Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Θα συζητηθούν υπό αυστηρές προϋποθέσεις Τον Απρίλιο του 2014 τυχόν νέα μέτρα


Σάββατο 01 Ιουνίου 2013
Πρωτοσέλιδο 1.6.2013Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη...
Στουρνάρα. Προηγήθηκε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τον Απρίλιο του 2014 θα γίνει η συζήτηση για το εάν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, καθώς και το ποια θα είναι αυτά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει τον Απρίλιο του 2014 στο Eurogroup, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα έχει εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα και ότι θα έχει εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να έχει αναδρομική ισχύ η απόφαση που αναμένεται να πάρει η ευρωζώνη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, με αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό χρέος με το ποσό των 50 δις. που αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απάντησε ότι το θέμα της αναδρομικής χρήσης του μέτρου είναι πολύ ευαίσθητο, η συζήτηση θα συνεχιστεί, και εκτίμησε ότι οριστικές αποφάσεις θα υπάρξουν στις 20 Ιουνίου.

Ο επικεφαλής του Eurogroup ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εφαρμόζεται σωστά, ενώ επανέλαβε ότι περιμένει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014 και ακόμα και από το τέλος του 2013.

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, παρέθεσε γεύμα στον κ. Ντάισελμπλουμ, παρουσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου. Είχε προηγηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, έθεσε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Ντάισελμπλουμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε αναλυτικά την τελευταία εικόνα της ελληνικής οικονομίας και συζήτησαν για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, με έμφαση στην τραπεζική ένωση, που είναι το θέμα της επόμενης, πολύ σημαντικής, συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε εκτενώς στον κ. Ντάισελμπλουμ τις διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία και τόνισε ότι είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και τα κοινοτικά προγράμματα να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροσθοβαρή.

Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Eurogroup ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παρευρέθη στο γεύμα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της ανεργίας ζητώντας τη στήριξη της ΕΕ αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ένα μέτρο το οποίο, όπως είπε, θα επηρεάσει και την ψυχολογία. «Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι οι αντοχές της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν μπορούν να υπάρξουν νέα μέτρα» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση ετέθη στη συζήτηση, τονίζοντας πως τόσο αυτό όσο και άλλα όπως το τέλος ακινήτων, όταν ελήφθησαν, ήταν μέτρα προσωρινού χαρακτήρα.

Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γέρουν Ντάισελμπλουμ, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη της τρόικας στη χώρα μας.
Πρωτοσέλιδο 1.6.2013
Κλείσιμο Παραθύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: