Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΔΝΤ: Κόψτε... χρέος, όχι φόρους

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRKpi1h5rSC14v-tpBh1UIF8krZ8RtTHZmOR_83e7iLvaQEIcaUtQ 
Σάββατο 01 Ιουνίου 2013
Με θετικά σχόλια για την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας συνόδευσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde την έγκριση από το ΔΣ του Ταμείου της... εκταμίευσης της δόσης ύψους 1,74 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το ελληνικό χρέος θα παραμείνει υψηλό την επόμενη δεκαετία και επανέλαβε τη δέσμευση των Ευρωπαίων να στηρίξουν την Ελλάδα μέχρι να αξιολογηθεί θετικά από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι και η ελληνική πλευρά θα ακολουθήσει τους όρους που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης:
«Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και την επόμενη δεκαετία. Οι διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, αν χρειαστεί, για να μειωθεί το χρέος σημαντικά κάτω από 110 τοις εκατό του ΑΕΠ μέχρι το 2022, υπό την προϋπόθεση πλήρους εφαρμογής όλων των όρων που περλαμβάνονται στο πρόγραμμα από την Ελλάδα, είναι ευπρόσδεκτες. Η συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να παράσχουν επαρκή οικονομική στήριξη προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέρα από αυτό, μέχρι να αποκτήσει ξανά αξιολόγηση από τις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με το πρόγραμμα, είναι επίσης απαραίτητη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επικεφαλής του Ταμείου , άναψε «κόκκινο» σε πιέσεις που ασκούνται για μείωση της φορολογίας, με αφορμή την ενδεχόμενη «υπεραπόδοση» των δημοσιονομικών μέτρων: «Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση», τόνισε, λίγες ημέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα.

Αναλυτικότερα, η Christine Lagarde δήλωσε:

«Οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών και ανισορροπιών και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας. Οι αρχές παραμένουν αφοσιωμένες προκειμένου να πετύχουν ραγδαία πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγικότητας, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στη δημόσια διοίκηση.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο δημοσιονομικής της προσαρμογής, και παραμένει «εντός τροχιάς» προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2013. Κρίσιμη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προχωρώντας γρήγορα στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης στη βελτίωση της επιχειρησιακής της ανεξαρτησίας και στη διακιότερη κατανομή του βάρους της προσαρμογής. Πρέπει να υπάρξει αντίσταση σε πιέσεις για μείωση των φόρων με χρήση του χώρου προκύπτει από κάθε δημοσιονομική υπεραπόδοση.

Αποφασιστικά βήματα είναι αναγκαία για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβάνοντας, μέσω στοχευμένων μειώσεων προσωπικού, τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της αύξηση της δικαιοσύνης».

Η επικεφαλής του Ταμείου αναγνωρίζει τις σοβαρές προσπάθειες για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, ωστόσο κάνει λόγο για ανάγκη ευρύτερων μεταρρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται και τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει η θέσπιση νέου πλαισίου προκειμένου να περάσουν στον ιδιωτικό τομέα οι τράπεζες που βρίσκονται σε κρατικό έλεγχο.

Η έκθεση

Όπως σας μετέδωσε το capital.gr, τη Δευτέρα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Το ΔΣ του Ταμείου ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,74 δισ. ευρώ.

Στα θετικά σημεία αξιολογείται –για πρώτη φορά– η προσπάθεια της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη θέσπιση νέας φορολογικής διοίκησης και αλλαγών στις δομές του Δημοσίου (αξιολόγηση υπαλλήλων, απολύσεις κλπ). Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη να προχωρήσουν σημαντικές περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι κατηγορίες όπως αυτή των ελευθέρων επαγγελματιών συνεχίζουν να μην καταβάλουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Η αναγκαιότητα για ίση κατανομή του βάρους της προσαρμογής, προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών και η καταπολέμηση της ανεργίας, ειδικά στους νέους, αποτελούν βασικές επισημάνσεις της έκθεσης.

Οι αντιδράσεις

Η απόφαση για την εκταμίευση ήταν αναμενόμενη και πέρασε χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις από το ΔΣ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε ανταποκρίσεις από την Ουάσινγκτον (mignatiou.com) η Σαουδική Αραβία απήχε από τη σχετική ψηφοφορία.

Παράλληλα, ασκήθηκε κριτική από εκπροσώπους μη ευρωπαϊκών χώρων, κυρίως σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η Βραζιλία, η οποία είχε εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την αποδοτικότητα του προγράμματος στο προηγούμενο ΔΣ του Ταμείου, φέρεται αυτή τη φορά να κράτησε ουδέτερη στάση.

Η πορεία του πρώτου προγράμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο προχώρησε ξεχωριστά σε αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του ελληνικού προγράμματος, με βάση τη συμμετοχή του σε αυτό.

Καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα:

- Η ελληνική πλευρά δεν είχε τη δυνατότητα να προσαρμοστεί άμεσα στις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν στο Δημόσιο Τομέα.

- Η Ελλάδα δεν ανέλαβε επί της ουσίας την ιδιοκτησία του προγράμματος και ως εκ τούτου διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εφαρμογή του.

Το ΔΝΤ επισημαίνει, τέλος, το γεγονός ότι κλήθηκε για πρώτη φορά να συμμετέχει σε διαδικασία «διάσωσης» μίας «αναπτυγμένης χώρας» και να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή πλευρά, την ώρα που η ΕΕ δε διέθετε τα εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση.

Η επίσημη ανακοίνωση

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε σήμερα την τρίτη επισκόπηση της απόδοσης της Ελλάδος στο οικονομικό πρόγραμμα που στηρίζεται από μια συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ). Η ολοκλήρωση αυτής της επισκόπησης επιτρέπει την εκταμίευση 1,5 δισεκατομμυρίου μονάδων Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2,26 δισεκατομμύρια δολάρια), που ανεβάζει τις συνολικές εκταμιεύσεις της συμφωνίας σε 5,7 δισεκατομμύρια μονάδες Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (περίπου 5,67 δισεκατομμύρια ευρώ ή 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η συμφωνία ΔΠΜ ύψους περίπου 173 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012 (βλέπε Δελτίο Τύπου 12/85), αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου από κοινού με χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει κατ΄ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Απέναντι στο σκηνικό της, ακόμα, συρρικνωμένης οικονομίας και της πολύ υψηλής ανεργίας, οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει μπροστά, εφαρμόζοντας το οικονομικό τους πρόγραμμα, εστιάζοντας στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη μεταρρύθμιση στην είσπραξη των φόρων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα. Η οικονομική κάμψη αναμένεται να φτάσει φέτος στο χαμηλότερο σημείο της, με σταδιακή ανάκαμψη να διαφαίνεται το 2014.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε επίσης σήμερα τις Διαβουλεύσεις του 2013 με την Ελλάδα για το ΄Αρθρο IV, η οποία εξετάζει πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα δημοσιευτεί μια ξεχωριστή Ενημερωτική Ανακοίνωση σχετικά με την αξιολόγηση του Συμβουλίου για τις Διαβουλεύσεις με την Ελλάδα".
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: