Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΝΕΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Απογοητευμένοι από το «πακέτο» της κυβέρνησης οι αγρότες

Απογοητευμένοι από το «πακέτο» της κυβέρνησης οι αγρότες

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου  2013
Απογοητευμένοι δηλώνουν οι αγρότες από τις προτάσεις της κυβέρνησης, που εγκρίθηκαν στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη των πολιτικών ...
αρχηγών και προαναγγέλουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, απόφαση που αναμένεται να ληφθεί σε νέα πανελλαδική συνέλευση, την Κυριακή, στη Λάρισα.

Απογοητευμένοι από το «πακέτο» της κυβέρνησης οι αγρότες
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, τόσο ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, όσο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, Κ. Τζέλας, υποστήριξαν κι εκείνοι ότι στην ουσία δεν ικανοποιήθηκε κανένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Βαγγέλη Μπούτα, ο οποίος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, κάλεσε όλους τους αγρότες και τους φορείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση το Σάββατο το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου, με πορεία στη συνέχεια προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, όπου πραγματοποιείται η Zootechnia.
Όπως είπε ο κ. Μπούτας, κανένα από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματα των αγροτών. «Ούτε καν μας ανακουφίζουν» σχολίασε και υποστήριξε ότι «στόχος της πολιτείας είναι να μπερδέψει την κοινή γνώμη, που συντάσσεται για πρώτη φορά τόσο δυναμικά στο πλευρό των αγροτών, ύστερα από πολλά χρόνια».
Επισημαίνοντας ότι οι αγρότες δεν ζητούν χρήματα και τα αιτήματά τους αφορούν στην επιβίωσή τους, ο κ. Μπούτας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση πως «ο αγώνας μας δεν έχει κομματική σκέπη και σκοπός μας είναι να συγκροτηθεί μια λαϊκή συμμαχία, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την οποία υπαγορεύουν ΕΕ και μνημόνια».
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, παρουσιάζοντας σήμερα τις προτάσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει «ό,τι ήταν εφικτό» από τα προβλήματα των αγροτών.
Την Κυριακή, οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας καλούνται να συμμετάσχουν σε πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, προκειμένου να καθορίσουν από κοινού τη μορφή κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους.
Την Παρασκευή συνεδριάζουν οι αγρότες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής
Από την πλευρά τους, οι αγρότες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, που είχαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, δήλωσαν ότι θα συνεδριάσουν το μεσημέρι της Παρασκευής στα «Πράσινα Φανάρια» για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
«Ο υπουργός μας άκουσε, λύσεις δεν έδωσε. Η πρόταση της συντονιστικής αύριο θα είναι να επιδιώξουμε συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο εκπρόσωπος της επιτροπής αγώνα, Χρήστος Τσιλιάς.
Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα, όταν εκπρόσωποι Σερραίων αγροτών θέλησαν να συζητήσουν με τον εξερχόμενο από τη συνάντηση, κ. Τσαυτάρη, ο οποίος και θα κατευθυνόταν σε άλλη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του.
Ο κ. Τσαυτάρης και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου τους δέχτηκαν για λίγο σε άλλη αίθουσα - καθώς η άλλη σύσκεψη συνεχιζόταν - και τους εξήγησαν τη στενότητα χρόνου, αντιτείνοντας να τους δεχτεί ο κ. Τσαυτάρης άλλη μέρα, «ακόμη και αύριο, μεθαύριο», ακόμη και στις Σέρρες. Το γεγονός εξαγρίωσε τους εκπροσώπους των Σερραίων αγροτών, που αφού κατήγγειλαν έντονα «διακριτική» μεταχείριση σε βάρος τους, αποχώρησαν.
«Δεν αρνείται κανένας τον διάλογο, κανένας, ούτε εγώ, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε όλα τα ιδιαίτερα προβλήματα του κάθε κλάδου για να δούμε πώς θα τα αντιμετωπίσουμε, δεν μπορεί να γίνεται όμως ανοργάνωτα και έξω από τα προγράμματα. Είμαι υποχρεωμένος να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα, υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συνέχισε:
«Είπα ο ίδιος αν δυσκολεύονται να πάω ο ίδιος στις Σέρρες, όπως γυρίζω και όλη την Ελλάδα και να συζητήσω και τα εξειδικευμένα προβλήματα και των Σερρών δεν μπορεί όμως να γίνεται ανοργάνωτα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις καταγγελίες των Σερραίων αγροτών για «διαφορετική αντιμετώπιση» ο κ. Τσαυτάρης το αρνήθηκε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες : «Είναι γραμμένα αυτά που είπαμε, απλά επεξηγούμε τις θέσεις μας».
Σε άλλη ερώτηση, για την καταγγελία των Σερραίων «γιατί δεν έγινε κοινή η συνάντηση» απάντησε ο κ. Καράογλου, διευκρινίζοντας ότι το ραντεβού με τον κ. Τσαυτάρη, κλείστηκε μέσω του ιδίου, μετά από αίτημα των αγροτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής «για εξειδικευμένα προβλήματα», που «δεν είναι κοινά για όλους» και ότι παρόλο που ο κ. Τσαυτάρης δεν είχε χρόνο προθυμοποιήθηκε να τους χαιρετίσει και αυτούς και να τους ακούσει προγραμματισμένα σε επόμενη συνάντηση.ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: