Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Σύσκεψη χθες στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές - Διχάζει... η Κυριακή


Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013 Τοπικά
Παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας ευρεία σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων...
φορέων σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ανοίγοντας τη συζήτηση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου ανέπτυξε το πλαίσιο του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη λειτουργία των καταστημάτων και κάλεσε όλους τους φορείς να δουν με ευαισθησία το θέμα των εργαζομένων.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος ν' ανοίξουν τα καταστήματα τις Κυριακές, εφόσον όμως δεν συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, όπως για παράδειγμα στις τουριστικές περιοχές.

Παράλληλα σημείωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει έμφαση στην ανάγκη τόνωσης του τουρισμού και της ανάπτυξής του, ενώ όπως είπε μετά τη διαβούλευση και περίπου στις αρχές του Οκτωβρίου η ΠΚΜ θα ανακοινώσει την τελική της απόφαση για όλες τις περιφερειακές ενότητες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τάχθηκε με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων στην Κατερίνη, μόνο και εφόσον λειτουργήσουν αυτά της Θεσσαλονίκης και είπε πώς η όποια απόφαση ληφθεί θα πρέπει να είναι ανάλογη με αυτήν της Θεσσαλονίκης, ειδάλλως στην Πιερία θα διαπραχθεί ένα μεγάλο έγκλημα για το μέλλον του τόπου. Μάλιστα, χθες το βράδυ συνεδρίασε το Επιμελητήριο Πιερίας, όπου στην ημερήσια διάταξή του προβλεπόταν ως θέμα αυτό της λειτουργίας των καταστημάτων.

«Αυτά τα λένε οι κυβερνητικοί. Νόμιζα πως άκουγα να μιλάει υπουργός της κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κωνσταντίνος Ρέχας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κατερίνης διαφώνησε με την πρόταση του Επιμελητηρίου και τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων μόλις 7 Κυριακές το χρόνο, το μίνιμουμ δηλαδή που προβλέπεται στο νόμο. «Το μόνο που θα επιφέρει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι επιπλέον κόστος» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η κα Κουτσιμανή, πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Λιτοχώρου τόνισε πως η αγορά αυτή τη στιγμή στενάζει και δεν θα σωθεί από τη λειτουργία τις Κυριακές. «Πρέπει να μάθουμε να είμαστε αυτοτελείς. Ας κοιτάξουμε να οργανώσουμε τις δικές μας αγορές και να μην εξαρτιώμαστε από τη Θεσσαλονίκη» είπε χαρακτητριστικά.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αιγινίου κ. Π. Τερζής τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος τουλάχιστον κατά την τουριστική περίοδο των καταστημάτων τόσο για το κέντρο της Κατερίνης όσο και για τις τουριστικές περιοχές, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο κόσμος. «Ας το δοκιμάσουμε τουλάχιστον» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δίου - Ολύμπου, κ. Βασίλης Βροχαρίδης τόνισε πως ο Δήμος Δίου - Ολύμπου πλην ορισμένων τοπικών κοινοτήτων είναι στην πελιοψηφία του τουριστικός και κατά συνέπεια πρότεινε τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Παράλληλα, ο κ. Βροχαρίδης εξέφρασε καταρχήν τον σεβασμό του προς την Εκκλησία, σημειώνοντας ωστόσο πως τα καταστήματα θα πρέπει να ανοίγουν νωρίς το πρωί και όχι 11 η ώρα.

ο πρόεδρος της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης τάχθηκε και αυτός υπέρ της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τονίζοντας πως από τα έσοδα που έρχονται από τους τουρίστες μόλις το 20% διαχέεται στην ενοικίαση του δωματίου και το υπόλοιπο καταλήγει στην αγορά.

«Τελικά η Κυριακή είναι αργία ή όχι» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης ο οποίος εμφανίστηκε αντίθετος με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. «Χρόνο έχουμε πολύ, χρήματα δεν έχουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτρώνης Βαλάσης και υπενθύμισε πως στο παρελθόν το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης είχε καταδικάσει την ψήφιση αυτού του νόμου.

Ο Αναπληρωτής δήμαρχος Κατερίνης κ. Τάσος Παπαζήσης συμφώνησε με τον κ. Ρέχα για τη λειτουργία μόλις 7 Κυριακές το χρόνο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να σεβαστούμε την οικογένεια και να κοιτάξουμε να ωφεληθούν οι μικροί καταστηματάρχες».

«Οι πράξεις μας απηχούν στην αιωνιότητα» είπε χαρακτηριστικά ο π. Παύλος Ντούρος, δανειζόμενος την έκφραση από μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία και κάλεσε όλους τους φορείς να εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το θέμα.

Ο π. Μάξιμος, ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω τόνισε πως η αργία της Κυριακής δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να καταργηθεί προσθέτοντας πως μερικά πράγματα θα πρέπει να τα σεβόμαστε.

Τέλος, ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης εξέφρασε την άποψή του πως η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, σίγουρα θα επιφέρει και δεκάδες άλλα προβλήματα σε άλλου είδους επιχειρήσεις και ζήτησε όποια απόφαση και να ληφθεί οι Κυριακές που θ' ανοίγουν τα καταστήματα να είναι κοινές για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: