Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Διώτης έχει συλληφθεί κατ΄επανάληψη ψευδόμενος

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιπποκράτους, η οποία του καταλογίζει σωρεία αντιφάσεων, η κατάθεση Διώτη στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής στην οποία θεωρεί ως «πιθανό» να παρέδωσε το αντίγραφο usb με την λίστα Λαγκάρντ στον κ. Ευ. Βενιζέλο όχι στα τέλη Ιουλίου - αρχές ...Αυγούστου 2011, όπως ήταν μέχρι τώρα γνωστό, αλλά νωρίτερα και συγκεκριμένα το απόγευμα της 8ης Ιουλίου 2011.

Η κατάθεση του κ. Διώτη προκάλεσε ερωτηματικά μεταξύ των βουλευτών σχετικά με την ακρίβεια όσων υποστηρίζει καθώς ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν δίστασε να πει ότι «δεν είναι απολύτως βέβαιος» για τον παραπάνω ισχυρισμό του.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, το πρωί της ίδιας ημέρας είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών στην οποία παραβρέθηκαν και οι δυο, ενώ ο κ. Διώτης τον επισκέφθηκε και το απόγευμα στην Βουλή λέγοντας ότι «δεν βρίσκω άλλο λόγο για να συναντηθούμε στη Βουλή, μετά από μία σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο υπουργείο». Επίσης, κατέθεσε ότι του παρέδωσε και κάποιες εκτυπώσεις για να έχει μια εικόνα για το περιεχόμενο του usb, αλλά δεν θυμόταν αν το έπραξε εκείνη την ημέρα ή άλλη. Παραδέχθηκε δε ότι «είχε ρίξει μια ματιά» στο αρχείο για να δει τι περιέχει το «στικάκι». Υπενθυμίζεται ότι η 8η Ιουλίου 2011 είναι η ημέρα που δημιουργήθηκε το αντίγραφο του usb, ενώ την προηγουμένη είχε ανταλλάξει e-mail με τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου από τα οποία προέκυπτε ότι υπήρχε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους καθώς και με τους κκ. Κ. Μπίκα και Γ. Παπανδρέου σχετικά με την τύχη της λίστας Λαγκάρντ.

Ο «περίεργος» ρόλος του κ. Ι. Δίωτη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τον οποίο είχε βάλει εξ αρχής στο στόχαστρο το ΠαΣοΚ, γίνεται όλο και πιο θολός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ιπποκράτους που τον κατηγορεί ότι έχει συλληφθεί κατ' επανάληψη ψευδόμενος, από τις πραγματογνωμοσύνες που γίνονται στο ψηφιακό υλικό.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι από τις καταθέσεις του ίδιου του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, προκύπτουν τα ακόλουθα κενά και ανακρίβειες.
Στην αρχή ο κ. Δίωτης είχε ισχυριστεί ότι έδωσε στον κ. Ευ. Βενιζέλο το usb που παρέλαβε από τον κ.Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο προτού αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών με τον ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2011. Επιπλέον είχε καταθέσει στους εισαγγελείς και στη Βουλή ότι δεν είχε κρατήσει αντίγραφο της λίστας και ότι το πρωτότυπο όπως το παρέλαβε από τον κ. Παπακωνσταντίνου το παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο.
Όταν έγινε η πρώτη πραγματογνωμοσύνη προέκυψε ότι το στικάκι που έδωσε ο κ. Δίωτης στον τότε υπουργό Οικονομικών και σημερινό πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ήταν ένα αντίγραφο το οποίο κατασκευάστηκε στις 8 - 7 - 2011.
Κατόπιν αυτής της αποκάλυψης, ο κ. Δίωτης αλλάξει το σενάριο των γεγονότων, και παραδέχεται ότι εκείνη την ημέρα πράγματι κατασκεύασε ένα αντίγραφο usb, με τα αρχεία της λίστας Λαγκάρντ, ζητώντας τη βοήθεια της συνεργάτιδός του κυρίας Μανέ. Είπε, επίσης, ότι με βάση τις οδηγίες που έλαβε από την κυρία Μανέ, κατά λάθος έσβησε το πρωτότυπο και κράτησε το αντίγραφο. Η κυρία Μανέ, στην κατάθεση της στην Επιτροπή τον διέψευσε.
Στη συνέχεια, λένε στην Ιπποκράτους, από την δεύτερη πραγματογνωμοσύνη που διενήργησαν οι ειδικοί της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε ότι το αρχικό usb που έδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Δίωτη και από το οποίο ο κ. Δίωτης κατασκεύασε το αντίγραφο στις 8 - 7 - 2011, είχε ανοιχτεί σε υπολογιστή του ΣΔΟΕ στις 6 - 7 - 2011 και είχε ανοιχτεί την 1 - 7 - 2011 από χρήστη που το είχε στη διάθεσή του στις 30 - 9 - 2010 (μια μόλις μέρα μετά την παράδοση του αρχικού cd από τους Γάλλους) και στις 5 - 2 - 2011, δηλαδή από χρήστη συνδεόμενο προφανώς με τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Δίωτης, αλλάζει ξανά την κατάθεση του και λέει ότι δεν παρέλαβε το usb από τον κ. Παπακωνσταντίνου πριν από τις 17 - 6 - 2011, δηλαδή πριν αυτός αποχωρήσει από το ΥΠΟΙΚ, αλλά μετά, στις 4 ή 5 - 7 - 2011, ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα ο κ. Βενιζέλος, ερήμην του οποίου γίνονταν οι συνεννοήσεις.
Στην νέα κατέθεση του στην προανακριτική επιτροπή, την Τρίτη, εμφάνισε ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον κ. Παπακωνσταντίνου στις 7 - 7 - 2011 από την οποία προκύπτει η μεταξύ τους επαφή και σχέση, αλλά και η ενημέρωση και συμμετοχή του τότε διοικητή της ΕΥΠ σε συνεννοήσεις για την περαιτέρω επεξεργασία του usb και την διερεύνηση του περιεχομένου του. Και πάλι ερήμην του νέου υπουργού!
Είναι χαρακτηριστικό, προσθέτουν στην Ιπποκράτους, ότι στα email αυτά ο κ. Δίωτης δεν θέτει κανένα ερώτημα για το αν ενημερώθηκε ο νέος υπουργός ούτε λέει αν θα τον ενημερώσει. «Προκειμένου, όμως, να δικαιολογήσει την επίσκεψή του στη Βουλή στις 8 - 7 - 2011, ισχυρίζεται ότι είναι πιθανόν να έχει ενημερώσει εκείνη την ημέρα τον κ. Βενιζέλο. Εκείνη όμως την ημέρα προετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Διοικητή της ΕΥΠ σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του με τον κ. Παπακωνσταντίνου! Άλλωστε, αν ήθελε να ενημερώσει το νέο υπουργό μπορούσε να το κάνει με άνεση όλο το πρωί της ίδιας μέρας 8 - 7 - 2011 που ήταν στο ΥΠΟΙΚ για μεγάλη σύσκεψη για θέματα φοροδιαφυγής», λένε στελέχη του ΠαΣοΚ.
Και φυσικά, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, μεταξύ 7 - 7 - 2011 και ενημέρωσης του νέου υπουργού, όπως έχει πει κατ' επανάληψη ο ίδιος ο κ. Δίωτης, μεσολάβησαν οι μέρες που ζητούσε συνάντηση και δεν μπορούσε να την έχει λόγω φόρτου εργασίας και οι μέρες που χρειάστηκε ο κ. Δίωτης για να επισκοπήσει το περιεχόμενο του usb για το οποίο ενημέρωσε ακροθιγώς τον νέο υπουργό αλλά και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λέγοντας ότι δεν παρατήρησε την ύπαρξη πολιτικών προσώπων και δεν συγκράτησε κρίσιμα ονόματα επιχειρηματιών.

Κατόπιν τούτων, η προανακριτική επιτροπή προσανατολίζεται να καλέσει τον κ.Γ. Παπανδρέου για να καταθέσει. Από τον γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, ενημερώνουν ότι ακόμα δεν έχουν κλήση από την επιτροπή και θα απαντήσουν για το τι θα πράξει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, όταν θα γίνει επίσημο το αίτημα.

Πηγη: ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: