Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Φράουλες και αίμα!...

http://www.olympiobima.gr/files/1/Logos/DIGI_logo_Olympio_Vima.png 
Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Αύριο, Σάββατο του Λαζάρου, βοήθειά μας(!), δεν κυκλοφορεί η φυλλάδα. Προκαταβολικά, λοιπόν, τα «Χρόνια Πολλά» σε όσους γιορτάζουν. Οδεύουμε, κούτσα – κούτσα, μέσα σε βαθιά ύφεση, προς την κορύφωση τού θείου Δράματος και το Άγιο Πάσχα που πάει να... πει «πέρασμα», από τη «φθορά» στην «αθανασία», αν κι ο εμπειροτέχνης πολιτικός αναλυτής, θείος Αφεντούλης, έχει την εντύπωση πως αναζητούμε «δίοδο», από τη νηστεία (λέμε τώρα με τις σπεσιαλιτέ που μαγειρεύουν τα κανάλια και τρέχουν τα σάλια των πιστών!) στο φαγοπότι χωρίς περιορισμούς. Αυτό για τους λίγους τυχερούς που έχουν, ακόμη, αγοραστική δύναμη. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους που είμεθα πανί με πανί, ο Γολγοθάς θα συνεχιστεί.
Προσώρας, νηστεύουμε και τα άλικα φρούτα εποχής τού τίτλου έχουν την τιμητική τους. Η κυρία Πολυτίμη κουβαλάει τις κούπες, από τη λαϊκή, κι ύστερα καταχεριάζει τον σύζυγο για το ζάχαρο! Οι «ατμόσφαιρες» που ανεβάζει – πίεση, μεγάλη πίεση! - με τις παρατηρήσεις είναι ένα άλλο ζήτημα. Τι να πει κανείς; «Γυναίκαι!»!...
Εσχάτως, ο θείος περιεργάστηκε τις φράουλες, διαπίστωσε «θεωρία επισκόπου!» αλλά φοβούμενος την «καρδία μυλωνά», που λέει η λαϊκή σοφία, ρώτησε: «Τοπικής προελεύσεως;»
«Νέας Μανωλάδας!» ενημέρωσε, η σύζυγος.
«Η ντροπή τής Ελλάδας; Χάρισμά σου, η κούπα!» απάντησε, ο αναλυτής.
«Θύμωσες, με τα λόγια πού ‘πα;» απόρησε, εκείνη.
«Φράουλες με σκάγια βρήκες να ψωνίσεις;» εξανέστη, ο Αφεντούλης.
«Δόντια υπάρχουν για να σπάσουν;» τσίριξε, η κυρία Πολυτίμη.
«Κάλλιο να περάσουν παρακάτω;» απόρησε, ο θείος.
«Μη φας!» πρόσταξε, η σύζυγος, και τον άφησε να δώσει σύντομη πλην σκληρή πάλη με τον εαυτό του. Κατόπιν ωρίμου σκέψεως – έσταζαν μέλι οι αφιλότιμες! – αποφάσισε να κόψει και τις φράουλες. Βλέπετε, έχει αραιώσει το «έρκος οδόντων», που λέει τον «φράχτη», ο μπάρμπα Όμηρος, και φοβήθηκε τόσο τα εισερχόμενα βόλια όσο και τα εξερχόμενα λόγια, έτσι κι ανοίξει το στοματάκι του, για τους «παλληκαράδες!» που έριξαν στο ψαχνό, τραυματίζοντας καμιά τριανταπενταριά, από τους διακόσιους εξαθλιωμένους (λαθρο)μετανάστες, επειδή – άκουσον, άκουσον! - πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα έξι μηνών!
Οι αποστάτες τής ανθρωπιάς, αφενός, και οι παραστάτες τού νεοφιλελευθερισμού, αφετέρου, να χαίρονται τους επιστάτες με τις καραμπίνες! Έχετε δει το φιλμ: «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο»; Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα οι κολίγοι μένουν για να προκόβουν κάποιοι ανελέητοι εξ ημών – επιχειρηματίες λέει ο άλλος! – με τον ιδρώτα τού προσώπου αυτών(!) κι αλλάζουμε έργο για τις ανάγκες τού δοκιμίου. Ξαναλέμε τώρα!
Ο αναλυτής δανείστηκε τον τίτλο από την ταινία: «Strawberries and blood» που βασίστηκε στην εξέγερση, στο πανεπιστήμιο Columbia, τον Απρίλη τού ’68, όπου οι φοιτητές αντιστάθηκαν στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό στο Βιετνάμ και στις φυλετικές διακρίσεις. Ύστερα από 45 χρόνια έλαχε στη φιλήσυχη Βοστόνη, με τα ξακουστά πανεπιστήμια Harvard και MIT, να ζήσει τη βαρβαρότητα τού «Ταμερλάνου!», όταν αιματοκύλησαν τον ιστορικό μαραθώνιο τής ειρήνης δύο Τσετσένοι, πιστοί στο Ισλάμ, ο Ταμερλάν(!) που σκοτώθηκε σε συμπλοκή με τις αμερικανικές αρχές ασφαλείας και ο αδελφός του, Τζοχάρ, που τραυματίστηκε.
Για μία εισέτι φορά, η κρίσιμη συζυγία: «Μισαλλοδοξία και ευελφάλεια» επικαιροποίησε το έργο: «Φράουλες και αίμα» κι ο Αφεντούλης επικοινώνησε τηλεφωνικά, με τον πρόεδρο Ομπάμα, «σε πρώτη έκρηξη!», για να εκφράσει τον αποτροπιασμό και τη συντριβή του, λέγοντας: «Χάι Μπαράκ. Όποιο κανάλι κι αν πιάσω, η Βοστόνη με πληγώνει!»
«Ο Λάζαρος αναστήθηκε ή ο Σεφέρης;» απόρησε, ο Πρόεδρος, σε άπταιστα ελληνικά.
«Νο! Οι αδελφοί Κύπριοι είναι που καρτερούν τον Μόσκοβο να φέρει το σεφέρι!» διευκρίνισε, ο θείος.
«Η οπλοκατοχή τι θα φέρει;» αναρωτήθηκε, εκείνος.
«Strawberries and blood!» απάντησε, ο αναλυτής, σε άπταιστα αγγλικά. GREECE -USA: 1-1, σημειώσατε: Χ!
«Όπου και να γυρίσω η Ελλάδα με πληγώνει!» συνέχισε, ο Μπαράκ.
«Πας καλά; Δικό μας είναι το Φαρ Ουέστ;» αναφώνησε, ο θείος.
«Νο, μάι φρεντ! Το CNN δείχνει Μανωλάδα!» ενημέρωσε, ο «Λευκός Οίκος»!
«Γουστάρεις καμιά φράουλα με κονιάκ;» ρώτησε, ο Αφεντούλης.
«Γουάι;» φώναξε, ο πρέζινταντ.
«Καλμάρει το (πατα)τρακ!» εξήγησε, ο αναλυτής, κι έκλεισε το τηλέφωνο για να ξαναπιάσει τα των Ελλήνων.
Οι φουκαράδες τής «ευελφάλειας!», στα απάνθρωπα τολ τής Μανωλάδας, - μπροστά τους η «Καλύβα τού μπάρμπα Θωμά» τής Χάριετ Μπίτσερ Στόου φαντάζει ανάκτορο! -  κράτησαν την «ευελιξία», για να γλιτώσουν τις μπαταριές, κι άφησαν την «ασφάλεια», στον υπουργό Προστασίας τού Πολίτη, κ. Νίκο Δένδια, που έσπευσε, επί τόπου, κατόπιν τηλεγραφήματος τής θείας, στον Αντώνη της, βεβαίως-βεβαίως. Λόγω του «ντιλ» με την Τρόικα, το μήνυμα τού αναλυτή έλεγε:

«Πρόεδρέ μου σε συγχαίρω• έκλεισες τη συμφωνία
κι αναπτέρωσες ελπίδες να υπάρξει εργασία.
Μάθε όμως το κιτάπι που υπεγράφη τελικά,
ευρυτάτως συζητιέται, αν συντάχτηκε σωστά.
Εν ολίγοις και εν τάχει ασφαλίστηκε η Ελλάδα,
όταν ηχούν τα δίκαννα σε Άνω Μανωλάδα;»

Τι επιφυλάσσει η συνέχεια; «Όπου πέφτουν καρχαρίες βγαίνει αίμα στον αφρό!» τραγούδησε η αείμνηστη Μελίνα, στην «Όπερα της πεντάρας». Και οι «βαρόνοι» τής φράουλας νέμονται χιλιάδες ευρώ από τη «μαύρη» εργασία και τις επιδοτήσεις.
Είναι πολλά τα λεφτά, Αντώνη! Κι όσο υπάρχουν θα βλέπουμε επί της οθόνης: «Φράουλες και αίμα». Φράουλες και αίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: