Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ - Η «απολογία» του Ανδρέα Βγενόπουλου για την τραπεζική κρίση της Κύπρου - ΒΙΝΤΕΟ

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013
 
Ιδιαίτερα επικριτικός προς τις κυπριακές αρχές εμφανίστηκε ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, απορρίπτοντας τις ευθύνες προς το πρόσωπό του για την... τραπεζική κρίση στη χώρα.
Με ειρωνικό τόνο, μίλησε για «ξενυχτισμένους» και «κουρασμένους» αξιωματούχους από τις διαπραγματεύσεις, που είναι αμφίβολο το εάν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις.
Ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την καταστροφή στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «έχουν γίνει κωμικοτραγικοί χειρισμοί των αρχών, με κύρια ευθύνη του υπουργού Οικονομίας του κ. Σαρρή. Η Κύπρος πλήρωσε την ανεπάρκεια ενός κοινωνικοοικονομικού κατεστημένου που φρόντιζε τα συμφέροντά του και όχι του κυπριακού λαού».
«Δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, κάποιος πρόγραμμα για την Κύπρο, αλλά βλέπουμε αιφνιδιασμούς από ώρα σε ώρα και σπασμωδικές κινήσεις. Δεν έχει πειστεί κανένας ότι υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει στην Κύπρο τί γίνεται» είπε χαρακτηριστικά.
Για τις ευθύνες που του καταλογίζουν, ο κ. Βγενόπουλος είπε ότι «αυτά είναι αστεία πράγματα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο διογκωμένος τραπεζικός τομέας αφού η Κύπρος χρειάζεται άλλα 10 δισ. για τις δημοσιονομικές της ανάγκες». Παράλληλα επισήμανε ότι το 2009, έπειτα από τρία χρόνια παρουσίας στην Κύπρο ζήτησε από τις κυπριακές αρχές μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της κρίσης. «Θα πρέπει να δειευρύνουμε την παρουσία μας και σε άλλες χώρες, όχι μόνο εδώ και στην Ελλάδα για ασφάλεια» είχε ζητήσει τότε.
«Εάν η κρίση συνεχιστεί θα σταματήσει η ροή των καταθέσεων και δεν θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι τον κράτησαν «εγκλωβισμένο στην Κύπρο χωρίς καμία αλλαγή του θεσμικού πλαισίου», το οποίο είχε ζητήσει.
«Δεν υπήρξε καμία διάθεση από πλευράς Ορφανίδη (πρώην διοικητή  Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου) να ακούσει τα σοβαρά προβλήματα που υπήρχαν» σημείωσε.
O κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε ως «αστειότητες και ψεύδη τα σενάρια για θαλασσοδάνεια και ομόλογα από τη Deutsche Bank» επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα οι πληροφορίες για αγορές ομολόγων από τη γερμανική τράπεζα. «Tα αγοράσαμε από την αγορά  μας χωρίς καμία προμήθεια» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο τέως πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας είπε «ναι» στο κούρεμα των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI, «χωρίς να ξέρει τίποτα, χωρίς να έχει ιδέα» και «κατέστρεψε τις τράπεζες».
«Το Βατοπέδι έγινε πελάτης της τράπεζάς μου 2,5 χρόνια πριν από το υποτιθέμενο σκάνδαλο» τόνισε, προσθέτοντας ότι η Μονή δεν έχει αποπληρώσει το δάνειο.
«Οι Κύπριοι με μισούν, γιατί προσπάθησα να αλλάξω το κατεστημένο στην Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλη Σαρρή είπε ότι «δεν ξέρει τι του γίνεται» κανοντας αναφορά στη σύλληψή του στα Κατεχόμενα για «ανάρμοστες πράξεις με ανήλικο Τουρκοκύπριο», ενώ είπε ότι «έκανε καταστροφικές ενέργειες για τη Λαϊκή Τράπεζα».
Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου δυσφήμισε την τράπεζά του για να πάρει η Τράπεζα Κύπρου τις καταθέσεις της. «Οι υπάλληλοι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου απέσυραν επιδεικτικά τις καταθέσεις τους και κινδυνολογούσαν» είπε ακόμα. «Οι άνθρωποι που ανέλαβαν τη Λαϊκή μετά την αποχώρησή μου είναι άσχετοι. To κατεστημένο της Κύπρου έδιωξε τους Έλληνες από την Τράπεζα» ανέφερε.
«Οι άσχετοι είπαν "ναι" για να συμμετάσχουν στο PSI ομόλογα που δεν ήταν καθαρά. Εγώ παρέδωσα μια τράπεζα υγιέστατη, Η διοίκηση του κυπριακού δημοσίου οδήγησε τη Λαϊκή στη χρεοκοπία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, έκανε λόγο για «φασισμό» στα media της Κύπρου, καταγγέλλοντας ότι ήθελαν να τον φιμώσουν.
«Κατεστημένο στην Κύπρο είναι ο Σαρρής, η τότε  διοίκηση Τράπεζας Κύπρου και η τότε διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Έβαλαν πρόεδρο κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Μιλόσεβιτς» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «δεν με ήθελαν διότι ήμουν Έλληνας».
«Όλοι οι ρώσοι ολιγάρχες και τα μεγάλα συμφέροντα ήταν στην Τράπεζα Κύπρου» σημείωσε.
«Αν με καλέσει η κυπριακή Βουλή, έχω πολλά να πω και να αποκαλύψω» είπε χαρακτηριστικά. «Δικαίως είχα αποκαλέσει τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Ορφανίδη "δικτάτορα χωρίς γνώσεις"» πρόσθεσε.
«Δεν είχα ποτέ μισθό στην Κύπρο. Τα περισσότερα τα πλήρωνα από την τσέπη μου» είπε ακόμα προσθέτοντας ότι δεν είχε ποτέ δάνειο».
Στην Ελλάδα έχουν γίνει «άριστες» κινήσεις στον τραπεζικό τομέα, συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι εάν η Κύπρος είχε έναν Προβόπουλο, δεν θα είχε φτάσει στη σημερινή κατάσταση.http://newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: