Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Μετωπική Κομισιόν - ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «Θεμελιώδεις διαφωνίες»


Παρασκευή 07 Ιουνίου 2013
Πρωτοσέλιδο 7.6.2013Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι «διαφωνεί θεμελιωδώς» με το ΔΝΤ σε πολλές πλευρές της έκθεσής του, στην οποία...
περιγράφει τα αποτελέσματα του πρώτου προγράμματος προς την Ελλάδα, το 2010.
«Το ΔΝΤ εκτιμά κυρίως πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2012, έπρεπε να είχε γίνει ήδη από το 2010, αλλά «εμείς διαφωνούμε θεμελιωδώς» με αυτή τη θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα κινδύνευε με αποσταθεροποίηση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο ίδιος ο Ο' Κόνορ τόνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι στη σωστή τροχιά και υπάρχουν σημαντικά στοιχεία σταθεροποίησης και αυξανόμενης εμπιστοσύνης της οικονομίας, όπως ο δείκτης εμπιστοσύνης, που είναι σε υψηλό 5ετίας.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της έκθεσης, τονίζοντας ότι είναι έκθεση υπαλλήλων του ΔΝΤ και δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Ταμείου, ώστε να αντανακλά και την επίσημη θέση του οργανισμού.
Σε ό,τι αφορά τον ρόλο της Κομισιόν στον σχεδιασμό του προγράμματος, είπε ότι «πάντα επιμείναμε στην ανάγκη για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, θέμα για το οποίο η Κομισιόν έχει εμπειρία» ανέφερε ο Κόνορ απαντώντας στις επικρίσεις του ΔΝΤ.
Υποστήριξε επίσης ότι δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε το ζήτημα της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη από τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, μετά από μια ενδεχόμενη τότε αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως είπε, μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας το 2009 ή το 2010, ή μια αναδιάρθρωση τότε θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη και τα κράτη- μέλη, αλλά και για την Ελλάδα βεβαίως.
Αναγνώρισε ακόμη ότι το ελληνικό πρόγραμμα «ήταν μια διαδικασία απόκτησης εμπειρίας», καθώς είχαμε να επιλύσουμε δύσκολα πολύπλοκα ζητήματα με αφόρητες πολιτικές πιέσεις σε πολλά επίπεδα, αλλά και οικονομικές πιέσεις.
Ο ίδιος εκπρόσωπος κατέληξε τονίζοντας ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένεται έκθεση αποτίμησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα εξετάζει, μεταξύ άλλων, και το επίπεδο συνεργασίας της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εντός της τρόικας.
Η έκθεση του ΔΝΤ
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προχωρά σε αυτοκριτική για λανθασμένους χειρισμούς για την κρίση στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, αλλά και στην παραδοχή υποεκτιμήσεων για τα προβλήματα που προκάλεσε η λιτότητα στην ελληνική οικονομία.
Το έγγραφο είναι μέρος μίας διαδικασίας αποτίμησης των πολιτικών του Ταμείου. Πάντως, παρά τις παραδοχές για τις λανθασμένες επιλογές και για δημόσιες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα (όπως αυτές που αφορούσαν το ελληνικό χρέος), το ΔΝΤ δεν φαίνεται να εξηγεί γιατί τις υποστήριξε ή γιατί, παρά τις αντιρρήσεις του, συμφώνησε τελικά με τα άλλα μέλη της τρόικας.
Το ΔΝΤ σημειώνει ότι οι χειρισμοί του το 2010 ουσιαστικά έδωσαν χρόνο στην Ευρώπη να προετοιμαστεί καλύτερα για να περιορίσει τις επιπτώσεις από την κρίση.
Το ελληνικό πρόγραμμα, εξηγεί, «ήταν μια επιχείρηση συγκράτησης της κατάστασης», η οποία «έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει τείχος προστασίας για να προστατεύσει άλλα ευάλωτα μέλη της και να αποτρέψει δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
Παραταύτα, η Ελλάδα δεν πληρούσε τρία από τα τέσσερα κριτήρια για να της δοθεί βοήθεια, αναφέρει το Ταμείο, και για το λόγο αυτό παρέκαμψε τους κανόνες λειτουργίας του, δίνοντας δημόσια την εντύπωση ότι το ελληνικό χρέος φαίνεται βιώσιμο. Αυτό εξάλλου ανέφεραν και οι δηλώσεις των στελεχών του, μεταξύ τους και της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ.
Πρωτοσέλιδο 7.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: