Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Το γραφένιο θα φέρει 100 φορές γρηγορότερο ίντερνετ


Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ βρήκαν μία καινούργια εφαρμογή του γραφενίου, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε 100 φορές πιο γρήγορες συνδέσεις....
ίντερνετ. Το 2010, το γραφένιο κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής και δύο μόλις χρόνια μετά έχει χρησιμοποιηθεί σε πάρα πολλές εφαρμογές του μέλλοντος, κερδίζοντας τον τίτλο του υλικού θαύματος ή του υπερ-υλικού.
Η τελευταία προσθήκη έρχεται από μία ομάδα ερευνητών του Μπαθ και του Έξετερ, παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του υλικού στις τηλεπικοινωνίες, δίνοντας υποσχέσεις για 100 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες.
Η ανάγκη για ολοένα και μεγαλύτερο όγκο μεταφοράς δεδομένων αυξάνει καθημερινά. Οι σημερινοί οπτικοί μεταγωγείς επεξεργάζονται τα σήματα μέσα σε ελάχιστα picoseconds (1psec=10-12 δευτερόλεπτα). Ωστόσο, οι πρόσφατες παρατηρήσεις ενός επιστήμονα από το Center for Graphene Science (CGS) απέδειξαν πως ένας μεταγωγέας από γραφένιο θα μπορούσε να αποκρίνεται μέσα σε ελάχιστα femtoseconds (1fs=10-15 δευτερόλεπτα), δηλαδή 100 φορές γρηγορότερα από τους σημερινούς οπτικούς μεταγωγείς.
Όπως αναφέρει ο Δρ. Enrico Da Como, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Physical Review Letters, η ταχεία απόκριση σημειώνεται στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όπου στέλνονται σήματα με φωτόνια, τα οποία επεξεργάζονται οι οπτικοί μεταγωγείς και τα μετατρέπουν σε μία σειρά από παλμικό φως.
Το γραφένιο χαρακτηρίστηκε υλικό-θαύμα τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των πολλών πρακτικών εφαρμογών του εξαιτίας των εξαιρετικών του ιδιοτήτων. Ένα στρώμα γραφενίου στο πάχος ενός ατόμου είναι τόσο δυνατό που μπορεί να αντέξει την πίεση που ασκεί η μύτη ενός μολυβιού με το βάρος ενός ελέφαντα, ενώ στις εκπληκτικές του ιδιότητες προστίθεται η υψηλή του αγωγιμότητα, η ευκαμψία και η διαύγεια, τρεις παράμετροι που κατάφεραν από κοινού να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των κατασκευαστών οθονών αφής για εφαρμογές κινητών και υπολογιστών.
ΠΗΓΗ: Digital Journa

Δεν υπάρχουν σχόλια: