Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και η δεύτερη ημερίδα στο Επιμελητήριο Πιερίας «Σχέδιο Απασχόλησης για την Πιερία»

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 Τοπικά
Κατάμεστη η αίθουσα συνεδριάσεων από ανέργους που έσπευσαν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και τα οφέλη του.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη ενημερωτική ημερίδα για το «Σχέδιο Απασχόλησης Πιερίας», η οποία πραγματοποιήθηκε στο...
Επιμελητήριο Πιερίας την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013.
Την ημερίδα που στόχο είχε την ενημέρωση των ανέργων που έχουν υποβάλλει ή προτίθενται να υποβάλλουν αίτηση για το πρόγραμμα, παρακολούθησαν περισσότεροι από 90 άνεργοι, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.
Τους παρευρισκόμενους χαιρέτισε εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Α' Αντιπρόεδρος κ. Μάρκος Κουλούμογλου, ενώ την ενημέρωση ανέλαβαν τα στελέχη της «Πιερικής Αναπτυξιακής» κ. Νίκος Διαμαντίδης και κ. Κατερίνα Κολοκάτση, καθώς και το στέλεχος της «Γνώσης Α.Μ.Κ.Ε.» κ. Βασιλική Δημητρίου.
Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που καταγράφονται ως βασική επίπτωση της κρίσης επεσήμανε ο κ. Κουλούμογλου προσθέτοντας πως για την αντιμετώπισή τους δημιουργήθηκαν τα Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις κατάρτισης και επιμόρφωσης, πρακτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εξειδικευμένες υπηρεσίες έρευνας για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.
Ο Α' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου ευχαρίστησε τους συμπράττοντες φορείς και όλους όσοι εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος.
«Πιστεύω πως θα καταβληθεί η μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί το ζητούμενο του έργου που είναι οι ωφελούμενοι να μπορέσουν να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθούν από επόμενα προγράμματα και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις διαπιστωμένες ανάγκες τοπικών επιχειρήσεων, απ' όπου θα απορροφηθούν», υπογράμμισε ο κ. Κουλούμογλου.
Τη δράση «Σχέδιο Απασχόλησης Πιερίας» παρουσίασε ο κ. Διαμαντίδης, ο οποίος επεσήμανε τα γενικά χαρακτηριστικά του έργου και τις δράσεις που περιλαμβάνει, όπως εκπονήσεις μελετών, δράσεις δικτύωσης, πληροφόρησης, ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι 24 μήνες και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ενώ μπορούν να συμμετέχουν σ' αυτό όλες οι κατηγορίες των ανέργων. Βασικός στόχος είναι η υποστήριξη των ανέργων και η αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων τους, μέσω της κατάρτισης και της συμβουλευτική που προσφέρει η συγκεκριμένη δράση.
Πιο αναλυτικά, το πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλαμβάνει:
α) Παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης διάρκειας 70 ωρών, με εκπαιδευτικό επίδομα 5 ευρώ την ώρα (450 ευρώ), για την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων
* στον τομέα μεταποίησης τροφίμων-ποτών (20 ωφελούμενοι),
* στον τομέα παροχής υπηρεσιών με έμφαση στις ΤΠΕ (20 ωφελούμενοι),
* στον τομέα του εμπορίου (τεχνικοοικονομικά στελέχη εμπορικών επιχειρήσεων) (20 ωφελούμενοι),
* στους τομείς εναλλακτικών μορφών ενέργειας και προϊόντων-υπηρεσιών πράσινης οικονομίας (25 ωφελούμενοι),
* επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων σε θέματα καινοτόμου επιχειρηματικότητας (50 ωφελούμενοι).
β) Παρακολούθηση προγραμμάτων συνοδευτικής επιμόρφωσης διάρκειας 48 ωρών
* απόκτησης οριζόντιων προσόντων πριν την πρόσληψη (40 ωφελούμενοι),
* επιχειρηματικότητας (35 ωφελούμενοι),
* κοινωνικής οικονομίας (20 ωφελούμενοι).
Τις έννοιες της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας ανέλυσε η κ. Κολοκάτση εξηγώντας τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και το καθεστώς που τις διέπει.
Η κ. Κολοκάτση αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και διευκρίνισε πως για εκείνους που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία δικής τους επιχείρησης ή συμμετοχή σε Κοιν.Σ.Επ. έχει δοθεί παράταση υποβολής αίτησης ως τις 29 Μαρτίου 2013.
Πέρα από την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη συμβουλευτική των ανέργων βασικό στόχο αποτελεί και η παρακολούθησή τους μετά το τέλος του προγράμματος ώστε να απορροφηθούν σε θέσεις εργασίας ή να υποβοηθηθούν στη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης.
Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου ανέλυσε τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας στις σημερινές συνθήκες οικονομικής κρίσης. Όπως υπογράμμισε, το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει με τις γυναίκες και τους νέους να πλήττονται ιδιαίτερα.
Οι επιχειρήσεις μειώνουν τα κόστη παραγωγής και εργασίας, εισάγουν νέες τεχνολογίες και ζητούνται νέες ειδικότητες. Μέσα από το πρόγραμμα επιδιώκεται να μειωθούν οι επισφάλειες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας.
Επιπλέον, η κα Δημητρίου συμβούλεψε τους ανέργους για τους τρόπους που μπορούν να αναδείξουν τα προσόντα τους, να πληροφορηθούν για ευκαιρίες, να συντάξουν και να προωθήσουν το βιογραφικό τους και να μην παραμένουν μακριά από την αγορά εργασίας εκμεταλλευόμενοι σεμινάρια κατάρτισης, θέσεις προσωρινής απασχόλησης, εθελοντική εργασία κ.τ.λ.
Οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν προκειμένου να περάσουν από συνέντευξη, ενώ τόσο ο κ. Διαμαντίδης όσο και η κ. Κολοκάτση τόνισαν πως μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες από τα γραφεία της «Πιερικής Σύμπραξης» (16ης Οκτωβρίου 17Β, Κατερίνη), αλλά και την ιστοσελίδα της εταιρείας (www.pierikisympraxi.gr) και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: