Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οργή, περηφάνια και πείσμα

Οργή, περηφάνια και πείσμα
Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Ο Παναθηναϊκός έμεινε εκτός Final 4 και μπορεί να αισθάνεται περήφανος για το δρόμο που διάνυσε από το καλοκαίρι. Το www.sport-fm.gr αναλύει τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα και την..
επόμενη μέρα.
Ο Παναθηναϊκός έπεσε μαχόμενος στο «Παλάου Μπλαουγκράνα». Ο στόχος της πρόκρισης στο Final 4 δεν επιτεύχθηκε για τους «πράσινους», αλλά παρά τη δεδομένη απογοήτευση για το τελικό αποτέλεσμα, στις τάξεις της ομάδας, της διοίκησης, αλλά και των φιλάθλων υπάρχει ικανοποίηση για την προσπάθεια που έγινε. Άλλωστε με ένα ριζικά ανανεωμένο ρόστερ, νέο προπονητή και μειωμένο μπάτζετ, το «τριφύλλι» έφτασε σε μία μεταβατική χρονιά να διεκδικεί στα ίσα την πρόκριση από το φαβορί της διοργάνωσης και ασφαλώς το πρόσημο στην ευρωπαϊκή του πορεία είναι κάτι παραπάνω από θετικό.
Έξαλλοι με τη διαιτησία

Στον Παναθηναϊκό «βράζουν» με τη διαιτησία του χθεσινού ματς και με την Ευρωλίγκα. Το φόρτωμα του Διαμαντίδη με τρία φάουλ στα πρώτα 4:30 του αγώνα χαρακτηρίζεται… στοχευμένη «επίθεση», ενώ οι Κυπελλούχοι Ελλάδος μιλούν για διαφορετικά κριτήρια στα σφυρίγματα στις δύο πλευρές του γηπέδου, καθώς κι άλλες καθοριστικές αποφάσεις όπως τον μη καταλογισμό φάουλ σε προσπάθεια του Ούκιτς για τρίποντο στην τέταρτη περίοδο.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που χθες ανακοίνωσε πως θα επιβραβεύσει τους παίκτες του μοιράζοντας κανονικά το πριμ των 200.000 ευρώ που είχε τάξει για την περίπτωση πρόκρισης στο Final 4, άφησε μετά το ματς σαφείς αιχμές για διαιτητές και Ευρωλίγκα. Μάλιστα το σημερινό φύλλο της «Πράσινης», εφημερίδας που ανήκει στον δικό του όμιλο, κυκλοφορεί με τίτλο «Bertomeu vete a’ la chiganda», που μεταφράζεται από τα ισπανικά ως «Μπερτομέου, πήγαινε στο διάολο». Μένει να φανεί αν θα υπάρξει νέα επίσημη αντίδραση από πλευράς «τριφυλλιού» για τη διοργανώτρια αρχή και τους επικεφαλής της, τη στιγμή που-υπενθυμίζεται-πως ο πρόεδρος της ΚΑΕ είχε τιμωρηθεί με πρόστιμο 150.000 ευρώ από την Ευρωλίγκα για τις δηλώσεις κατά της διαιτησίας μετά τον πρώτο αγώνα της σειράς.

Τα αγωνιστικά αίτια

Ασφαλώς η διαιτησία έπαιξε το ρόλο της, αλλά δεν είναι η μοναδική αιτία για τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού. Τα χαμένα ριμπάουντ, η αστοχία και οι κακές βραδιές του Διαμαντίδη στα δύο τελευταία παιχνίδια έπαιξαν το δικό τους ρόλο.

Οι «πράσινοι» είχαν χθες 19 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ και άλλα 11 στον τέταρτο αγώνα της σειράς στο ΟΑΚΑ, προσφέροντας αναρίθμητες δεύτερες ευκαιρίες στους Καταλανούς.

Παράλληλα ενώ στα τρία πρώτα παιχνίδια της σειράς σούταραν με 40,6% στα τρίποντα (26/64), στα δύο τελευταία «έσπασαν» τα καλάθια έχοντας 1/16 χθες και 5/23 την περασμένη Πέμπτη, ήτοι μόλις 6/39 συνολικά και ποσοστό 15,3%.

Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη είχε την ατυχία να βρεθεί σε κακές βραδιές ο πρωταγωνιστής των τριών πρώτων αγώνων, Δημήτρης Διαμαντίδης: στα τρία πρώτα ματς της σειράς είχε 10,6 πόντους με καλά ποσοστά (3/5 δίποντα, 7/17 τρίποντα και 5/6 βολές), 4 ριμπάουντ, 2,6 ασίστ και 2 κλεψίματα κατά μέσο όρο, ενώ στα δύο τελευταία είχε 3 πόντους (3/6 δίποντα, 0/8 τρίποντα, καμία βολή), 4,5 ριμπάουντ, 4,5 ασίστ κι 1 κλέψιμο ανά αγώνα.

Στροφή στο πρωτάθλημα

Μετά τον άδοξο ευρωπαϊκό αποκλεισμό, στόχος του Παναθηναϊκού είναι το νταμπλ στην Ελλάδα, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από αυτή του Κυπέλλου. Το έργο δεν θα είναι εύκολο, καθώς ο Ολυμπιακός έχει εξασφαλίσει και μαθηματικά το πλεονέκτημα έδρας, συνεπώς η επιστροφή στο θρόνο της Α1 συνεπάγεται τουλάχιστον μία νίκη στο ΣΕΦ. Μέχρι τότε, ωστόσο, υπάρχει ακόμη τουλάχιστον ένας μήνας. Οι «πράσινοι» χρωστούν ακόμη δύο ματς, με Καβάλα στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ και Απόλλωνα στην Πάτρα που είχαν αναβληθεί λόγω Ευρωλίγκας, ενώ εκκρεμούν οι δύο τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, τη Μεγάλη Τρίτη με τον Κολοσσό στο κεκλεισμένων των θυρών ΟΑΚΑ και με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Περιθώρια για απώλειες δεν υπάρχουν, καθότι ο Πανιώνιος είναι μπροστά με τρεις βαθμούς (έχοντας όμως δύο παραπάνω ματς) και καραδοκεί για να αρπάξει τη δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου.

«Παράθυρο» μεταγραφής;

Μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό δεν αποκλείεται στον Παναθηναϊκό να τεθεί εκ νέου επί τάπητος ζήτημα απόκτησης ενός γκαρντ. Η περίπτωση αυτή έχει εξεταστεί εδώ και καιρό, μπήκε στο «ψυγείο» όσο υπήρχαν τα ματς με την Μπαρτσελόνα, αλλά πιθανώς να επανέλθει στο προσκήνιο για να είναι η ομάδα ενισχυμένη σε μία θέση που «πονά» εν όψει και των play offs. Υπάρχουν πολλές προτάσεις μάνατζερ, κυρίως για παίκτες που έχουν ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και… ψάχνουν δουλειά. Δικαίωμα μεταγραφής παίκτη έχει ο Παναθηναϊκός μέχρι και ένα 24ωρο πριν αρχίσουν τα play offs.
http://www.sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: