Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Έκτακτη Συνεδρίαση Δ.Σ. Επιμελητηρίου Προβληματίζει σωματεία και συλλόγους η πρόταση για απορρόφηση των διοδίων τελών


Παρασκευή 07 Ιουνίου 2013 Τοπικά 
50.000 τουριστικά φυλλάδια θα διανεμηθούν στα διόδια Αιγινίου, Λεπτοκαρυάς και Πυργετού
Η απορρόφηση του....
κόστους διοδίων τελών στην Πιερία από τους επαγγελματίες, με διαφημιστική εκστρατεία την οποία θα χρηματοδοτήσει το Επιμελητήριο, η διανομή 50.000 τουριστικών φυλλαδίων στα διόδια του Αιγινίου και της Λεπτοκαρυάς, καθώς και η έγκριση του κειμένου που θα περιλαμβάνει το πληροφοριακό έντυπο για το παραεμπόριο ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης το απόγευμα της Τετάρτης.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Πιερίας κ. Χρήστος Εξίζογλου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κων/νος Ρέχας, η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων και Βιοτεχνών Αιγινίου και Περιχώρων κ. Πέτρος Τερζής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών και Εμπόρων Κολινδρού κ. Αντώνης Κύρκος, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερων Επαγγελματιών Παραλίας κ. Αθανάσιος Παπούλιας, ο Πρόεδρος και ο Ταμίας της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ.κ. Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης και Γεώργιος Σαμαράς αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Νικόλαος Λαλούμης, το Μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Ιωάννης Χολέβας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής κ. Ιωάννης Χαρίσης, καθώς και ο Πρόεδρος και ο Ταμίας του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Πόρων κ.κ. Βασίλειος Αγάκος και Απόστολος Αγάκος αντίστοιχα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Εθνικών Μεταφορών «Τα Πιέρια» κ. Κων/νος Σιρανίδης, ο οποίος εκπροσώπησε και το Σωματείο Διεθνών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Ν. Πιερίας «Η Ακρόπολις», καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κουρέων - Κομμωτών κα Πολυξένη Χαλκίδου.
Η πρόταση στην οποία κατέληξαν τα μέλη του Δ.Σ. και οι εκπρόσωποι συλλόγων, σωματείων και τουριστικών φορέων περιλαμβάνει την απορρόφηση του κόστους των διοδίων τελών εισόδου στην Πιερία με ελάχιστη κατανάλωση αξίας 30 ευρώ, ενώ το χρονικό περιθώριο χρήσης του παραπάνω ωφελήματος από την πλευρά των επισκεπτών είναι 3 μέρες. Η τελική απόφαση για το αν το παραπάνω εγχείρημα θα υλοποιηθεί, θα ληφθεί εντός των επόμενων ημερών και αφού τα μέλη των συλλόγων και των σωματείων ενημερωθούν πλήρως, αποφανθούν για την παραπάνω πρόταση και γνωστοποιήσουν την απόφασή τους μέχρι την Τρίτη 11 Ιουνίου
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Να δώσουμε κίνητρα εσωτερικού τουρισμού
Στην πτώση που εμφανίζει ο εσωτερικός τουρισμός στην Πιερία και στα πολύ χαμηλά επίπεδα επισκεψιμότητας του νομού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως στη συγκεκριμένη περίπτωση τα διόδια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, οπότε βασικός στόχος είναι να βρεθούν τρόποι που θα προσελκύσουν και θα παρακινήσουν κυρίως τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Λάρισας να επισκεφθούν την Πιερία είτε για ημερήσιο τουρισμό είτε για διανυκτέρευση.
Σ' αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, πρόταση του Επιμελητηρίου είναι η απορρόφηση του κόστους των διοδίων τελών εισόδου στην Πιερία από τους επαγγελματίες διευκρινίζοντας πως «αν η απόφαση είναι θετική για την παραπάνω κίνηση, τότε οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προμηθευτούν το ειδικό σήμα που θα ενημερώνει τους επισκέπτες για την απορρόφηση των διοδίων τελών εισόδου στο νομό, ενώ το Επιμελητήριο θα χρηματοδοτήσει την καμπάνια και τη διαφημιστική εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα. Σ' αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα, καθώς η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει».
Επιπλέον, πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, το Επιμελητήριο αποφάσισε την εκτύπωση 50.000 τουριστικών φυλλαδίων στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, τα οποία θα διανεμηθούν δωρεάν στα διόδια του Αιγινίου, της Λεπτοκαρυάς και του Πυργετού παράλληλα με την είσπραξη του αντιτίμου των διοδίων.
Προβληματισμένοι οι εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων
Υπέρ της απορρόφησης του κόστους των διοδίων τελών εισόδου στην Πιερία τάχθηκε ο κ. Βεϊδαμενίδης χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία και την προσπάθεια του Επιμελητηρίου να στηρίξει τον τουρισμό. «Είμαστε πεπεισμένοι πώς αν ακουστεί πως «η Πιερία απορροφά τα διόδια» προβληθεί και διαφημιστεί, τότε θα υπάρξει μεγάλο κέρδος για τον τουρισμό», τόνισε ο κ. Βεϊδαμενίδης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν τόσο ο κ. Χολέβας όσο και οι κ.κ. Χαρίσης και Αγάκος εκφράζοντας την επιδοκιμασία τους για τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χολέβας «από το μηδέν δεν μπορεί να κερδίσει κανείς κάτι. Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τουρίστες, τότε τι να κερδίσουμε». Την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου επικρότησαν επίσης οι κ.κ. Τερζής, Κύρκος και Παπούλιας.
Κατόπιν συζήτησης της πρότασης με τα μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων δεσμεύτηκε να απαντήσει ο κ. Εξίζογλου δηλώνοντας ωστόσο πως προσωπικά βλέπει θετικά το θέμα της απορρόφησης των διοδίων τελών. Την απάντησή τους ύστερα από ενημέρωση και απόφαση των μελών τους θα γνωστοποιήσουν και οι κυρίες Κουτσιμανή και Χαλκίδου.
Την αντίθεσή του στο συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε ο κ. Ρέχας σημειώνοντας πως θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον βάρος για τον εμπορικό κόσμο. Αντίθετος με τη απορρόφηση των διοδίων εμφανίστηκε και ο κ. Λαλούμης λέγοντας πως η Ένωση Ξενοδόχων έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις τιμών και αν μια τέτοια κίνηση υλοποιηθεί, τότε τα μέλη της θα πρέπει να προβούν σε περαιτέρω μειώσεις. Κατά της προσπάθειας τάχθηκε και ο κ. Συρανίδης επισημαίνοντας πως θα πληγούν οι εμπορευματικές μεταφορές.
Έντυπο για το παραεμπόριο
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία θα επεξεργαστεί το κείμενο που θα συμπεριληφθεί στο έντυπο και τις αφίσες για το παραεμπόριο, το οποίο θα ενημερώνει σε 5 γλώσσες τους τουρίστες ώστε να αποφεύγουν τις αγορές αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων από παράνομους πλανόδιους. «Ήδη μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού και του Επικεφαλής του ΣΥΚΑΠ κ. Δημήτριου Μπουλούκου, τα κλιμάκια έχουν αναλάβει δράση. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: