Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Στον αέρα» οι Πανελλαδικές εξετάσεις



Πέμπτη 09 Μαίου 2013
Σε ναυάγιο κατέληξε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Παιδείας με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ.Σήμερα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να καταθέσει απεργιακή πρόταση προς τον κλάδο.

Του Απόστολου Λακασά
«Ενα πράγμα παραμένει ...
αδιαπραγμάτευτο: Η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων. Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα υπάρξει παιδαγωγός που θα θέσει σε ομηρία τους μαθητές του, τον μόχθο τους και τα όνειρά τους», δήλωσε χθες ο υπ. Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, μετά το «ναυάγιο» στο οποίο κατέληξε η συνάντησή του με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, το οποίο απειλεί με κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια των πανελλαδικών εξετάσεων, που αρχίζουν την Παρασκευή 17 Μαίου. Το Δ.Σ. δεν ικανοποιήθηκε με τα «δώρα» του κ. Αρβανιτόπουλου (π.χ. αύξηση των προσλήψεων αναπληρωτών σε 8.500 αντί 2.500) και σήμερα θα συνεδριάσει για να καταθέσει απεργιακή πρόταση προς τον κλάδο. Ομως χθες, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (έστω με διαφορετικές αφετηρίες και επιχειρηματολογία) ετάχθησαν κατά των κινητοποιήσεων εν μέσω εξετάσεων, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ να σύρει το άρμα της απεργίας. Ως προς την συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ «κλειδί» θεωρείται η δήλωση την οποία έκανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος κ. Ν. Παπαχρήστος ότι «οι καθηγητές δεν φοβούνται την επιστράτευση και αν χρειαστεί θα γυρίσουμε στις αίθουσες με ψηλά το κεφάλι».
Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», η ΟΛΜΕ ζήτησε να μην εφαρμοστεί η αύξηση του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την εβδομάδα από την επόμενη σχολική χρονιά. Ομως, καθώς κρίνεται (και από μερίδα της ΟΛΜΕ) ότι η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος είναι αδύνατη αφού αποφασίστηκε για την κάλυψη των μειωμένων προσλήψεων από το 2013-14, η ομοσπονδία ζήτησε τουλάχιστον να μην γίνουν υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών, που πλεονάζουν σε κάποιο νομό με βάση το νέο αυξημένο ωράριο. Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτόπουλος:
• Απέρριψε το αίτημα περί αναστολής των υποχρεωτικών μεταθέσεων και αντέτεινε ότι με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου ελάχιστοι είναι οι καθηγητές που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία σήμερα έχουν οργανική θέση. Επίσης, οι μετακινήσεις θα γίνουν με κοινωνικά κριτήρια.
• Ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι την επόμενη σχολική χρονιά εκτός από τις 2.500 προσλήψεις αναπληρωτών με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, θα γίνουν επιπλέον 3.000 προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ και άλλες 3.000 προσλήψεις στο ολοήμερο γυμνάσιο που θα ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά. Συνολικά 8.500 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες.
- Ανακοίνωσε ότι με νόμο ο αριθμός των μαθητών σε ένα τμήμα δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 28 (25+10%), διότι σήμερα υπάρχουν περιπτώσεις διευθυντών σχολείων που συστήνουν τμήματα με 30 μαθητές.
• Ανέφερε ότι έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και από τον αρμόδιο υπουργό Αντ. Μανιτάκη να μην ισχύσει το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους εκπαιδευτικούς, λόγω της ιδιαιτερότητας του κλάδου.
«Την ώρα που όλοι οι Ελληνες έχουν κάνει τεράστιες θυσίες για να βγει η πατρίδα από την κρίση, ζήτησα από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν και αυτοί πλάτη, με δεδομένη την εθνική ανάγκη να μην υπάρξουν κενά στα σχολειά. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών αντιλαμβανόμενη τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων θα συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος μετά τη συνάντηση.
Σήμερα θα συνεδριάσει το δ.σ. της ΟΛΜΕ για να διαμορφώσει την πρότασή του προς τον κλάδο - δεν αποκλείεται βέβαια η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί αύριο, επιτείνοντας την αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: