Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Υπό επανεξέταση ο φόρος Ακιινήτων, πετρελαίου, ο ΦΠΑ,

Υπό επανεξέταση ο φόρος Ακινήτων, ο ΦΠΑ, ο φόρος πετρελαίου.Τα πάνω – κάτω από το ΥΠΟΙΚ. Στην επαναξιολόγηση των ....
βασικότερων εισπρακτικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 4 χρόνια προχωράει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, στόχος είναι να διαπιστωθεί η σχέση απόδοσης και κοινωνικού κόστους των μέτρων που εφαρμόστηκαν και να δημιουργηθεί μία «εργαλειοθήκη» που θα βοηθήσει στην αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής στην «μετά τρόικα» εποχή. 
Στο πλαίσιο αυτό, στη λίστα της «ανάλυσης ευαισθησίας» που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, ο ΦΠΑ, ο φόρος πετρελαίου κλπ. Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση των υποδόσεων του καλοκαιριού, καθώς εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους της.
Μάλιστα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου σημείωσε ότι θα πρέπει να ξέρουμε τις εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε ως χώρα και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε» σημείωσε.
Παράλληλα, στις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα ελαφρυνθεί ο πολίτης, καθώς είναι ο μοναδικός τομέας από τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών μπορεί «να βρει λεφτά και έσοδα». Μάλιστα, σημείωναν πως στις προθέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελη, είναι να ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι «πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς», ενώ συμπλήρωναν πως ο σχεδιασμός της στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση «θα γίνει σε συνεργασία με τη νέα ΓΓΔΕ, κυρία Σαββαϊδου». Πάντως, ως «τομή» που θέλει να επιφέρει η πολιτική ηγεσία στον τομέα της φορολογία είναι «η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας» όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. «Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια» όπως υποστήριξε το ίδιο στέλεχος.
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο νέας ομολογιακή έκδοσης από την Ελλάδα, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να δηλώσει πως το θέμα θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται, κάνοντας λόγο αόριστα για το επόμενο εξάμηνο. Για το ζήτημα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που οδηγούν σε ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου δήλωσε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από την κυβέρνηση και πως το σωστό είναι να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Πρόσθεσε, πάντως, πως είναι θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
...
Πρωτοσέλιδο 27.6.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: