Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Ο Ιούλιος των προαπαιτούμενων - σόκ στην κυβέρνηση

Με "διακεκαυμένη ζώνη" μοιάζει για την κυβέρνηση συνεργασίας ο Ιούλιος, καθώς εντός 30 ημερών, πρέπει να έχει περάσει επιτυχώς από ..
την κοινοβουλευτική διαδικασία το σύνολο των 12 προαπαιτουμένων, που "ξεκλειδώνει" την εκταμίευση των δύο θερινών δόσεων, ύψους 2 δις ευρώ, αλλά και ισχυροποιεί το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τους εταίρους μας, πως η Αθήνα δεν... "λιγοψυχεί" ενώπιον μεταρρυθμίσεων και συμπεφωνημένων, εν όψει της μείζονος διαπραγματεύσης για την τακτοποίηση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, το προσεχές Φθινόπωρο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν το μεγάλο βαθμό δυσκολίας της επικείμενης κοινοβουλευτικής άσκησης, ωστόσο, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα υπερκεράσει και αυτό το εμπόδιο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις ή απώλειες.

Πέραν της αισιόδοξης διάθεσης, με την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος αντιμετωπίζουν τις κρίσιμες πολιτικές μάχες της κυβέρνησης, οι δύο κεφαλές της κυβέρνησης δεν παραγνωρίζουν την αναταραχή, που θα επιδιώξει να πυροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της "μικρής ΔΕΗ", όπως διεφάνη και ύστερα από την εκδήλωση, που διοργάνωσε η Κουμουνδούρου για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η κυβέρνηση διαθέτει στη φαρέτρα της "όπλα", όπως τη διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη ρήτρα της "απαγόρευσης απόλυσης" με ορίζοντα 5ετίας, την οριζόντια κατάτμηση της εταιρείας, ώστε να μην πωληθεί μόνον το φιλέτο αλλά και την ικανοποίηση των ιδιαίτερων ανησυχίων της τοπικής κοινωνίας.

Την ίδια ώρα, πάντως, στην κυβέρνηση φέρονται αποφασισμένοι να μην αφήσουν ακραίους συνδικαλιστικούς πυρήνες να προκαλέσουν γενικευμένη αναστάτωση στη χώρα και να αμαυρώσουν την εικόνα της εν μέσω τουριστικής περιόδου. Συνεπώς, στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά προειδοποιούν πως η κυβέρνηση δεν θα αφήσει να διασυρθεί διεθνώς η χώρα, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στις απειλές συνδικαλιστών για γενικευμένο μπλακ άουτ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι σποραδικές πλέον συγκρούσεις μεταξύ "μεταρρυθμιστών" και "λαϊκιστών" εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, εξακολουθούν να προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, που διαπιστώνει πως περίπου 20 ημέρες μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό το κυβερνητικό σχήμα "καθηλώνεται" από τους "ανέμους του αναθεωρητισμού", που πνέουν ισχυροί σε πολλά Υπουργεία αλλά και από τις προσωπικές στρατηγικές, που εκδηλώνουν πολλά από τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι "ανορθογραφίες" πολλών Υπουργών έχουν ως αφετηρία ή ακόμη και ως πρόσχημα την εντεινόμενη τις τελευταίες εβδομάδες φημολογία, πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει αποκλείσει το χαρτί του εκλογικού αιφνιδιασμού στα μέσα του Φθινοπώρου, εφ όσον είτε πιεστεί αφόρητα από τη δύσκολη αξιολόγηση της τρόικας, είτε δεν κατορθώνει έως τότε τουλάχιστον να συγκεντρώσει τον αριθμό "180" για την εκλογή νέου ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Απέναντι σε φαινόμενα, που θολώνουν το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς απαντά πως επί μέρους τακτικές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις υψηλές στοχεύσεις της Αθήνας, εξειδικεύοντας, πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχίστουν απρόσκοπτα, ιδίως σε μία περίοδο, που οι σχέσεις Αθήνας - Βρυξελλών - ΔΝΤ δεν θα πρέπει να γνωρίσουν κρίση, καθώς τους επόμενους μήνες θα πρέπει να συμφωνηθεί η διευθέτηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Μολονότι, στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως δεν θα υποχωρήσουν έναντι εσωτερικών πιέσεων, αναγνωρίζουν πως και στην ΚΟ της ΝΔ επικρατεί σκεπτικισμός, ο οποίος ενισχύεται και από την ένταση με την οποία αμφισβητούν μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και ο πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φροντίζουν να υπενθυμίζουν πως η κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση της επανόρθωσης αδικιών, ακόμη και εντός του έτους, σε σημείο, που δεν θα θίγεται ο πυρήνας του δημοσιονομικου προγράμματος. Σε αυτόν τον "κατάλογο" των αδικιών συμπεριλαμβάνεται και η επαναξιολόγηση όλων των εισπρακτικών μέτρων, που ελήφθησαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και έχουν προκαλέσει δυσανάλογο δημοσιονομικό κόστος, όπως η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
...
Πρωτοσέλιδο 1.7.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: