Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΣΤΕ: Ναι στο κλείσιμο, όχι στο μαύρο Προσωρινή διαταγή να συνεχιστεί «η μετάδοση εκπομπών από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα». Εκπομπή προγράμματος με ευθύνη του διαχειριστή που θα αναλάβει την εκκαθάριση της ΕΡΤ.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013
Την επαναλειτουργία, προσωρινά, της κρατικής ραδιοτηλεόρασης αποφάσισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κων. Μενουδάκος, εκδίδοντας προσωρινή διαταγή, η οποία ...
αναθέτει την ευθύνη για την προσωρινή εκπομπή προγράμματος στον διαχειριστή που θα αναλάβει την εκκαθάριση της ΕΡΤ με απόφαση των αρμοδίων υπουργών.

Σύμφωνα με το ΣτΕ, κρίνεται νόμιμη η απόφαση της κυβέρνησης για κλείσιμο της ΕΡΤ, όμως δεν γίνεται δεκτή η παύση της εκπομπής προγράμματος, δηλαδή το μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες. Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με ευθύνη όμως του διαχειριστή - εκκαθαριστή, ο οποίος έχει διαδεχθεί και το νομικό πρόσωπο - ανώνυμη εταιρεία της ΕΡΤ, το οποίο έχει πλέον διαλυθεί, δεν υφίσταται, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ο διαχειριστής - εκκαθαριστής, ο οποίος μπορεί να αποφασίσει την εκπομπή προγράμματος με όρους που θα θέσει στο πλαίσιο των καθηκόντων του, μια και η ΕΡΤ ως νομικό πρόσωπο πλέον -κατά την απόφαση- δεν υπάρχει.

Σημαντικό στοιχείο της απόφασης Μενουδάκου, κρίνεται, σύμφωνα με ανώτατες δικαστικές πηγές, το σκέλος που αφορά τη νομιμότητα στο κλείσιμο της ΕΡΤ, δηλαδή την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ εξίσου σημαντικό κρίνεται και το σκεπτικό για την προσωρινή επαναλειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αυτή προσδιορίζεται από την απόφαση Μενουδάκου ως προσωρινή και περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να φθάνει ώς τη ίδρυση του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, τον οποίο έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Ομως, όπως δήλωναν στην «Κ» αρμόδιες δικαστικές πηγές, η προσωρινότητα του μέτρου της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ μπορεί να είναι χρονικά και πιο περιορισμένη, καθώς σε δέκα ή δεκαπέντε ημέρες αναμένεται, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, η επανεξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας που συγκροτείται από πέντε ανώτατους δικαστικούς, όταν πρόκειται για θέματα μείζονος σημασίας.

Πριν εκδοθεί η σημαντική απόφαση, ο κ. Κων. Μενουδάκος είχε δεχθεί σε ακρόαση τους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών, της ΠΟΣΠΕΡΤ και του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νομικός εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ ζήτησε την ακύρωση της απόφασης για κλείσιμο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης και την άμεση επαναλειτουργία της, τονίζοντας ότι με την απόφαση της κυβέρνησης παραβιάστηκαν το σύνταγμα, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρακάμφθηκαν η Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός κ. Αντ. Μανιτάκης. Αντίθετα ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και αντιτάχθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με το παλιό καθεστώς λέγοντας ότι το νομικό πρόσωπο (ανώνυμη εταιρεία ΕΡΤ) έχει διαλυθεί και έχει εισέλθει σε καθεστώς εκκαθάρισης.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ -  Της Ιωάννας Μάνδρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: