Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Επίτιμος δημότης κατά... πλειοψηφία ο Διονύσης Πασχάλης - Συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013 Τοπικά
Την απόφαση για την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη Δήμου Κατερίνης του Διονύση Πασχάλη έλαβε κατά πλειοψηφία το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό ....
Συμβούλιο.
Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης τόνισε πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της φτωχοποίησης που ζούμε, υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες μας που καθημερινά καταθέτουν ψυχή, χρόνο και χρήμα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEipWdW_RD7HNzzxcezvH_4eQxnx1xOOmBtVrpceJLnG0EZwQt8qzLHuPoGU3Sc6suqHhak2FHexYiswHksSMx_Bjqu4yY1Yqb2rzhaIzZcJOx6qZDdPCtmdZcsRZYr5oVhOe4a8o207rXg/s1600/DIONYSHS+PASXALHS+1.jpg«Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά σε πάρα πολλά επίπεδα. Εισηγούμαι ν' ανακηρύξουμε επίτιμο δημότη της Κατερίνης τον κ. Διονύση Πασχάλη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Πιερία, δεν ζει όμως εδώ μαζί μας και φρόντισε εν τοις πράγμασι να βοηθήσει πολυεπίπεδα. Αυτό που θέλω να τιμήσουμε είναι το γεγονός ότι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από την περιοχή μας, ζουν αλλού και έχουν την οικονομική δυνατότητα θα πρέπει να κοιτάνε την ευρύτερη πατρίδα και αυτό το έκανε και το κάνει συστηματικά ο κ. Διονύσης Πασχάλης με βοήθεια προς τα σχολεία, όπου υπάρχουν ανάγκες».

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Αστέριος Κρίτογλου ο οποίος συμφώνησε απόλυτα με τα λόγια του Δημάρχου. «Είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε για έναν άνθρωπο που εδώ και τρία χρόνια το λιγότερο προσφέρει στις σχολικές μονάδες, νύχτα και μέρα. Στάθηκε αρωγός σε κάθε περίπτωση και σε κάθε αίτημα που ετέθη από τα στελέχη μας. Από την μία άκρη στην άλλη της Πιερίας. Δεν εξαίρεσε καμία σχολική μονάδα, είτε είναι στην πρωτοβάθμια είτε είναι στην δευτεροβάθμια και μπορώ να αναλύσω το τι έγινε σε κάθε σχολική μονάδα από το Ίδρυμα Διονύση Πασχάλη».

Επιπλέον ο κ. Κρίτογλου αναφέρθηκε και στο αίτημα των σχολικών συμβουλίων του 10ου Δημοτικού Σχολείου, του Ειδικού Σχολείου και του Ειδικού Νηπιαγωγείου τα οποία ζητούν δίπλα από το σχολείο τους να δοθεί το όνομα του κ. Πασχάλη.

Την έκπληξή του δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Μηλιώτης σχετικά με το θέμα. «Δεν διαφωνούμε να τιμούμε τους ανθρώπους που προσφέρουν στον τρόπο και πρέπει να τους τιμούμε έμπρακτα. Για να τον ανακηρύξουμε δημότη της πόλης θα πρέπει να έχουμε όλα τα στοιχεία, και φοβόμαστε μήπως τον αδικούμε. Γιατί τόση βιασύνη; Αυτό μας βάζει σε κάποιες σκέψεις. Τιμούμε την άντρα και τη δράση του, όμως από το ένα έως το άλλο υπάρχει δρόμος πολύς» είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε να μελετηθεί και να ωριμάσει το θέμα περισσότερο καθώς επίσης να ενημερωθεί αναλυτικά όλο το δημοτικό συμβούλιο για το έργο του κ. Πασχάλη και στη συνέχεια να λάβει σχετική απόφαση.

Από την πλευρά του ο κ. Μάντζιος ευχαρίστησε τον κ. Πασχάλη για την προσφορά του προς τους κατοίκους και τους φορείς της Πιερίας, ευχαριστώντας όμως το ίδιο αν όχι και περισσότερο και κάθε πολίτη ο οποίος σήμερα ανώνυμα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εκφράζει ποικιλοτρόπως την αλληλεγγύη του στον συνάνθρωπο μας και την κοινωνία.

«Εμείς κρίνοντας θετικά το όποιο φιλανθρωπικό έργου του αξιότιμου συμπολίτη μας, και να μας επιτρέψει την έκφραση λέμε το όποιο φιλανθρωπικό έργο, γιατί αυτό δεν είναι καταγεγραμμένο δεν είναι αξιολογημένο αλλά στηρίζεται σε προσωπικές πληροφορίες που έχει ο καθένας ή σε δημόσιες παρεμβάσεις υποκατάστασης, των ευθυνών του δήμου ή της κυβέρνησης, χωρίς φυσικά ευθύνη του συμπολίτη μας, δεν συναινούμε όμως για την ανακήρυξή του ως επίτιμου δημότη.

Και αυτό γιατί φρονούμε ότι το θέμα έρχεται πρόχειρα εκ μέρους της δημοτικής αρχής, χωρίς προσπάθειες να εξασφαλιστεί η ομοφωνία, χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία και τον απαραίτητο διάλογο, φαίνοντας να υποκύπτει προς τούτο σε σκοπιμότητες και όρους ανταποδοτικότητας εκ μέρους της δημοτικής αρχής.

Εκτός αυτού την άποψή μας, και χρησιμοποιώ πληθυντικό αριθμό γιατί υπήρξε εκτενής διάλογος στην παράταξή μας για το θέμα, την άποψή μας την δικαιολογούν και άστοχες ενέργειες τόσο του Προέδρου του δημοτικού συμβουλίου όσο και του συμπολίτη μας αν και ο τελευταίος μπορεί να δικαιολογηθεί ως μη γνώστης των πολιτικών χειρισμών. Και το λέω αυτό γιατί ο μεν Πρόεδρος ενημέρωσε τον συμπολίτη μας για την άρνησή μας στην ανακήρυξή του ως επιτίμου δημότη, ο δε προσέφυγε σε αναζήτηση πολιτικών στηριγμάτων στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθώντας ατελέσφορα να εξασφαλίσει προσβάσεις εκεί για να μας υποδείξουν να αλλάξουμε την στάση μας».

Ο κ. Καραφουλίδης έσπευσε να συμφωνήσει με την εισήγηση του Δημάρχου, τονίζοντας ωστόσο ότι συμφωνεί και με την τοποθέτηση του κ. Μηλιώτη. «Πιστεύω ότι αυτή η απόφαση θα είναι πρόκληση για τον ίδιο να φανεί αντάξιος της τιμής που θα του γίνει. Του πολίτη αυτού του βάζω θετικό πρόσημο» είπε χαρακτηριστικά.

Της ψηφοφορίας απείχε ο συνδυασμός του κ. Μηλιώτη ενώ την ανακήρυξη ως επίτιμου δημότη του Διονύση Πασχάλη καταψήφισε ο κ. Μάντζιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: