Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Πρόταση για ισόβια για το φόνο του Σεργιανόπουλου

Παρασκευή 07 Ιουνίου 2013
Πρόταση για ισόβια για το φόνο του Σεργιανόπουλου
Πιο κοντά στην ποινή της ισόβιας κάθειρξης ήρθε ο κατηγορούμενος, υπήκοος Γεωργίας, για την άγρια δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, μετά...
την αγόρευση του εισαγγελέα έδρας, ο οποίος χαρακτήρισε εσφαλμένη την ποινή της 20ετούς κάθειρξης που επέβαλε το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.
Η εκδίκαση της υπόθεσης δολοφονίας με 21 μαχαιριές του γνωστού ηθοποιού, στις 3 Ιουνίου 2008, ξεκίνησε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου πριν δύο μήνες, με κατηγορούμενο τον 34χρονο Γεωργιανό Δαυίδ Μουρτινέλι, ο οποίος έχει ομολογήσει την πράξη του.
Η υπόθεση, ουσιαστικά, κρίνεται από «μηδενική βάση» καθώς κατά της πρωτόδικης απόφασης, που επέβαλε συνολική ποινή 20 χρόνια και 10 μήνες, έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα έφεση υπέρ του νόμου με σκεπτικό ότι δεν έπρεπε να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο.
Την Πέμπτη, ο εισαγγελέας έδρας, στην αγόρευσή του, χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «επικίνδυνη προσωπικότητα που έχει διαπράξει ένα στυγερό έγκλημα» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ήθελε να εξοντώσει με τον τρόπο που εξόντωσε το θύμα». Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο κατηγορούμενος «είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο άτομο.
Τα καταιγιστικά τραύματα του θύματος και το λύγισμα της λάμας του μαχαιριού βοούν για τη βιαιότητα. Το θύμα δεν μπορούσε να αμυνθεί. Ο κατηγορούμενος ήθελε να το αποτελειώσει για να μην τον κατονομάσει. Ήθελε να θάψει μέσα στη σιωπή το θύμα».
Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν ενήργησε με πανικό ή με τρόμο και γι' αυτόν τον λόγο μετά την πράξη του «με ψυχραιμία προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα για να φύγει πατώντας μέσα στα αίματα του θύματος».
Σύμφωνα με την εισαγγελική κρίση «δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι η βούληση του κατηγορουμένου ήταν η ληστεία και συνδέεται άρρηκτα με τη θανάτωση του θύματος. Εσφαλμένα το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προέβη στη μετατροπή της κατηγορίας για ληστεία σε κλοπή και εσφαλμένα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου».
Στην απολογία του ο Μουρτινέλι δήλωσε μετανοημένος και επανέλαβε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τον ηθοποιό και πως το θύμα τον απείλησε με μαχαίρι, προκειμένου να δεχθεί τις σεξουαλικές του προτάσεις, πράγμα που τον έκανε να αισθανθεί έντονη προσβολή γιατί δεν είναι ομοφυλόφιλος.
«Δεν είχε δικαίωμα να μου προτείνει να κάνω ό,τι θέλει, δεν είμαι. (...) Δεν μπορεί να με προσβάλει με αυτόν τον τρόπο, έχω αξιοπρέπεια, είμαι οικογενειάρχης. Ήρθα εδώ για να δουλέψω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Δεν είχα σκεφτεί να κλέψω και να κάνω κακό. Δεν έκανα τέτοιου είδους δουλειά. Λυπάμαι αφάνταστα γι' αυτό που έγινε. Κάθε φορά ζητάω από τον Θεό να γυρίσει πίσω ο χρόνος και να ανατρέψω όλο αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από έδρας για τις 21 μαχαιριές και απάντησε ότι του φαίνεται παράλογο. «Λειτούργησα ενστικτωδώς με φόβο και πανικό» δήλωσε, ενώ στην ερώτηση πώς αξιολογεί ιεραρχικά το να είσαι ομοφυλόφιλος και να το είσαι δολοφόνος απάντησε: «Για μένα και τα δύο είναι απαράδεκτα. Ίσης απαξίας».
Στο δικαστήριο αναγνώστηκε επιστολή της συζύγου του κατηγορούμενου, στην οποία του συμπαρίσταται και τονίζει ότι λόγω ασθενείας δεν μπορεί να μεγαλώσει τα δύο παιδιά τους. Η δίκη συνεχίζεται.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/71581


Δεν υπάρχουν σχόλια: