Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

H σοφία του πλήθους - Το πλήθος δεν ψεύδεται…. Στα social media βλέπουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει, τι ειδήσεις αναπαράγει, σε τι ερεθίσματα αντιδρά, τι λόγια χρησιμοποιεί..

http://www.energyartweb.gr/images/stories/social-media.png 

Τρίτη 05 Ιουνίου 2012
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά κι αυτήν την εβδομάδα την πρωτιά στο διαδίκτυο με 28%, πλέοντας όμως σε μια θάλασσα όπου το κύμα φουσκώνει διαρκώς. Οι εμφανίσεις των στελεχών του στα ΜΜΕ δημιουργούν ταραχή με τις αλληλοσυγκρουόμενες...
δηλώσεις τους, όπου τα νέα φορολογικά "χαράτσια αριστερής κοπής" δίνουν και παίρνουν. "Το μπουλούκι πρέπει να γίνει τακτικός στρατός", λέει ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά το ασκέρι δεν μαζεύεται εύκολα. Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από την παρουσίαση του "κυβερνητικού προγράμματος" από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όπως ήταν αναμενόμενο, δέχτηκε ομοβροντίες πανταχόθεν, με βασική επωδό ότι η πρότασή του είναι "η σίγουρη συνταγή εξόδου από το Ευρώ και την Ευρώπη". Η ανταπάντηση εστιάστηκε αμενόμενα στην "επιχειρούμενη κατατρομοκράτηση του λαού" -παλιά και δοκιμασμένη συνταγή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η οριστική επιλογή ρήξης με την Ευρώπη με την ακύρωση του Μνημονίου και καταγγελίας της σύμβασης μεγάλωσε τις ανησυχίες πολλών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ψιθυρίζουν ότι αυτή η επιλογή "βοηθάει" ν´ αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά στις εκλογές, που μάλλον δημιουργεί στην ηγεσία του εφιάλτες αντί για ενθουσιασμό.   

Τα συνοικέσια στο χώρο της "δεξιάς πολυκατοικίας" διατηρούν τη ΝΔ στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των χρηστών του Διαδικτύου, με ποσοστό 24%. Χωρίς να δημιουργείται ορατό ρεύμα επιστροφής, η προσχώρηση της Ντόρας Μπακογιάννη και η διαφαινόμενη διάλυση του ΛΑΟΣ δημιουργούν τις πρώτες δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων για το χειμαζόμενο και πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς. Με το σπάσιμο του «ταμπού» των μη επιθέσεων κατά της αριστεράς που είχε επιβληθεί απο τον ιδρυτή του κόμματος φαίνεται πως η ΝΔ οδηγείται στην οριστική επιλογή του ιδεολογικού και πολιτικού της αντιπάλου, που δεν είναι άλλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τα αμήχανα αρχικά βήματα αντιμετώπισής του, όλα δείχνουν ότι συγκροτεί ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής αποδόμησής του, εγκαταλείποντας τις αντικομμουνιστικές κορώνες περί επικείμενου "κομμουνιστικού κινδύνου" που φαίνεται ότι αποτελούσαν επιρροή των νεοεισελθόντων "αστέρων" από τον ΛΑΟΣ. Φαίνεται πως οι "νοικοκυραίοι" από όλο το πολιτικό φάσμα αρχίζουν πλέον να σκέφτονται σοβαρά ότι η αποτροπή της πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την εξασφάλιση της πρωτιάς απο τη ΝΔ. Έτσι, η πορεία προς τις εκλογές μοιάζει συναρπαστική, εν μέσω φόβων αποσταθεροποίησης, κατάρρευσης των εσόδων, αλλά και αντιδράσεων από όσους συμπληρώνουν τις νέες φορολογικές δηλώσεις.

Στην τρίτη θέση με 23% βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, μάλλον οριστικά "πρώην" κόμμα εξουσίας. Χωρίς προσανατολισμό, με διαρκείς αλλαγές πορείας που μπερδεύουν ακόμη και τα λεγόμενα "κορυφαία" στελέχη του, με έναν παλαιομοδίτικο "διμέτωπο" που μοιάζει να ενδιαφέρει ελάχιστα τους πολίτες, μοιάζει ξεχασμένο γι’ αυτές τις εκλογές, με μοναδικό στόχο να αποτρέψει τον περαιτέρω καταποντισμό του. Προς το παρόν, βασικό μέλημα του Ευάγγελου Βενιζέλου φαίνεται να είναι η απαγόρευση εισόδου των γνωστών στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που ίσως σχηματιστεί μετά τις εκλογές, με προσπάθεια να τους εκθέσει ότι έλκονται μόνον απ’ τις "καρέκλες" της εξουσίας. Από τη μεριά τους, τα στελέχη είτε κάνουν "λευκή απεργία" ενδιαφερόμενα ελάχιστα για τις εκλογές -όσοι εξελέγησαν στις 6 Μαΐου στρογγυλοκάθησαν στις λίστες εκλογής κι όσοι δεν εξελέγησαν δεν έχουν κανένα λόγο να τρέχουν και να ακούν τα σχολιανά τους απ’ τον κόσμο- είτε προαναγγέλλουν την πλήρη "αυτοδιάλυση" του Κινήματος μετά τις εκλογές. Με όλα αυτά, το εύλογο ερώτημα "γιατί να ψηφίσει κάποιος ένα Κόμμα που ο αρχηγός του το ονόμασε "σάπιο" και τα στελέχη του λένε ότι δεν θα υπάρχει μετά τις εκλογές" φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν από τους εν πλήρει συγχίσει τελούντες πρωτοκλασάτους.

Στην τέταρτη θέση, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ οφείλει το 9% της στον απόηχο των γεγονότων της Πάτρας και στην προσαγωγή βουλευτών της, όπως και «της κόρης του αρχηγού». Δεν είναι λίγοι όσοι στα πρόσφατα επεισόδια όπως και στους καθημερινούς ξυλοδαρμούς έγχρωμων μεταναστών βλέπουν μια προβολή του κοντινού μέλλοντος της Ελλάδας σε συνθήκες κατάρρευσης. Πιθανολογείται πως οι συμμορίες και τα Καλάσνικωφ θα αναλάβουν τον πρώτο ρόλο σε μια χώρα ανομίας με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό και την οικονομία. Οψόμεθα...

Στην πέμπτη θέση με 7%, το ΚΚΕ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δείχνει σημάδια εκνευρισμού και κατάρρευσης. Ο κραταιός μηχανισμός του φαίνεται να μην μπορεί να ανασχέσει ένα κύμα φυγής υποστηρικτών, κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η συμπεριφορά της ηγεσίας του μαρτυρά προσπάθειες κόμματος που πασχίζει να μπει στη Βουλή! Η αγωνία είναι εμφανής, η "γραμμή" δεν αποδίδει και οι παραδοσιακές μέθοδοι κινητοποίησης μοιάζουν πολύ μακριά απ’τις εκλογικές απαιτήσεις της εποχής. Οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις εκλογές θα δείξουν αν το ιστορικό Κόμμα θα συνέλθει ή θα μπει στο πολιτικό περιθώριο. Πάντως, η φράση της Αλέκας Παπαρήγα για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "περιμέναμε Σοβιέτ και μας προέκυψε Σημίτης" αδιαμφισβήτητα έγραψε!

Η μέχρι στιγμής ανθεκτική δημοσκοπικά ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στην έκτη θέση με 6%. Ο κόσμος φαίνεται να μην της καταλογίζει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ οι ψηφοφόροι της δείχνουν να σκέφτονται ότι μπορεί, έστω δύσκολα, να είναι ένας σταθεροποιητικός πόλος, αποτρεπτικός της ενδεχόμενης μετεκλογικής ακυβερνησίας. Δίνει σκληρό αγώνα επιβίωσης ανάμεσα στις "μυλόπετρες" του νέου διπολισμού και ίσως τα καταφέρει, έχοντας βρει τη "συνταγή": δηλώνει μέρα-νύχτα ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές, κι αυτό φαίνεται ότι εκτιμάται από τον κόσμο.

Στην έβδομη και τελευταία θέση με ένα πενιχρό 3%, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μάλλον χάνουν σταδιακά την επικοινωνιακή λάμψη τους. Οι μονότονες αναφορές σε "δωσίλογους", "προδότες" και "κυβερνήσεις τραπεζιτών" καθώς και η άρνησή τους να συμπράξουν σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα μετά τις εκλογές οδηγούν στη δημοσκοπική απομείωση. Λϊγες μόλις εβδομάδες μετά την πρώτη εκλογική του εμφάνιση, το κόμμα του Πάνου Καμμένου δείχνει πως δύσκολα θ´ αντέξει στην εκλογική πόλωση που αρχίζει να δημιουργείται, ενώ η απουσία στρατηγικής για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου είναι περισσότερο από ορατή. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη Καμμένου στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλαδος και δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολίασαν ότι ίσως ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων να έμαθε ότι η Τράπεζα της Ελλαδος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιοι και όχι στους Εβραίους, τους Αμερικάνους ή τους Τούρκους...

Share of Buzz στα Social Media
26/05-2/06
ΣΥΡΙΖΑ
28%
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
24%
ΠΑΣΟΚ
23%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
9%
ΚΚΕ
7%
ΔΗΜΑΡ
6%
ΑΝ. ΕΛΛΗΝΕΣ 
 ΒΗΜΑ-Αγγελική Κοσμοπούλου  
3%

Δεν υπάρχουν σχόλια: