Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Θρίλερ η εκλογική μάχη στην Ιταλία

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ιταλία καθώς οι αντικρουόμενες προβλέψεις για τα αποτελέσματα θέτουν εκ...
νέου το ζήτημα ενός “κοινοβουλευτικού αδιεξόδου” στο επίκεντρο των συζητήσεων. Αν επαληθευτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως αναφέρει το Reuters, δεν αποκλείεται η ακυβερνησία στην Ιταλία που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα κρίση στην ευρωζώνη. 
Στελέχη της κεντροαριστεράς σημειώνουν πως σε περίπτωση αδιεξόδου τότε η Ιταλία θα μείνει ακυβέρνητη και ενδέχεται να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση. 
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα της κεντροαριστεράς και του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για την Κάτω Βουλή, ωστόσο δημοσκόπηση της RAI δείχνει επικράτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Γερουσία, η οποία έχει ανάλογη νομοθετική δύναμη με την Κάτω Βουλή. 
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της RAI η κεντροαριστερά απέχει πολύ από μια πλειοψηφία στη Γερουσία, ακόμα και σε περίπτωση συμμαχίας με τον Μόντι, ο οποίος είδε τα ποσοστά του κεντρώου συνασπισμού που ηγείται να κατρακυλούν και να εκλέγει μόλις 19 από τους 315 γερουσιαστές έναντι 65 του κινήματος των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. 
Τα αποτελέσματα για τη Γερουσία θα ανακοινωθούν πριν από τα τελικά αποτελέσματα για την Κάτω Βουλή. Οι τελευταίες προβλέψεις έρχονται σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έδειχναν προβάδισμα της Κεντροαριστεράς και στη Γερουσία. 
Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls η κεντροαριστερά είχε προβάδισμα 5 έως 6 μονάδες έναντι της κεντροδεξιάς και σε Γερουσία και στην Κάτω Βουλή, ενώ ο Μπέπε Γκρίλο καταλαμβάνει την τρίτη θέση. Ωστόσο τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα μείωσαν τη διαφορά μεταξύ κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς, ενώ δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμα και επικράτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Γερουσία. Με καταμετρημένο το 50% των εκλογικών τμημάτων, όπως αναφέρει το Reuters, η κεντροαριστερά συγκεντρώνει το 32,7% έναντι 29,5% της κεντροδεξιάς στη Γερουσία. 
Το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας δίνει ισχυρή πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα στην Επικράτεια στην Κάτω Βουλή, ωστόσο οι έδρες στη Γερουσία δίνονται με βάση την περιοχή και η κατανομή είναι περισσότερο περίπλοκη. Σύμφωνα με τους αναλυτές το αποτέλεσμα στη Γερουσία θα κριθεί από τις σημαντικές περιφέρειες. Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίζει τρεις από αυτές, τη Λομβαρδία τη Σικελία και τη Καμπανία. Δημοσκόπηση του τηλεοπτικού σταθμού Sky δείχνει πως η Κεντροδεξιά προηγείται στη Λομβαρδία με 38,8% έναντι 27,6% της κεντροαριστεράς. 
Αρνητικά αντέδρασαν τα διεθνή χρηματιστήρια στις πληροφορίες για άνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ενδεχόμενο ακυβερνησίας. Όπως σημειώνει το Reuters μια σταθερή κυβέρνηση αναγνωρίζεται από τις αγορές ως η “καλύτερη εγγύηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ιταλία, μια οικονομία ζωτικής σημασίας και για τη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης”. 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στόχος του Μπερλουσκόνι είναι να κερδίσει τη Γερουσία ώστε να εμποδίσει μια κεντροαριστερή διοίκηση. Το πρώτο σημάδι της πολιτικής αναταραχής που προκαλείται στην Ιταλία είναι η άνοδος του spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου που από τις 260 μονάδες βάσης ανήλθε στις 280. 
“Οι προβλέψεις δείχνουν πως οδεύουμε σε μια κατάσταση ακυβερνησίας”, δήλωσε ο Μάριο Σέτσι υποψήφιος με το κεντρώο συνασπισμό του Μόντι, ενώ ο Στέφανο Φασίνα, οικονομικός σύμβουλος του Μπερσάνι της κεντροαριστεράς τόνισε πως “το πιθανότερο σενάριο από τις προβλέψεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα είναι να μην υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και φαίνεται πως θα πρέπει να επιστρέψουμε στις κάλπες”. 
«Αναγνωρίζουμε τα βήματα προς τα εμπρός που έγιναν από τον Μάριο Μόντι, αλλά για να σχολιάσουμε περαιτέρω τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ιταλία, θα πρέπει να περιμένουμε. Η Ιταλία είναι σύμμαχος επί μακρόν και η φιλική σχέση θα συνεχίσει όποιο και να είναι το αποτέλεσμα» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με όσα γράφει η Repubblica.
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, φανατικός πολέμιος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε: «Οι πολίτες εκφράστηκαν. Τώρα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα και να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση». tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: