Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Νατοϊκής έμπνευσης οι προσαρμογές στη δομή Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των τριών Σωμάτων παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Οι αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύουν σε μεγαλύτερη ευελιξία, στα πρότυπα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ
Τις σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει η προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δομές και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, για ευέλικτες και ταχείας επέμβασης στρατιωτικές μονάδες, επιταχύνει η κυβέρνηση, προσδοκώντας παράλληλα μείωση των λειτουργικών δαπανών του στρατεύματος.
Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο αρμόδιος υπουργός....
Π. Παναγιωτόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία, ενημέρωσαν χτες την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και μέσα στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ.
Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο, που έγινε την περασμένη χρονιά στο Σικάγο, το ΝΑΤΟ κατέληξε στη στρατηγική της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence), στο πλαίσιο της οποίας η δομή του γίνεται πιο «σφιχτή» και διαμορφώνονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές.
Για το σκοπό αυτό, ο Α. Ράσμουσεν έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα του «εξορθολογισμού των φορέων και του ΝΑΤΟ» και της «ενοποιημένης στρατιωτικής δομής διοίκησης», με τελικό στόχο, «να γίνει η συμμαχία πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», δηλαδή πιο ευκίνητη και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.
Κλείνουν μονάδες σε όλη τη χώρα
Η χθεσινή ενημέρωση έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και όχι στη Βουλή όπως συνηθίζεται. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι απόρρητες, τα στοιχεία της ενημέρωσης διέρρευσαν στον Τύπο από την προηγούμενη μέρα!
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά 45 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, καταργούνται το πρώτο και το δεύτερο Σώμα Στρατού, ενώ μειώνεται κατά 40-45% η δομή της διοίκησης. Λουκέτο αναμένεται να μπει και σε τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα σε Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα, όπως και σε αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο επιτελικός ρόλος του Β' Σώματος Στρατού, όπου εντάσσονταν και η δύναμη ταχείας αντίδρασης, περνά στην 1η Στρατιά, όπως συμβαίνει και με την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδιάζεται μπαράζ μεταθέσεων, κύρια από τις μονάδες που κλείνουν, ενώ θα περιοριστούν κατά 20% οι θέσεις των ανώτατων αξιωματικών.
Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην απόφαση από φέτος να εισαχθούν 30% λιγότεροι Ευέλπιδες, Ικαροι και Δόκιμοι στις στρατιωτικές σχολές. Κατά 25% είχαν μειωθεί οι εισακτέοι και τα δυο προηγούμενα χρόνια. Στο σχέδιο προβλέπεται μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού από τα αστικά κέντρα σε Μονάδες εκστρατείας του Εβρου και των νησιών του Αιγαίου.
Προσδοκούν οικονομικό όφελος
Στο συνολικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται ακόμα η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα. Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.
Οσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί, με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι σήμερα περίπου 320 στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στους 262, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 30%. ΠΗΓΗ : ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: