Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ετήσια συνεστίαση του κόμματος Ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών

 Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 Τοπικά

Τους άξονες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ παρουσίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης στην ετήσια συνεστίαση του κόμματος. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η ακύρωση των μνημονίων, η διαγραφή του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Τον κ. Λαφαζάνη υποδέχθηκαν καλωσόρισε ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κ. Ζάννας ο οποίος ...
τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελεί την πρόταση εξόδου της Ελλάδας από την καταστροφική πολιτική των μνημονίων που οδήγησαν και συνεχίζουν να οδηγούν το λαό στην εξαθλίωση.
Στην ίδια εκδήλωση το λόγο πήρε και η υπεύθυνη του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Μούσες Πιερίων» κ. Γ. Ραπτοπούλου, που αναφέρθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην πρωτοβουλία ίδρυσης του πρώτου κοινωνικού συνεταιρισμού Γυναικών στην Πιερία και στην πορεία του μέχρι σήμερα.
Ο κ. Λαφαζάνης
Ο κ. Λαφαζάνης ανέπτυξε βασικά σημεία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για την έξοδο της χώρας από την αδιέξοδη πολιτική των μνημονίων, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σήμερα το φόβητρο των συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Ο μεγάλος στόχος μας, είπε ο κ. Λαφαζάνης είναι μια κυβέρνηση Αριστεράς, με συνεπές, αντιμνημονιακό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Μια κυβέρνηση που όπως είπε θα δώσει στο λαό την πραγματική εξουσία και θα ανοίξει δρόμους ελευθερίας, δικαιοσύνης και κοινωνικοποίησης στην Ελλάδα.
Χαρακτήρισε βαθύ σκοτάδι τα 3 μνημόνια που οδήγησαν σε πραγματικό ναυάγιο την ελληνική οικονομία και σε ένα πλήρες και απόλυτο αδιέξοδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που έχει εναλλακτικό πρόγραμμα, δίνει διέξοδο και προτείνει εύρος συμμαχιών για τον απεγκλωβισμό της χώρας.
Αναφερόμενος στις ενστάσεις που διατυπώνονται σε ο,τι αφορά το γεγονός ότι μια κυβέρνηση αριστερή αν δεν ανατρέψει τον καπιταλισμό θα είναι απλώς διαχειριστής της εξουσίας και θα αφομοιωθεί από το σύστημα, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως τέτοιοι κίνδυνοι σαφώς υπάρχουν, όμως πέρα από τους όποιους κινδύνους μια κυβέρνηση αριστεράς μπορεί να γίνει το μεγάλο εργαλείο αν ακολουθηθεί αταλάντευτα το πρόγραμμα της.
Η δεύτερη ένσταση όπως είπε ο ίδιος έγκειται στο γεγονός ότι η Αριστερά δεν μπορεί να σπάσει τις προκαταλήψεις του λαού, δεν μπορεί να κερδίσει, έχει όριο στην επιρροή της και γι' αυτό θα πρέπει να δεχθεί σχήματα κυβέρνησης κεντροαριστερά ή αριστεροδεξιά. Δεν θα υποκύψουμε, απάντησε ο κ. Λαφαζάνης, για το δέλεαρ μιας εξουσίας σε μια κυβέρνηση που θα σπαραχθεί μέσα από τις αντιφάσεις της.
Ως Αριστερά, συμπλήρωσε, φτάσαμε στο 27% και ως Αριστερά μπορούμε και θα πάμε ακόμη ψηλότερα και να προκαλέσουμε χιονοστιβάδα πολιτικών και κοινωνικών ανακατατάξεων.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στη συνέχεια ο κ. Λαφαζάνης αναφέρθηκε σε 7 καίρια σημεία του ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου όπως είπε προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
1. Ακύρωση άμεσα των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, χωρίς διαπραγμάτευση. Θα το κάνουμε, είπε, γιατί αν δεν καταργηθούν δεν θα υπάρχει ούτε προοπτική ούτε επιβίωση.
2. Διαγραφή του δημόσιου χρέους και ρύθμιση έως διαγραφή του ιδιωτικού χρέος, ιδιαίτερα για τις ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες. Ο κ. Λαφαζάνης είπε πως το συνολικό χρέος της χώρας, δημόσιο και ιδιωτικό αγγίζει τα 500 δις, που δεν μπορεί να αποπληρωθεί, δεν είναι βιώσιμο και ο μόνος τρόπος για να γίνει είναι να εξοντωθεί η Ελλάδα και οι Έλληνες.
Η διαγραφή του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα γίνει σε πρώτο χρόνο με διαπραγμάτευση, όπως είπε, αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί θα γίνει μονομερώς.
3. Εθνικοποίηση - Κοινωνικοποίηση των Τραπεζών με ένα νέο τραπεζικό σύστημα που θα βασίζεται σε επενδυτικούς και κοινωνικούς στόχους.
4. Στη σεναριολογία της καταστροφής, σε περίπτωση που διακοπεί η χρηματοδότηση από τους δανειστές, ο κ. Λαφαζάνης είπε πως δεν θα το τολμήσουν οι ίδιοι οι δανειστές, αφού τα χρήματα που δανείζουν σήμερα στην Ελλάδα δεν αφορούν μισθούς, συντάξεις και παροχές αλλά ουσιαστικά τα χρήματα για την αποπληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων της Ελλάδας προς τους ίδιους τους δανειστές. Οπότε, η διακοπή της χρηματοδότησης, όπως είπε, δεν θα έχει άλλο θύμα από τους ίδιους τους δανειστές. Θα το τολμήσουν, διερωτήθηκε, ή θα σκεφτούν διαφορετικά; Κι αν ακόμη αυτό συμβεί θα δημιουργήσουν ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη.
5. Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις υγειών και δυναμικών επιχειρήσεων
6. Δημιουργία νέου δημόσιου τομέας στην Ελλάδα.
7. Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με τη δημιουργία ισχυρής παραγωγικής βάσης που θα στηρίξει και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης σε κρίσιμους τομείς, όπως ο πρωτογενής τομέας.
Η Ελλάδα, είπε κλείνοντας ο κ. Λαφαζανης, χρειάζεται μια άλλη διακυβέρνηση, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, δημοκρατία βάθους. Είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, το έκανε εξάλλου και άλλες φορές στην ιστορία της, το 1821, το 1940. Να το τολμήσουμε και τώρα, η Ελλάδα μπορεί ξανά να πρωτοπορήσει, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: