Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τι θα μαθαίνει η εφορία για όσους ζητούν ρύθμιση των χρεών τους

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQbIlMXRLj-LxcCxiElOJlKdWsBqzhYYja4tNuhZdMjLKSPV665ig 
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
Ένα πολύ μεγάλο αριθμό στοιχείων είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς...
το δημόσιο.
Εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, οχήματα, ακίνητα και μια σειρά άλλων στοιχείων θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στην εφορία προκειμένου οι φορολογούμενοι να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας» για τα χρέη προς το δημόσιο.
Ο φορολογούμενος, με βάση τις οδηγίες που περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο εφαρμογής της ρύθμισης η οποία εστάλη σήμερα σε όλες τις εφορίες θα πρέπει –εκτός από το να αποδείξει την οικονομική του αδυναμία να αντεπεξέλθει στο χρέος του προς το δημόσιο– να στοιχειοθετήσει και τη δυνατότητά του να αποπληρώνει το σχήμα δόσεων που θα του χορηγηθεί.
Στο πλαίσιο αυτό μαζί με την αίτηση η οποία θα γίνεται κυρίως ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου θα πρέπει να δηλώσει, μεταξύ άλλων, τα εξής στοιχεία:
-το μηνιαίο εισόδημά του
-το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του
-τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών
-τα οχήματα που διαθέτει
-τα ακίνητα στα οποία έχει εμπράγματα δικαιώματα
-κάθε απαίτησή του από τρίτους (π.χ. πελάτες του), αλλά και κάθε άλλη υποχρέωσή του προς τρίτους (π.χ. καταβολή διατροφής)
-το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα.
Σημειώνεται ότι θα πρέπει επίσης, εφόσον το χρέος του ξεπερνάει τις 75.000 ευρώ, να προσκομίσει βεβαίωση – έκθεση βιωσιμότητας η οποία θα υπογράφεται από ανεξάρτητο εκτιμητή (λογιστή, φοροτεχνικό, ορκωτό ελεγκτή, δικηγόρο) από την οποία θα προκύπτει η μελλοντική ικανότητά του να αποπληρώσει το χρέος του. Στη σχετική βεβαίωση θα πρέπει να καταγράφονται στοιχεία όπως η καθαρή θέση, η ανάλυση ρευστότητας, οι αναμενόμενες δαπάνες του οφειλέτη και τα προσδοκώμενα έσοδά του.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η έναρξη της περιόδου υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση χρεών ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 18 Ιουλίου. Μετά τις 18 Ιουλίου η αίτηση θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά σε ειδική εφαρμογή που θα βγει «στον αέρα» στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ πολύ σύντομα.
Με την υποβολή της σχετικής αίτησης η ρύθμιση μπορεί να γίνει σε έως και 100 δόσεις ανάλογα πάντα με το ύψος του χρέους και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.



Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr/Του Σπύρου Δημητρέλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: