Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών Μεταθέτουν για Τετάρτη τις αποφάσεις

http://s.enet.gr/resources/issue-cover/e_18_6-thumb-large.jpg

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013
Διαφορετικές ερμηνείες για την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ
Αγοράζουν χρόνο οι τρεις εταίροι, μπροστά στη μεγαλύτερη πολιτική κρίση της....
συγκυβέρνησης. Στην ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας και ανασχηματισμό της κυβέρνησης συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα της ΕΡΤ το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου. Να ανοίξει άμεσα η ΕΡΤ ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης.
Μετά τις παρεμβάσεις Βενιζέλου και Κουβέλη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε μια λακωνική δήλωση αρκέστηκε να σημειώσει ότι το ΣτΕ επικυρώνει την κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ παράλληλα διατάσσει την εκπομπή προγράμματος μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα.
Επίσης, είπε πως για τη κυβέρνηση μείζον θέμα είναι οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι το συντομότερο δυνατό θα λειτουργήσει το νέο σχήμα. Υπογράμμισε  τέλος πως την Τετάρτη στη νέα συνάντηση θα υπάρχουν νεότερα για τη συγκεκριμενοποίηση των κινήσεων.
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά λέει αυτό που είπε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή “κανείς δεν μπορεί να διακόψει τις εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης”, “να διακόψει την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό” και “να βάλει μαύρο στις οθόνες”. 
Ο Ε. Βενιζέλος άσκησε εκ νέου κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση λέγοντας ότι η συζήτηση που άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ γίνεται για τη δημοκρατία. “Η ΕΡΤ δεν είναι το μόνο πρόβλημα”, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά “το βασικό πρόβλημα είναι ο σεβασμός της δημοκρατίας, η κυβέρνηση να λειτουργεί ως πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους”.
Όπως είπε η συζήτηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συνεχιστεί την Τετάρτη “γιατί περιμένουμε από την κυβέρνηση να ερμηνεύσει σωστα την απόφαση του ΣτΕ” και πρόσθεσε για τον Αντώνη Σαμαρά πως “φάνηκε να αποδέχεται επιτέλους αυτά που έχουμε πει: ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η διαμόρφωση ενός ουσιαστικού σχήματος συντονισμού και αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.”
Επίσης τόνισε ότι βασικό θέμα αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι “είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρρυθμισης αλλά με βάση θεσμικό πλαίσιο που έχει την έγκριση της Βουλής”.
“Δεν μπορεί καμιά κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία” τόνισε ο κ. Βενιζέλος και κληθείς να ερμηνεύσει την αποψινή απόφαση του ΣτΕ είπε ότι “επιτάσσει πως η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει”. 
Να επαναλειτουργήσει μέσα σε λίγη ώρα η ΕΡΤ και να εφαρμοστεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ  ζήτησε ο Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
“Εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με την ΕΡΤ που επιτάσσει να λειτουργήσουν όλες οι συχνότητες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Η ίδια η απόφαση αμφισβητεί και υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία, αναμένουμε όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα σύντομα”, ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, σημειώνοντας ότι η απόφαση αυτή συντάσσεται με τη θέση του κόμματος όπως είχε εκφραστεί.
“Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείνει, να βγάζει μαύρο στην οθόνη.
Οφείλει ο πρωθυπουργός να θέσει σε κίνηση τη λειτουργία της ΕΡΤ συνολικά και από κει πέρα ο εξορθολογισμός η αναδιαρθρώση να δρομολογηθούν”, τόνισε.
Παράλληλα, όπως και ο Ε. Βενιζέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας πως “αγνόησε ότι στηρίζεται από άλλα δυο κόμματα”.
“Το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πολύ σημαντικό και ανέδειξε πως κανένας δεν δικαιούται να λειτουργεί με μονομέρεια. Ηταν μονομέρεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που δεν υπογράφεται από 4 υπουργούς”, τόνισε ο Φ. Κουβέλης και συνέχισε: “Η ΕΡΤ έφερε τα προβλήματα στην επιφάνεια, στην πραγματική κατάσταση, στην ανάγκη συνλειτουργίας των τριών κομμάτων στα πλαίσια της κυβέρνησης. Ζητάμε να λειτουργήσει η ΕΡΤ σε λίγη ώρα και τα υπόλοιπα να αντιμετωπιστούν”.
“Είμαστε επισπεύδουσα δύναμη για τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΡΤ, αλλά άλλο η διακοπή και το μαύρο και άλλο οι μεταρρυθμίσεις” κατέληξε.

.......


http://s.enet.gr/resources/issue-cover/e_18_6-thumb-large.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: