Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «γοητείας» Σαμαρά - Βενιζέλου Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιχείρησαν στις επαφές τους να αλλάξουν τα δεδομένα διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013
Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «γοητείας» Σαμαρά - Βενιζέλου
Το ευνοϊκό momentum για την Ελλάδα επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με τις επαφές τους στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ....υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους θα αναγνωριστεί από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας μας και αναμένεται να μεταβάλει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Επιπλέον, οι ευρωεκλογές και η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014 από την Ελλάδα ανοίγουν νέα πεδία επαναπροσδιορισμού της πολιτικής που ασκείται σήμερα. Καθοριστικός παράγοντας, όπως αναγνωρίζουν όλοι, είναι η έκβαση των γερμανικών εκλογών από την οποία θα κριθεί η ατζέντα των μελλοντικών συζητήσεων για τη χώρα μας.  
Ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και επίτροπο Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Στη Ρώμη ο κ. Βενιζέλος συνομίλησε με τον ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, την υπουργό Εξωτερικών Εμα Μπονίνο και τον ιταλό υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Εντσο Μοάβερο Μιλανέζι.
Στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου υπήρχαν οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αλλά και η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Στις Βρυξέλλες ο κ. Σουλτς ήταν πολύ σαφής: «Βλέπουμε έξοδο από το τούνελ στην Ελλάδα» είπε στον Πρωθυπουργό αλλά και στις δημόσιες δηλώσεις του αργότερα. Επίσης επισήμανε ότι εφόσον επιβεβαιωθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο κ. Σουλτς εξέφρασε την απόλυτη στήριξη της Ευρωβουλής προς την Ελλάδα τόσο εν όψει της ελληνικής προεδρίας όσο και των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και πρόσθεσε ότι συμφωνήθηκαν οι γενικές κατευθύνσεις που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στη διάρκεια της προεδρίας της και ειδικότερα για τους ελέγχους των συνόρων, τη μετανάστευση αλλά και τον επιμερισμό του κόστους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Αποκαλυπτικός για το πνεύμα των συζητήσεων που διεξάγονται αυτό το διάστημα ήταν και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA. O κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι ο δρόμος των δύσκολων μέτρων και των θυσιών ήταν ο μόνος για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά παρά την αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις «είναι αδύνατον να σκεφτούμε νέα οριζόντια μέτρα, δεν μπορούμε να σκεφτούμε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Πρόσθεσε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η πιο απτή απόδειξη των προσπαθειών που έχει κάνει η χώρα.
Στην ατζέντα των συζητήσεων με την ιταλική ηγεσία υπήρχε επίσης και το «Μεσογειακό έτος», μια πρωτοβουλία που αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο και θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων ευκαιρίες για ευρύτερες συνεννοήσεις. Επίσης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, συζητήθηκε και το θέμα των θαλάσσιων ζωνών για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες ώστε να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας μας.

Ενθαρρυντικός και αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας εμφανίστηκε και ο κ. Μπαρόζο δηλώνοντας ότι φαίνεται η έξοδος από το τούνελ και η σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Εκτίμησε ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα στην ελληνική κυβέρνηση από την τρόικα, ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι η Επιτροπή αναμένει τη γνωμοδότηση. Πρόσθεσε όμως ότι όταν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προτείνουν την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, γνωρίζουν τις κοινωνικές συνέπειες, αλλά εκτιμούν ότι η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι αναγκαία για να επιστρέψει κάποια στιγμή η Ελλάδα στις αγορές, τονίζοντας παράλληλα ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και είναι πλήρως χρηματοδοτημένο ως τα μέσα του 2014.

Η λιτότητα και η ανάγκη για αναπτυξιακές δράσεις απασχόλησε τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών Εμμα Μπονίνο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις διαδοχικές προεδρίες Ελλάδας και Ιταλίας και τις κοινές δράσεις που θα αναπτύξουν με κοινό παρονομαστή την μεσογειακή διάσταση σε όλα τα θέματα: στην ασφάλεια, στην προστασία των συνόρων, στον πολιτισμό και στην ενέργεια . Ο 'Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ευρωπαϊκή κρίση δεν έχει μόνο χρηματοοικονομικό χαρακτήρα, αλλά είναι και κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης. «Από κοινωνικής άποψης, είναι απολύτως αναγκαίο να παρέχουμε στους πολίτες μας μια νέα ελπίδα, μια νέα προοπτική, μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη ως κοινό χώρο, ως ήπειρο ποιότητας, δημοκρατίας, πολιτισμού και προοπτικής», δήλωσε. «Για την Ελλάδα, μετά από τέσσερα χρόνια κρίσης και μετά τις θυσίες των πολιτών μας, ο κύριος στόχος είναι η επανεδραίωση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας. Ο βασικός στόχος, η πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη. Όμως, και αυτό είναι το σημαντικό, μιλάμε για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Μιλάμε για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την πολιτική που λέει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις, ανάπτυξη χωρίς θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

«Οι δύο χώρες» δήλωσε η κυρία Μπονίνο, «θέλουμε να πούμε στην Ευρώπη ότι δεν θέτουμε υπό συζήτηση την αναγκαιότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να σημαίνει και ανάπτυξη, δυνατότητες, μέλλον. Δεν μπορεί να είναι μόνο λιτότητα. Η λιτότητα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός στόχου, δεν είναι πολιτική. Αυτό προκύπτει και από τη συνάντηση που είχε ο κ. Βενιζέλος με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν επίσης τη σημασία που έχει το έτος της Μεσογείου προκειμένου να προωθηθούν και άλλες ευρωπαϊκές διαστάσεις πέραν της συζήτησης για τη χρηματοοικονομική κρίση και για τα προγράμματα προσαρμογής.

...
Κρουστάλλη Δήμητρα 
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 17 Σεπτεμβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: