Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Πιερία: Πόσους ψήφους πήραν οι υπ. Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση της σταυροδοσίας των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της Πιερίας και στα 274 εκλογικά τμήματα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα τελικά αποτελέσματα, τα οποία θα οριστικοποιηθούν από το Πρωτοδικείο, τους περισσότερους σταυρούς στο ψηφοδέλτιο της "Αλληλεγγύης" στην Πιερία με επικεφαλής υποψήφια αντιπεριφερειάρχη τη Σοφία Μαυρίδου, καταλαμβάνει ο νεότερος εκ των... υποψηφίων Απόστολος Τζόβας, ο οποίος συγκέντρωσε 5.339 σταυρούς.
Ακολουθεί με διαφορά 192 ψήφων ο έτερος "μικρός" του ψηφοδελτίου Στέφανος Μπιτόπουλος, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει 5.147 σταυρούς, ενώ αρκετά πιο πίσω την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Άρης Αγγέλου με 3.588 σταυρούς.
Στο απέναντι στρατόπεδο, στο ψηφοδέλτιο της "Περιφέρειας-Πρωταθλήτριας" στην Πιερία, με επικεφαλής υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη το Δημήτρη Χριστογιάννη, πρώτη και με μεγάλη διαφορά σε σταυρούς έρχεται η γιατρός Μαρία Μαλλιάρα, η οποία άγγιξε σχεδόν τις 5.000 ψήφους συγκεντρώνοντας τελικά 4.934 ψήφους. 
Πολύ πιο πίσω και μάλιστα με λιγότερους από τους μισούς σταυρύς της κας Μαλλιάρα βρίσκεται ο καθηγητής Νίκος Τσιαμπέρας, ο οποίος συγκέντρωσε 2.314 σταυρούς, ενώ την τρίτη θέση στο ψηφοδέλτιο κατέλαβε τελικά ο Ευάγγελος Μπατζικώστας με 2.178 σταυρούς, μόλις 30 σταυρούς περισσότερους από τον τέταρτο Ηλία Ηλιάδη, που συγκέντρωσε 2.128 σταυρούς.
Το αποτέλεσμα του β΄ γύρου είναι εκείνο που θα καθορίσει ποιοι τελικά από τους προαναφερόμενους θα καθίσουν στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου. Κι αυτό γιατί αν περιφερειάρχης εκλεγεί ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την "Αλληλεγγύη" τότε το εισιτήριο παίρνουν τόσο η Σ. Μαυρίδου όσο και οι τρεις υποψήφιοι κ.κ. Τζόβας, Μπιτόπουλος και Αγγέλου. Σ΄ αυτήν την περίπτωση, από το συνδυασμό του Γιάννη Ιωαννίδη και της "Περιφέρειας-Πρωταθλήτριας" θα εκλεγεί τελικά μόνο η κα Μαλλιάρα μαζί με τον κ. Χριστογιάννη.
Στην αντίθετη περίπτωση, στο περιφερειακό συμβούλιο θα βρεθεί όχι μόνο ο κ. Χριστογιάννης, αλλά και οι τρεις πρώτοι υποψήφιοι του ψηφοδελτίου του, δηλαδή η κα Μαλλιάρα και οι κ.κ. Τσιαμπέρας και Μπατζικώστας, ενώ οι κ.κ. Μπιτόπουλος και Αγγέλου θα βρεθούν εκτός, αφού μόνο η κα Μαυρίδου και ο κ. Τζόβας θα εκπροσωπήσουν στο περιφερειακό συμβούλιο την Πιερία για την "Αλληλεγγύη".

Υψηλά και πάλι τα ποσοστά της αποχής
Πάντως η αποχή είχε και πάλι την τιμητική της, αφού τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και σε επίπεδο δήμων της Πιερίας ξεπέρασε κατά πολύ το 30%. 
Συγκεκριμένα, στο σύνολο της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η αποχή άγγιξε το 35,74%, αφού σχεδόν 600.000 (για την ακρίβεια 593.090) εγγεγραμμένοι επέλεξαν να μην ψηφίσουν. Στην Πιερία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μεγαλύτερο και έφτασε το 36,18% με 47.264 ψηφοφόρους να απέχουν από την κάλπη των περιφερειακών εκλογών.
Στους δήμους, η μεγαλύτερη αποχή παρουσιάστηκε στο δήμο Κατερίνης, όπου ξεπέρασε το 38% και έφτασε το 38,15% με 31.939 εγγεγραμμένους να προτιμούν να μην ψηφίσουν. Χαμηλότερα, αλλά και πάλι πάνω από το 30%, ήταν τα ποσοστά της αποχής στους άλλους δύο δήμους. Συγκεκριμένα, στο δήμο Πύδνας-Κολινδρού έφτασε το 34,13% με 6.712 ψηφοφόρουν να απέχουν, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό παρουσιάστηκε στο δήμο Δίου-Ολύμπου, με 31,76% και συνολικά 8.682 εγγεγραμμένους να επιλέγουν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

http://www.olympiobima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: