Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Πρώτο ρήγμα στην κυβέρνηση των τριών - ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ΜΕ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130528/engine/assets_LARGE_t_420_54204985_type12128.jpg 
Τρίτη 28 Μαίου 2013
Κίνδυνο διάσπασης της κοινοβουλευτικής συνοχής της αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ προωθούν το...
αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Φ. Κουβέλης, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες για τα υπόλοιπα εκκρεμή
Φ. Κουβέλης, Α. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος σε παλαιότερη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός και οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις επόμενες ημέρες για τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα της κυβέρνησης

Ως το πρώτο σοβαρό ρήγμα στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης χαρακτηρίζεται η διαφωνία που διαπιστώθηκε χθες -στο ανώτερο δυνατό επίπεδο- σε ό,τι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Η εμπλοκή υπήρξε εξαιτίας της επιμονής όλων των πλευρών στις θέσεις τους επί του συγκεκριμένου θέματος και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει στη Βουλή, διάσπαση των τριών Κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Κατά τη διάρκεια της μακράς σύσκεψης κορυφής, στην οποία κυριάρχησε το θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, η ΝΔ, διά στόματος του πρωθυπουργού, κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να στηρίξει το κείμενο Ρουπακιώτη, ενώ αντίθετα οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν μέχρι τέλους στο ότι θα πρέπει να κατατεθεί τώρα το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να γίνουν οι όποιες αλλαγές και τροποποιήσεις.

Κατά συνέπεια, μετά και τα όσα συζητήθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο, για τη ΝΔ «το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο τελείωσε», όπως έλεγαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, και το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΔΗΜΑΡ θα καταθέσουν άμεσα δική τους - κοινή πρόταση νόμου, ελπίζοντας ότι θα υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και πάλι δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Είναι σαφές ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν πρόκειται να ψηφιστεί, αφού δεν θα έχει τη στήριξη της ΝΔ, αλλά το πολιτικό αδιέξοδο που δημιουργείται, προκαλεί προβληματισμό και στους τρεις ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση καθώς θα υπάρχει πλέον προηγούμενο ως προς τη στάση τους έναντι των νομοσχεδίων...

Πρόταση Σαμαρά
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Σαμαράς πρότεινε να δοθεί χρόνος στα κόμματα να επεξεργαστούν ένα άλλο κείμενο στο οποίο θα συμφωνήσουν.

Επικαλέστηκε το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής περί αντισυνταγματικών διατάξεων στο κείμενο Ρουπακιώτη και περί διατάξεων που υπάρχουν ήδη στον ισχύοντα νόμο που αφορά την αντιρατσιστική βία. Σημείωσε μάλιστα ότι ο κ. Τ. Μπαλτάκος ήταν σε απόλυτη συνεννόηση μαζί του ως προς την κίνηση να δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και χαρακτήρισε τον γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου ως έναν από τους πλέον στενούς του συνεργάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αμετακίνητος και έθεσε στον πρωθυπουργό το δίλημμα: 'Η προωθείται το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ή κατατίθεται το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ και εκεί θα κριθεί η κυβερνητική πλειοψηφία.

Ο κ. Φ. Κουβέλης «κινήθηκε» στο ίδιο μήκος κύματος και υπογράμμισε ότι είναι βασική πολιτική προτεραιότητα για το κόμμα του, η κατάθεση του κειμένου Ρουπακιώτη. Ρώτησε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τον πρωθυπουργό «τι άλλαξε από την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου υπήρξε συμφωνία για την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».

«Δεν θα περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ», φέρεται να απάντησε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή το αντιρατσιστικό, έθεσε θέμα ευρύτερης λειτουργίας της κυβέρνησης και τόνισε ότι πολλές φορές δεν ενημερώνεται από τους υπουργούς για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν.

Ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι υπάρχει πάγια οδηγία προς όλους να ενημερώνουν είτε τους ηγέτες των δύο κομμάτων είτε τους εκπροσώπους τους για όλα τα θέματα και προσέθεσε ότι και ο ίδιος είναι πάντα έτοιμος να μιλήσει για όλα τα θέματα και με τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους.

Νέα συνάντηση των τριών
Ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά τις αμέσως προσεχείς ημέρες (ίσως και την Πέμπτη) προκειμένου να συζητήσουν για τα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν (Δημόσιο, φορολογικά, αντιμετώπιση της ανεργίας).

ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ
Και οι τρεις με Ντάισελμπλουμ

Στο επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η κυβέρνηση προς τιμήν του επικεφαλής του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ που φτάνει στην Αθήνα την Πέμπτη θα παραστούν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους κυβερνητικούς του εταίρους στο σημαντικό αυτό γεύμα, καθώς θεώρησε σκόπιμο να ακούσει ο ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος όλους τους ηγέτες των κυβερνητικών κομμάτων. Παράλληλα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, η παρουσία και των τριών θα λειτουργήσει εκτονωτικά και παράλληλα -όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου- θα εκπέμψει ένα μήνυμα ενότητας των κυβερνητικών δυνάμεων προς το εξωτερικό.

ΕΘΝΟΣ - Γιάννης Σαραντάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: