Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία με την τρόικα - ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ

Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία με την τρόικα
Δευτέρα 15 Απριλίου 2013
Εκτός απροόπτου σήμερα, και ύστερα από ενάμιση μήνα διαπραγματεύσεων, επικυρώνεται η συμφωνία με την τρόικα, μπαίνει στην τελική ευθεία η αποδέσμευση, μάλλον μέσα στον Απρίλιο, των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από τον Μάρτιο και ανοίγει ο δρόμος για την ...
αποδέσμευση επιπλέον 6 δισ. ευρώ το πιθανότερο τον Μάιο.
Πιθανόν έως το βράδυ, η τρόικα με ανακοινωθέν θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Μέσα στην ημέρα ο Πολ Τόμσεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, για την οποία απαιτήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο. Στη συνέχεια, η τρόικα, θα συντάξει τη νέα της ενδιάμεση έκθεση, που αναμένεται να είναι έτοιμη σε δύο με τρεις εβδομάδες, ώστε στο Eurogroup, πιθανόν της 13ης Μαίου, να δοθεί έγκριση για την αποδέσμευση, επιπλέον 6 δισ. ευρώ που «ξεκλειδώνουν» με την αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου, η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Επιπλέον αυτών, η Ελλάδα έχει να λαμβάνει και 7,2 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων, που είχαν προεγκριθεί τον Δεκέμβριο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και που αναμένεται να είναι διαθέσιμα, άμεσα, μαζί με τα 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου. Για τα 2,8 δισ. ευρώ και τα 7,2 δισ. η αποδέσμευση το πιθανότερο είναι να γίνει μέσω EuroWorkingGroup καθώς, σε αντίθεση με τα 6 δισ., δεν απαιτείται νέα, πολιτική, έγκριση σε επίπεδo Eurogroup. Η συμφωνία, εκτός από τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε ταμεία και Δημόσιο, το νέο πλαίσιο φορολόγησης των ακινήτων και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ύψους 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, χωρίς πρόσθετα, δημοσιονομικά μέτρα.
Επικυρώνεται σήμερα η συμφωνία με την τρόικα
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών
Το Σάββατο σε μια μαραθώνια σύσκεψη ο πρωθυπουργός και οι κυβερνητικοί εταίροι κλήθηκαν να βρουν τη «χρυσή τομή», κυρίως στο ζήτημα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, θέμα στο οποίο είχε «κολλήσει» η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Με την οριστικοποίηση του αριθμού των υπαλλήλων που θα απολυθούν και ανέρχονται σε 14.000 μέχρι το τέλος του 2014 δόθηκε η «απάντηση» στο επιτακτικό αίτημα της τρόικας, που φερόταν να πιέζει για 20.000 απολύσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι απολύσεις αποσυνδέονται από τις 25.000 διαθεσιμότητες, που θα γίνουν ούτως ή άλλως, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πάντως ότι οι απολυμένοι θα αντικατασταθούν στο σύνολό τους από νέους υπαλλήλους που θα επιλεχθούν με αξιοκρατικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απομάκρυνση περίπου 2.000 επίορκων υπαλλήλων που οι υποθέσεις τους βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Μια μέρα πριν την καθοριστική σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξη του στην «ΗτΣ», είχε αφήσει ανοικτό το «παράθυρο» για απολύσεις «με σεβασμό στους νόμους και το Σύνταγμα». «Θυμίζω ότι το Σύνταγμα δεν απαγορεύει να απολύθούν δημόσιοι υπάλληλοι που η οργανική τους θέση καταργείται» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά δίνοντας και το περίγραμμα της συμφωνίας για τις απολύσεις. Ξεκαθάρισε πάντως πως όλα θα γίνουν ύστερα και από αξιολόγηση θέσεων και προσωπικού, ενώ πρόσθεσε πως θα επιχειρηθεί και το «1 προς 1» δηλαδή «για κάθε έναν που απομακρύνεται σε αυτή τη φάση να προσλαμβάνεται ένας καινούργιος».
Δηλώσεις
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου και του Φ. Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το Σάββατο. «Όταν έχουμε στη χώρα 1,5 εκατομμύριο ανέργων, κατά πλειοψηφία νεών πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά μεγεθών που υπάρχει ανάμεσα στις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων και το 1,5 εκατομμμύριο ανέργων» επεσήμανε χαρακτηριστικά τονίζοντας πάντως πως για τις απολύσεις θα υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, όπως συνταξιοδότηση, εθελούσια έξοδος και επιβολή πειθαρχικής ποινής. Πρόσθεσε επίσης πως για κάθε έναν που θα φεύγει με αξιολόγηση «μπαίνει ένας νέος επιστήμονας για να εκσυγχρονίσουμε το Δημόσιο».
Με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στην αξιολόγηση και το σεβασμό του Συντάγματος. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε οι αντιρρήσεις τόσο του ίδιου όσο και του Αντώνη Μανιτάκη, που ήταν παρών στη σύσκεψη του Σαββάτου, εκάμφθησαν τελικά με τη δέσμευση αφενός ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, αφετέρου ότι θα αντικατασταθούν οι απολυμένοι με άξιο προσωπικό. «Δεν υπερασπίζομαι γενικώς και αορίστως κανέναν στο Δημόσιο, υπερασπίζομαι το Δημόσιο στη βάση του Συντάγματος» είπε ο κ. Κουβέλης προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε μια χώρα η οποία αποφασίζει να κόψει κεφάλια γενικώς και αορίστως για να υποκύψει στις επιταγές των συνεταίρων της».
Χρ. Σταϊκούρας: Kλείνουμε έως τη Δευτέρα
Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που συντόνισε τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών με την τρόικα καθώς ο κ. Στουρνάρας βρισκόταν στο Δουβλίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Κάνοντας λόγο για μια πολύ καλή συζήτηση, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους σε όλα τα πεδία, τον τρόπο με τον οποίο καλύψαμε το δημοσιονομικό κενό, για τις ρυθμίσεις δανείων και οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών, για τη μείωση της φορολόγησης ακίνητης περιουσίας, για την πρόβλεψη για αποχωρήσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους και την ισόποση, δηλαδή 15.000 προσλήψεων στο Δημόσιο, με αξιοκρατία, νέων υπαλλήλων.
«Μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ εκτιμώ ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας. Μία συμφωνία επωφελής για τη χώρα. Σε μια περίοδο διεθνούς αβεβαιότητας η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα βήμα βήμα και δημιουργεί θετικές προοπτικές», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Ο Π. Τόμσεν θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Παραμένει στην Ελλάδα καθώς είναι σήμερα ομιλητής σε συνέδριο του Economist, όπως επίσης και ο υπουργός Οικονομικών που επέστρεψε χθες το βράδυ από το Δουβλίνο, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup.
ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ  Της Ελ. Αρλαπάνου, του Ηλ. Μπενέκου και της Μ. Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: