Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Αποζημιώσεις για πτώση δέντρων

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013
Αποζημιώσεις οφείλουν να καταβάλλουν οι δήμοι όταν, εξαιτίας έντονης κακοκαιρίας ή λόγω της κακής συντήρησης, πέφτουν δέντρα τραυματίζοντας πολίτες, προκαλώντας βλάβες σε οχήματα, σε τοίχους ή μάντρες σπιτιών κ.λπ.
Με απόφαση του Διοικητικού...
Πρωτοδικείου Αθηνών, κρίθηκε ότι οι δήμοι είναι αποκλειστικά αρμόδιοι για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία χώρων πρασίνου, υπαίθριων κοινόχρηστων χώρων και των δεντροστοιχιών. Οι υπηρεσίες τους πρέπει να ελέγχουν προληπτικά την κατάσταση των μεγάλων δέντρων και εάν διαπιστώσουν κίνδυνο πτώσης τους, να βάζουν προειδοποιητικές πινακίδες, να εκκενώνουν τον περιβάλλοντα χώρο απαγορεύοντας τη διέλευση πεζών και οχημάτων και να κόβουν έγκαιρα το επικίνδυνο δέντρο.
Αποκρούοντας τον ισχυρισμό του δήμου ότι η πτώση μεγάλου πεύκου στην Ηλιούπολη πριν από 7 χρόνια οφειλόταν στις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα και σε σπάσιμο αγωγού της ΕΥΔΑΠ, το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να καταβάλει ο δήμος αποζημίωση 4.000 € (συν τους νόμιμους τόκους μιας 5ετίας) σε 5 άτομα για τις υλικές ζημιές, τον τραυματισμό και την ηθική βλάβη που υπέστησαν (ψυχική ταλαιπωρία κ.λπ.). Πέφτοντας το δέντρο τραυμάτισε δύο πολίτες, προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε δύο Ι.Χ., κατέστρεψε μια καγκελόπορτα και μια μάντρα. Πολίτες είχαν ζητήσει λίγα χρόνια πριν την κοπή του πεύκου λόγω της μεγάλης κλίσης, αλλά ο δήμος κρίνοντας ότι είναι υγιές και σταθερό, απέφυγε να το κόψει.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: