Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Βγαίνουμε από τη βαθιά ύφεση

upourgeio oikonomikon Το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τη Ελληνική Στατιστική Αρχή ..
(ΕΛΣΤΑΤ), για το ΑΕΠ του α’ τριμήνου 2014, αναφέρεται σε μια σειρά οικονομικών εξελίξεων που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει οριστικά από βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών και παράλληλα ότι δημιουργούνται ισχυρές προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη εντός του τρέχοντος έτους.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, διαφαίνεται συνεπώς μια σαφής τάση αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε ετήσια βάση (-6,0% στο Q1/2013, -4,0% στο Q2/2013, -3,2% στο Q3/2013 και -2,3% στο Q4/2013), η οποία παρατηρείται σε όλες τις βασικές μεταβλητές που συνθέτουν το ΑΕΠ. Επίσης σημειώνεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ ενθαρρυντικά είναι και τα σημάδια από την πλευρά των επενδύσεων, με τη μείωση να περιορίζεται για πρώτη φορά σε μονοψήφιο αριθμό στο ίδιο διάστημα. Θεαματική χαρακτηρίζεται η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών, ιδιαίτερα του τουρισμού.
Ειδικότερα, όπως σημειώνει το ΥΠΟΙΚ, η μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ το εν λόγω διάστημα ήταν σημαντικά καλύτερη από την αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ (flash estimate). Συγκεκριμένα, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αρχικά εκτιμούσε μείωση 1,1% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση περιορίστηκε στο 0,9%.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη για θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2014. Τέλος, αναφέρεται ότι οι τιμές των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου διαγράφουν εντόνως ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, με την απόδοση να έχει μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα: 5ετία 4,25%, 10ετία 5,70%, διαφορά απόδοσης (spread) με Γερμανία 434.
http://news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: