσος συνοδός. Στις συγκρούσεις στις δύο περιφέρειες οι νεκροί ξεπερνούν τους 400.
http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: