Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Επαναλειτουργία της ΕΡΤ Το ΣτΕ λύνει το "γόρδιο δεσμό"


Πρωτοσέλιδο 18.6.2013Τρίτη 18 Ιουνίου 2013
Άμεση επανέναρξη της λειτουργίας της ΕΡΤ, βάσει του άρθρου 15 του Συντάγματος, επιβάλλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, κρίνοντας ότι υπάρχει νομική βάση....
στο αίτημα των εργαζομένων ώστε να χορηγηθεί αναστολή εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έως τη δημιουργία νέου φορέα.
Δηλαδή, η απόφαση του ΣτΕ αναστέλλει την παύση λειτουργίας της ΕΡΤ μέχρι τη δημιουργία του νέου οργανισμού και αναθέτει στους αρμόδιους υπουργούς Κεδίκογλου και Στουρνάρα να διασφαλίσουν τη λειτουργία της.
Ειδικότερα, η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ.Μενουδάκου αναφέρει ότι διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης τής από 11.6.2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της με το οποίο προβλέπεται:
* ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και
* ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.
Ακόμη, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δημόσιο αναμένεται να καταθέσει σήμερα αίτηση αναστολής της προσωρινής διαταγής του κ. Μενουδάκου.
Θέμα ανασχηματισμού και συντονισμού άνοιξε ο Σαμαράς στην κρίσιμη σύσκεψη
Θέματα ανασχηματισμού και καλύτερου συντονισμού της κυβέρνησης -κάτι που μετ' επιτάσεως ζητούν οι κυβερνητικοί εταίροι- φέρεται να άνοιξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην κρίσιμη σύσκεψη με τους κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, ενδεικτικό της πρόθεσης να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν οι εκλογές.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους δύο εταίρους πρόταση εννέα σημείων για απεμπλοκή από την κρίση.
Τον ανασχηματισμό τον προσδιορίζει χρονικά μετά το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος του μήνα.
Ωστόσο, αγεφύρωτες παραμένουν ακόμη- σύμφωνα με πληροφορίες- οι διαφορές στο θέμα της ΕΡΤ με τον πρωθυπουργό να επιμένει στα περί μεταβατικού καθεστώτος με προσωρινή διακομματική διοικούσα επιτροπή και προσωρινό πρόγραμμα.
Επίσης ο κ. Σαμαράς φέρεται να προτείνει να διοριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
«Σήμερα αναβαπτίζουμε τη σχέση μας για να μην παραδώσουμε τη χώρα στον λαϊκισμό και να μην πάμε σε εκλογές, για να μην παραγραφούν τα αδικήματα της λίστας Λαγκάρντ, για να μην κινδυνεύσει ο τουρισμός και να μην ακυρωθεί η μεγάλη συμφωνία με τον αγωγό TAP που μπορεί να αναβαθμίσει τη χώρα ενεργειακά και γεωστρατηγικά» ανέφερε στους κυβερνητικούς εταίρους ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα εννέα σημεία της πρότασης
Τα σημεία της πρότασης του κ. Σαμαρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αφορούν τα εξής:
1. Τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής με τυπική υπουργική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, της οποίας η θητεία θα διαρκέσει μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού.
2. Την αναγνώριση αρμοδιοτήτων στη Διοικούσα Επιτροπή: α) να προσλάβει τον απαραίτητο αριθμό δημοσιογράφων, τεχνικών και όποιας άλλης ειδικότητας απαιτείται, προκειμένου να λειτουργήσει το προσωρινό πρόγραμμα της ΕΡΤ, β) να καταρτίσει και να παρακολουθεί την εφαρμοτή του προσωρινού προγράμματος.
3. Την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για το νέο φορέα ραδιοτηλεόρασης, καθώς και προσλήψεις μέσω του κανόνα 1/1
4. Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Τη συνεργασία με το BBC ή άλλο γνωστό οργανισμό για τεχνογνωσία
5. Τη συζήτηση για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τον αριθμό των εργαζομένων της νέας ΕΡΤ
6. Τον ορισμό αρμόδιου υφυπουργού με αποκλειστική αρμοδιότητα την αναδιοργάνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ ή από τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου να παραμερίζεται.
7. Ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά το συνέδριο της ΝΔ στο τέλος του μήνα
8. Συζήτηση για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας
9. Συζήτηση για καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης
Πρωτοσέλιδο 18.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: