Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πούτιν: Τα στρατιωτικά πλήγματα θα προκαλέσουν νέο κύμα τρομοκρατίας

http://www.naftemporiki.gr/fu/p/697086/638/399/0x0000000000744ab2/2/poutin.jpg 
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013
Για τις συνέπειες ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ κατά της Συρίας προειδοποιεί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καλώντας τις ΗΠΑ να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της Συρίας να καταστρέψει...
το χημικό της οπλοστάσιο, όπως πρότεινε η Μόσχα.
Τα στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα «νέο κύμα τρομοκρατίας, να υπονομεύσουν τις πολυμερείς προσπάθειες για την επίλυση του ιρανικού πυρηνικού προβλήματος και της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική», αναφέρει ο κ. Πούτιν σε άρθρο του στην εφημερίδα News York Times.
Ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας, εκτός από τη νόμιμη άμυνα ή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «είναι απαράδεκτη και συνιστά πράξη επίθεσης» και υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι «τα τοξικά αέρια χρησιμοποιήθηκαν όχι από τον συριακό στρατό αλλά τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για να προκαλέσουν μια παρέμβαση των ισχυρών ξένων υποστηρικτών τους, οι οποίοι θα τάσσονταν στην ίδια πλευρά με τους φονταμενταλιστές»,
«Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία της βούλησης της συριακής κυβέρνησης να θέσει το χημικό της οπλοστάσιο υπό διεθνή έλεγχο ώστε στη συνέχεια αυτό να καταστραφεί», σημειώνει και χαιρετίζει την «αναπτυσσόμενη σχέση» εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
«Καλωσορίζω το ενδιαφέρον του (αμερικανού) προέδρου να συνεχίσει τον διάλογο με την Ρωσία για τη Συρία», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι αναμένεται να έχει από σήμερα στη Γενεύη διήμερες επαφές με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που θα επικεντρωθούν στο ρωσικό σχέδιο για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων.

Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θέλει να δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία και ανέβαλε το σχέδιο μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Συρίας.
Γαλλικό σχέδιο: Τελεσίγραφο 15 ημερών στη Δαμασκό
Εν τω μεταξύ, το γαλλικό σχέδιο απόφασης που υπεβλήθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει προθεσμία 15 ημερών στις συριακές αρχές για να αποκαλύψουν όλα τα αποθέματα χημικών όπλων που διαθέτουν και να τα καταστρέψουν, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας…αποφασίζει ότι οι συριακές αρχές πρέπει άνευ όρων να καταστρέψουν, να απομακρύνουν ή να καταστήσουν αβλαβή όλα τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχουν στην κατοχή τους», αναφέρεται στη γαλλική πρόταση.
Πριν προβούν στην καταστροφή των όπλων, οι συριακές αρχές θα πρέπει να επιτρέψουν στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διερευνήσει όλα τα χημικά όπλα που θα έχουν δηλωθεί και να δώσουν άδεια για περαιτέρω έρευνες σχετικά με ισχυρισμούς για παλαιότερες επιθέσεις όπου είχαν χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια.
Στην πρόταση, στην οποία καταδικάζονται οι επιθέσεις της 21ης Αυγούστου και επιρρίπτονται ευθύνες στην κυβέρνηση της Συρίας, σημειώνεται  ότι εάν η Δαμασκός δεν συμμορφωθεί, το Συμβούλιο Ασφαλείας «θα πρέπει να εγκρίνει περαιτέρω αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με το Κεφάλαιο VII».
http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: