Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

ΠΑΣΟΚ Οχι σε εκλογές, ευθύνες σε Σαμαρά αν δεν υπάρξει λύση

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130224/engine/newego_LARGE_t_1101_54168719_type12128.jpg 
Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013
«Σήμα κινδύνου» για την πολιτική σταθερότητα και την κυβέρνηση συνεργασίας εκπέμπει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, θεωρώντας καθοριστικής σημασίας το ...
«βήμα» που θα κάνει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου για την αναγκαία υπέρβαση της πολιτικής κρίσης λόγω του «λουκέτου» στην ΕΡΤ.
Οχι σε εκλογές, ευθύνες σε Σαμαρά αν δεν υπάρξει λύση

Με βαρύτατους υπαινιγμούς εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να επισημάνει σε όλους τους τόνους τη «βαριά ευθύνη» για την καθυστέρηση επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, καθώς και να ξεκαθαρίσει ότι η Ιπποκράτους ήταν και είναι εναντίον των πρόωρων εκλογών.

Μάλιστα μέσω ενός ιδιαίτερα «επιθετικού» σχολίου του επιτελείου του, σχετικά με σενάρια που «κυκλοφόρησαν -με δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη- για το ποιο θα είναι το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένο να επιμείνει στην πρότασή του για την «εκκαθάριση της ΕΡΤ εν λειτουργία» και να υπογραμμίσει την πλήρη αντίθεσή του στη μη εφαρμογή της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ: «Προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή και επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν «συμμόρφωσης» στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Κάποιοι νομίζουν ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στη διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».

Νωρίτερα η Ιπποκράτους είχε ζητήσει με ανακοίνωσή της την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του ΣτΕ, «την οποία επιβάλλει ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου». Με την ίδια ανακοίνωση η Ιπποκράτους απευθύνεται επί της ουσίας και προς τον υπουργό Οικονομικών (που συνυπέγραψε την κοινή υπουργική απόφαση για το «μαύρο» στην ΕΡΤ) χρεώνοντάς του κατ' αρχάς τη διαδικασία του «λουκέτου»: «Οποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή».

Σε πολύωρη σύσκεψη υπό τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, χθες, στην Ιπποκράτους, οι συνεργάτες του κατέθεσαν τις εισηγήσεις τους επί όλων των σεναρίων που ενδεχομένως προκύψουν από τη σημερινή κορυφαία σύσκεψη στο Μαξίμου. Ολοι τάχθηκαν υπέρ της διεκδίκησης της άμεσης επαναλειτουργίας της ΕΡΤ (Ν. Ανδρουλάκης, Δ. Καρύδης, Φώφη Γεννηματά κ.ά.) με το σύνολο των εργαζομένων στις θέσεις τους και εν συνεχεία την αναδιάρθρωση και τις ριζικές αλλαγές στη δομή της.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος νομικά αποδεκτός για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ... άπαντες στην Ιπποκράτους διαβλέπουν ένταση και πολιτικά αδιέξοδα, αν το Μαξίμου διατηρήσει τη «σημαία» της αδιαλλαξίας.

Συνάντηση
Ο κ. Βενιζέλος «μοιράζεται» εν τω μεταξύ με τον Φ. Κουβέλη -με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα πριν το ραντεβού των τριών- την έντονη ανησυχία του για την αντιμετώπιση του μείζονος ζητήματος που έχει προκύψει με αφορμή την ΕΡΤ και που μπορεί να τινάξει στον «αέρα» την τρικομματική κυβέρνηση - αντί οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να διασφαλίσουν τους όρους για την εξάντληση της τετραετίας.

Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ είναι σε διαρκή επικοινωνία και εκτιμούν ότι αν σήμερα δεν υπάρξει λύση, τότε την ευθύνη των πρόωρων εκλογών θα την έχει ο κ. Σαμαράς. Εντούτοις αναζητούν λύσεις για την αποσυμπίεση της έντασης, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις.

Για παράδειγμα, ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι αντί διακομματικής επιτροπής, πρέπει να αναλάβει την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ (εάν και εφόσον αποκατασταθεί η λειτουργία της) ιδιωτική εταιρεία, που με αξιόπιστο τρόπο θα φτάσει στην αφετηρία της νέας ραδιοτηλεόρασης. Οι γνωρίζοντες λένε, τέλος, στο ΠΑΣΟΚ ότι μέχρι το ... παρά πέντε της σύσκεψης σήμερα μπορεί να εξευρεθεί λύση και να αποφευχθούν εξελίξεις, αν όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να κάνουν γενναίες κινήσεις...

ΕΘΝΟΣ/ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: